Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1834 -2012) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1834 -2012) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ( ) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012

2 Το σήμερα έρχεται από το χθες και το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( ) (Jacques Le Goff)

3 Από την εποχή που ο Παυσανίας περιέγραφε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας οικισμός για να θεωρηθεί πόλη, έως τις μέρες μας, όπου ο ρόλος των παγκοσμιουπόλεων και των Megacities είναι πρωταγωνιστικός, οι μετεξελίξεις του αστικού φαινομένου αποτελούν ένα βασικό στοιχείο των κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

4 Σήμερα Χθες Σήμερα Χθες Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

5 Το χθες μέσα από το σήμερα Δήμος, Πόλη, Κοινότητα, Χωριό “Ζωντανοί Οργανισμοί” Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

6 Γιατί αξίζει αυτό το υλικό; Για τον απλό παρατηρητή είναι μια αδιάφορη και περιττή πληροφορία Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

7 Ένας Κρυμμένος θησαυρός… Για έναν μελετητή είναι εργαλείο άντλησης Ιστορικών στοιχείων για: Την ΑυτοδιοίκησηΤην ΚοινωνίαΤην ΠολιτικήΤη Γεωγραφία Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

8 Ενδιαφερόμενοι… Ποιοι και γιατί μπορεί να ενδιαφέρονται: οι δημότες, για να αναζητήσουν τις ρίζες τους Οι αιρετοί, για να μελετήσουν σε βάθος το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της περιοχής τους. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

9 Το επιστημονικό ενδιαφέρον  Επιστήμονες  Φοιτητές  Επιχειρήσεις Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

10 Ανθρωπογεωγραφία Από το μεταβολές ανά Δήμο και Οικισμό 619 αλλαγές έδρας του Δήμου μετονομασίες Οικισμών Οικισμοί έχουν εξαφανιστεί Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

11 Οι πρώτοι ΟΤΑ  Από την εγκαθίδρυση της μοναρχίας (τα πρώτα 13 χρόνια του Όθωνα, το Βασίλειο της Ελλάδας γνώρισε 3 σημαντικές νομοθεσίες) βασικό χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων ετών υιοθετείται ο όρος της αυτοδιοίκησης, αλλά στην ουσία δήμοι, επαρχίες και νομαρχίες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης.  Ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Θεοτόκη το 1899 και Μαυρομιχάλη  Ως πρώτη ιστορική τομή χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ο νόμος ΔΝΖ του Ο Ελ. Βενιζέλος παραχωρεί την πλήρη αυτοδιοίκηση στους δήμους (δεν πράττει το ίδιο και για τις νομαρχίες).  Το μοντέλο αυτό διασώζεται μέχρι το 1990, όπου η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου θεσπίζει τις αιρετές Ν.Α.  Λίγα χρόνια μετά υιοθετείται το Πρόγραμμα Καποδίστριας (Ν.2539/1997).  Η υφιστάμενη μορφή των δήμων είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης του προγράμματος Καλλικράτη Ν.3852/2010. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

12 Αναγκαία η συνέχιση της επικαιροποίησης Να μην σταματήσει εδώ η προσπάθεια συλλογής υλικού. Να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

13 Στο επίπεδο της εμβάθυνσης και στο επίπεδο της διεύρυνσης Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

14 Εμβάθυνση Εμβάθυνση και συνεργασία επιστημόνων και μελετητών. Για να αναζητηθεί η γέφυρα με το παρελθόν. Π.χ. διοικητική διαίρεση Ελλαδικού χώρου κατά την Οθωμανική περίοδο. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

15 Αναζήτηση πληροφοριών Να αναζητηθούν στοιχεία και πληροφορίες για: την Βυζαντινή περίοδο την μεσαιωνική περίοδο Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

16 Σύγχρονο εργαλείο Το “Gis” της ελληνικής ιστορίας και των διοικητικών της μεταβολών Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

17 Social Media Διαδίκτυοfacebook You tubetwitter Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

18 Social Media  Διαδραστική συμμετοχή  Παρουσίαση τριών χωριών Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

19 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!! Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )


Κατέβασμα ppt "Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1834 -2012) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google