Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς 8ος αιώνας το ζήτημα της λατρείας των εικόνων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αυτοκρατορία.

2 Εικονολάτρες : υποστήριζαν τη λατρεία του Θεού μέσα από τις εικόνες.
Λεξιλόγιο ενότητας Εικονομαχία: η εκκλησιαστική και πολιτική διαμάχη που προκλήθηκε από την απόπειρα ορισμένων βυζαντινών αυτοκρατόρων (κατά τον 8ο και 9ο αι.) να καταργήσουν τη χρήση και τη λατρεία των θρησκευτικών εικόνων, ως εκδήλωση μη σύμφωνη προς το πνεύμα και τη διδασκαλία του χριστιανισμού Ανεικονικές αντιλήψεις: Η ιδέα ότι για να παραστήσει ή να εκφράσει κάτι κάποιος ,δε χρησιμοποιεί την εικόνα. Εικονομάχοι : καταδίκαζαν τη χρήση και τη λατρεία των ιερών εικόνων ως ειδωλολατρική Εικονολάτρες : υποστήριζαν τη λατρεία του Θεού μέσα από τις εικόνες. Ιωάννης Δαμασκηνός :ήταν Σύρος μοναχός .Γεννήθηκε στη Δαμασκό Ήταν εικονολάτρης και πολέμησε με σφοδρότητα τους εικονομάχους Γράφοντας επιστολές, ζητούσε από το λαό της Πόλης να τιμά τις εικόνες. Διχασμός : πρόκληση διχόνοιας και η κατάσταση που δημιουργείται από αυτή, σε ένα οργανωμένο σύνολο ατόμων Οικουμενική σύνοδος : Συγκέντρωση αξιωματούχων , στην οποία έπαιρναν μέρος αντιπρόσωποι από όλες τις χριστιανικές εκκλησίες: ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012

3 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Στη διάρκεια του 8ου αιώνα η αυτοκρατορία συγκλονίστηκε από ταραχές στην εκκλησία. Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι η λατρεία των εικόνων; Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του Λέοντος. Λέγεται ότι το βαπτιστικό του όνομα ήταν Κόνων και ότι γεννήθηκε στην Γερμανίκεια, στα σύνορα Μικράς Ασίας και Συρίας. Πιθανολογείται ότι η οικογένειά του μετακινήθηκε από την Μικρά Ασία στην Μεσήμβρια της Θράκης, ασχολήθηκε με το εμπόριο ζώων και απέκτησε κάποια περιουσία ενώ ο Λέων κατατάχθηκε στον στρατό.

4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Ο Λέων καταγόταν από την περιοχή της Συρίας. Ήταν επηρεασμένος από τις αντιλήψεις των λαών της περιοχής οι οποίοι θεωρούσαν ότι η λατρεία των εικόνων ήταν εκδήλωση ειδωλολατρίας

5 Ο αυτοκράτορας απαγορεύει την προσκύνηση και τη λατρεία των εικόνων.
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Ο αυτοκράτορας απαγορεύει την προσκύνηση και τη λατρεία των εικόνων. Υποχρεώνει τους μοναχούς και κληρικούς να υπηρετούν στο στρατό προτού γίνουν ιερείς. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν Θέλησε να ικανοποιήσει τους αγρότες των ανατολικών συνόρων που αντιμετώπιζαν τις επιθέσεις των Αράβων και είχαν ανεικονικές αντιλήψεις Δεισιδαιμονίες και υπερβολές γύρω από τη λατρεία των εικόνων Να σταματήσουν οι μοναχοί να επηρεάζουν το λαό Επίσης πίστευαν ότι η νίκες των Αράβων ήταν επακόλουθο της οργής του Θεού εξαιτίας των γεγονότων που συνέβαιναν στην εκκλησία

6 Πιστοί προσκυνούν την εικόνα και ζητούν τη βοήθεια του Θεού
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Πιστοί προσκυνούν την εικόνα και ζητούν τη βοήθεια του Θεού

7 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Ο αυτοκράτορας διατάζει να κατεβάσουν την εικόνα του Χριστού από τη Χαλκή Πύλη. Αυτό προκάλεσε την οργή του λαού Η Χαλκή πύλη ήταν η κεντρική είσοδος για το Μέγα Παλάτιον των Βυζαντινών και βρισκόταν στο Αυγουσταίον στο μεγάλο forum μπροστά στην Αγία Σοφία.

8 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Συνέπειες Οι αποφάσεις αυτές καθώς και τα διοικητικά μέτρα για την εκκλησία πάρθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαφώτιση του πληθυσμού. Χώρισαν το λαό σε δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες Ο διχασμός κράτησε ένα αιώνα

9 Πολλές εικόνες καταστράφηκαν
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Πολλές εικόνες καταστράφηκαν

10 Απαγορεύτηκε η εικονογράφηση των εκκλησιών
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Απαγορεύτηκε η εικονογράφηση των εκκλησιών Ανεικονική εικονογράφηση με λουλούδια και σχήματα

11 Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους Κάποιοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους Κάποιοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Ναοί και μοναστήρια έκλεισαν. Ο αυτοκράτορας Λέων ο Γ΄ που είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία τους Άραβες έχασε μεγάλο μέρος της δόξας του και θεωρήθηκε υπαίτιος της αναταραχής. Διαταράχτηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δυτική Εκκλησία. Η Δυτική Εκκλησία τάχτηκε υπέρ των εικονολατρών.

12 Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος Την εσωτερική διαμάχη την σταμάτησε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα με τη Ζ΄ Οικουμενική σύνοδο ο 843 μ Χ. Στην σύνοδο αποφασίστηκε: «Κατά την προσκύνηση των εικόνων η λατρεία των πιστών απευθύνεται προς τα πρόσωπα που απεικονίζονται και όχι στην ίδια την εικόνα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη»

13 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2012 Η συμφιλίωση των χριστιανών και η αναστήλωση των εικόνων γιορτάζεται από την εκκλησία μας με πανηγυρικό τρόπο την πρώτη Κυριακή των νηστειών του Πάσχα και ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.


Κατέβασμα ppt "Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google