Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
5ο Γυμνάσιο: Ταξιδεύοντας από το χθες στο σήμερα ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

2 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ
10΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: «Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο το εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο». ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ π.Χ.: Αξία της Ιστορίας. Τοπική Ιστορία: Βασική δραστηριότητα στη διδακτική μεθοδολογία της γενικής ιστορίας.

4 Σχολική ιστορική έρευνα Μαθητής
ΕΙΣΑΓΩΓΗ δεδομΕνα τοπιΚΗΣ ιστορΙαΣ: Σχολείο Εκπαιδευτικός Σχολική ιστορική έρευνα Μαθητής ΣΤΟΧΟΣ τοπιΚΗΣ ιστορΙαΣ: Η διαμόρφωση εθνικής ιστορικής συνείδησης καθώς και ατομικής και συλλογικής ιστορικής αυτογνωσίας με σκοπό τη σύνδεση του εθνικού, ατομικού και συλλογικού παρόντος, με το παρελθόν. ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: βασικό κομμάτι στο παζλ της ιστορίας του τόπου του.

5 Χώρος οικείος στους μαθητές
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ιδανικο θεμα τοπιΚΗΣ ιστορΙαΣ: Η ιστορική διαδρομή του κάθε σχολείου. Χώρος οικείος στους μαθητές τεκμηρίωση πολλών θεμάτων που άπτονται κοινωνικών, οικονομικών, ιδεολογικών και πολιτιστικών μεταβολών . ιστορΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Συμβαδίζει με αυτήν της Κατερίνης. ιστορικής σημασίας για την πόλη, το κτίριο όπου στεγάζεται το 5Ο Γυμνάσιο. Σταθμός στην ευρύτερη εκπαιδευτική ιστορία του τόπου.

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ - ΜΝΗΜΕΙΟ. αΕναη Εκθεση φωτογραφΙαΣ.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΘΕΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ: Ειρήνης 34, στο κέντρο της Κατερίνης. Ανέγερση από τους Τούρκους στο μεταίχμιο μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα. Στέγαζε τις τούρκικες διοικητικές υπηρεσίες έως στις 16/10/12. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Ενέργειες μεταστέγασης του Γυμν. Αικατερίνης στο οθωμανικό οίκημα της Μουφτείας, το 1924.

8 1916 1922 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Γυμνασιον Αικατερινησ ( ): Στέγαση στο σημερινό κτήριο, το 1922 1916

9 1932 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ «Γυμνασιον πιεριασ» ( ). 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1940: Δυνατός σεισμός αχρηστεύει το κτήριο του γυμνασίου. 1932 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, εωσ οκτ 1942: Το κτήριο επιτάσσεται από τους κατακτητές. : Χρήση ως στρατώνες και φυλακή κρατουμένων. Υπολειτουργία γυμνασίου, (8-11 καθηγητές για μαθητές).

10 1950 1956 ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
: λειτουργία χωριστών τάξεων αρρένων και θηλέων με ενιαία διεύθυνση, σε διαφορετικούς κύκλους. 1950 Δεκεμβρησ 1955: Απόσπαση του «Γυμνάσιου Θηλέων Κατερίνης» από το ενιαίο μεικτό Γυμνάσιο Πιερίας. Στέγαση έως το 1971, στο ίδιο κτίριο με το «Γυμνάσιον Αρρένων Κατερίνης». 1956

11 2003 σημερα ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
: λειτουργία των 1ων και 2ων Γυμνασίων και Λυκείων της Κατερίνης. 2003 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ: 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Μέρος της ιστορίας του τόπου μας. 1991: Το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. σημερα

12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Καθηγητεσ α.π.θ - ποιητησ: Χρίστος Τσολάκης, Νικόλαος Βαρμάζης - Γεώργιος Ριζόπουλος.

13 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Χρίστος Τσολάκης ( ). «Ηταν πρώτα πρώτα ένα σχολείο που είχε πάρα πολλά παιδιά. Με μία ματιά που έριξα είδα ότι οι αίθουσες δεν ήταν τόσο όμορφες, όπως είναι τώρα και στα θρανία καθόμασταν τρεις και τέσσερις μαζί και δεν ήταν όπως τώρα που είναι πολύ καλά». «Τότε είχαμε κάποιες συνήθειες που δεν τις έχετε τώρα. Τις Κυριακές πήγαινε όλο το σχολείο στην εκκλησία».

14 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Νικόλαος Βαρμάζης: Μελέτη, «Το Γυμνάσιο Κατερίνης ( ), Συμβολή στην Τοπική Ιστορία μιας Μακεδονικής πόλης». «Η εξέλιξη του Γυμνασίου στα 40 αυτά τα χρόνια παρακολουθεί την εξέλιξη της Πιερίας γενικότερα και της Κατερίνης ειδικότερα ».

15 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google