Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

To υπολογιστικό σύστημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "To υπολογιστικό σύστημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 To υπολογιστικό σύστημα
Αθηνά και Ελένη

2 Υλικό Στην επιστήμη υπολογιστών ως υλικό (hardware ) ορίζεται το σύνολο των φυσικών εξαρτημάτων ενός υπολογιστή , όπως π.χ. ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, μικροτσίπ κλπ.

3 Λογισμικό Με τον όρο λογισμικό υπολογιστών, ή λογισμικό (software) ορίζεται η συλλογή από προγράμματα υπολογιστών, διαδικασίες και οδηγίες χρήσης που εκτελούν ορισμένες εργασίες σε ένα υπολογιστικό σύστημα.

4 Μονάδες εισόδου Τα μέσα καταχώρησης στοιχείων τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα που λέγονται μονάδες εισόδου. Οι μονάδες εισόδου διαβάζουν τα στοιχεία από τα μέσα καταχώρησης και τα στέλνουν στην κύρια μνήμη.

5 Μονάδες εξόδου Οθόνη Εκτυπωτής Σχεδιογράφος Ηχεία Video

6 Μονάδες αποθήκευσης Έτσι, για τη μόνιμη αποθήκευση των δεδομένων μας χρησιμοποιούμε την περιφερειακή μνήμη ή αλλιώς τις μονάδες αποθήκευσης.

7 Κεντρικός επεξεργαστής
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - ΚΜΕ (αγγλικά: Central Processing Unit - CPU) είναι το κεντρικό εξάρτημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και συχνά αναφέρεται απλά ως επεξεργαστής. Η ΚΜΕ ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή και εκτελεί τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων.

8 Μνήμη RAM και ROM Η μνήμη είναι ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία «αποθηκεύουν» προγράμματα και δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν από τον μικροεπεξεργαστή. Υπάρχουν δύο είδη μνήμης. Η μνήμη ROM (Read Only Memory) και η μνήμη RAM (Random Access Memory). Χαρακτηριστικό μέγεθος της μνήμης είναι και πάλι η χωρητικότητα, η οποία μετρείται με τις ίδιες μονάδες μέτρησης, όπως και η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου. Η Κύρια Μνήμη του υπολογιστή (RAM και ROM) και είναι βασική και απαραίτητη για τη λειτουργία του. Δεν μπορεί όμως να αποθηκευτεί τίποτα σ’ αυτήν μόνιμα, παρά μόνο προσωρινά. Στη RAM που μπορούμε να γράψουμε, θα χαθούν όλα μόλις κλείσουμε τον υπολογιστή και σταματήσει το ρεύμα, ενώ στη ROM που κρατάει τα δεδομένα της και μετά το κλείσιμο του υπολογιστή, δε μπορούμε να γράψουμε.

9 Mητρική κάρτα Μια μητρική κάρτα, επίσης γνωστή και σαν μητρική πλακέτα ή μητρική ή κάρτα συστήματος είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή. Ένας τυπικός υπολογιστής αποτελείται από τον μικροεπεξεργαστή, την κεντρική μνήμη και άλλα βασικά υποσυστήματα που βρίσκονται και αυτά στην μητρική. Άλλα μέρη του υπολογιστή, όπως εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, κάρτες επέκτασης γραφικών, ήχου κτλ και διάφορα περιφερειακά όπως εκτυπωτής, πληκτρολόγια κτλ, είναι όλα τμήματα που ενσωματώνονται στην μητρική μέσω καλωδίων και υποδοχών διάφορων τύπων.

10 Κάρτες επέκτασεις Η κάρτα ήχου είναι μια κάρτα επέκτασης του ηλεκτρονικού υπολογιστή που μπορεί να εισάγει και εξάγει ήχο υπό τον έλεγχο ειδικών προγραμμάτων. Τυπικές χρήσεις μιας κάρτας ήχου περιλαμβάνουν την παροχή του ηχητικού συστατικού για εφαρμογές πολυμέσων όπως η σύνθεση μουσικής, επεξεργασία βίντεο ή ήχου, παρουσίαση/εκπαίδευση, και ψυχαγωγία (παιχνίδια). Διάφοροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες αναπαραγωγής ή/και επεξεργασίας ήχου, ενώ άλλοι συμπεριλαμβάνουν ειδικές κάρτες επεκτάσεις προκειμένου να προστεθεί η κάρτα ήχου όταν τη χρειαστεί ο χειριστής.

11 Σας ευχαριστούμε !


Κατέβασμα ppt "To υπολογιστικό σύστημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google