Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3

2 ΕΡΗΜΟΙ Η έρημος αποτελεί γεωλογικό σχηματισμό ή περιοχή η οποία δέχεται πολύ λίγες βροχοπτώσεις. Ως έρημοι ορίζονται οι περιοχές που δέχονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 250 χιλιοστά υετού ετησίως ή περιοχές όπου το νερό που χάνεται στο έδαφος είναι περισσότερο από το νερό που πέφτει από τους υετούς. Στο σύστημα κλιματικής κατάταξης Κέπεν  οι έρημοι κατατάσσονται ως  θερμές έρημοι ή  ήπιες έρημοι.

3 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύκτας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών υγρασίας. Στις θερμές ερήμους η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 °C ή και υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι και πέφτει ως και τους 0 °C βαθμούς ή και χαμηλότερα το χειμώνα. Το νερό παγιδεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία τόσο από τον ήλιο όσο και από το έδαφος και ο ξηρός αέρας της ερήμου είναι αδύνατο να εμποδίσει την ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας ή να παγιδεύει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής θερμότητας φτάνει στο έδαφος, ενώ μόλις ο Ήλιος δύσει η έρημος ψύχεται γρήγορα αποβάλλοντας την ζέστη προς το διάστημα.

4 ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ Οι έρημοι αποτελούνται συχνά από αμμώδη και πετρώδη εδάφη. Οι αμμόλοφοι, που ονομάζονται Εργκ, και οι πετρώδεις επιφάνειες, που ονομάζονται Χαμάντα, αποτελούν την μειοψηφία των εδαφών μίας ερήμου.

5

6 ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Έχει έκταση περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί το δυτικό άκρο της Αφροασιατικής ερημικής ζώνης. Ορίζεται βόρεια από την Μεσόγειο Θάλασσα και την οροσειρά του Άτλαντος, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα. Μόνο το 20% του εδάφους καλύπτεται από άμμο, ενώ το υπόλοιπο καλύπτουν κροκάλες και μαλακά πετρώματα.

7 ΕΡΗΜΟΣ ΓΚΟΜΠΙ Η έρημος Γκόμπι είναι μεγάλη έρημος της Ασίας. Καλύπτει τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Κίνας και της νότιας Μογγολίας. Η έρημος οριοθετείται από τα όρη Αλτάι και τα λιβάδια και τις στέπες της Μογγολίας στα βόρεια, τον διάδρομο Χεχσί και το οροπέδιο του Θιβέτ στα νοτιοδυτικά, και τη βόρεια πεδιάδα της Κίνας στα νοτιοανατολικά. Η Γκόμπι είναι πιο αξιοσημείωτη ως τμήμα της Μεγάλης Μογγολικής Αυτοκρατορίας και ως τόπος αρκετών σημαντικών πόλεων κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού. Η έρημος έχει μέγιστο μήκος χλμ και πλάτος 800 χλμ και καλύπτει χλμ, κάτι που την κατατάσσει ως την πέμπτη μεγαλύτερη έρημο στη Γη και τη μεγαλύτερη στην Ασία.

8 ΕΡΗΜΟΣ ΑΤΑΚΑΜΑ Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφορνία των ΗΠΑ, ενώ χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς βροχή. Η συνολική της επιφάνεια είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη της Ελλάδας). Το ύψος της βροχής ανέρχεται στο 1 mm ετησίως. Γενικά είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, καθώς και σε αστρονομική παρατήρηση λόγω του υψόμετρου και του ανέφελου συνήθως ουρανού που επικρατεί.

9 ΕΡΗΜΟΣ ΚΑΛΑΧΑΡΙ H έρημος Καλαχάρι είναι έρημος της νότιας Αφρικής, που βρίσκεται περίπου μεταξύ 20ο και 28ο νοτίου πλάτους και 19ο και 24ο ανατολικού μήκους. Οι κάτοικοι είναι νομάδες. Καλύπτει έκταση τ.χλμ. Περιλαμβάνει τρεις αφρικανικές χώρες, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Η εν λόγω έρημος συγκροτείται από αμμώδεις ή βραχώδεις εκτάσεις. Η έρημος συνορεύει στα βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, στα ανατολικά με τα υψίπεδα του Τράνσβααλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και στα δυτικά με τα βουνά Νταμάρα και Νάμα.

10 ΟΑΣΕΙΣ Η όαση είναι γόνιμη εδαφική έκταση μέσα σε μία έρημο. Εξαιτίας της γονιμότητας του εδάφους της και της παρουσίας νερού, που κάνει γόνιμη μια έκταση, έχει περισσότερο ή λιγότερο ευρεία κλίμακα. Ανάλογα με την αφθονία του ,καθίσταται τόπος κατάλληλος για ανθρώπινη κατοίκηση. Ο εφοδιασμός της όασης σε νερό μπορεί να γίνεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο αναβλύζει στην επιφάνεια είτε λόγω του υδατοστεγούς υπεδάφους, είτε λόγω ειδικής μορφολογίας της περιοχής, ενώ άλλες φορές το νερό φέρεται στην επιφάνεια με άντληση από πηγάδια. Συχνά το νερό δεν αναβλύζει στην επιφάνεια αλλά η παρουσία του γίνεται φανερή από την ύπαρξη φυτών που κατορθώνουν να απορροφούν το νερό με ριζικά συστήματα.

11 ΧΛΩΡΙΔΑ Μεμαλάρια Γιούκα Καρνέγκια Κήριο Αγάβη Φραγκοσυκιά Χουρμαδιά
Κάκτος

12

13 ΠΑΝΙΔΑ Σουρικάτα Λικάων Αλεπού της ερήμου Γάτα της ερήμου Τρωκτικά
Σκορπιός της Σαχάρας Σκατζόχοιρος της ερήμου Ερπετά Αντιλόπη Καμήλα

14

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google