Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

2 Από την: Ιφιγένεια Μαρία Μπακατσέλου
Από την: Ιφιγένεια Μαρία Μπακατσέλου Ομάδα: Πανουτσακοπούλου Ειρήνη Σαλτίκοβ Όλγα Τριανταφύλλου Άννα-Μαρία

3 ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα, το νερό στη Μεσόγειο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμών. Οι δρόμοι των ποταμών, αλλά και των θαλασσών προμήθευαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι μόνο νερό για τις καλλιέργειες και τα μέσα διατροφής, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο τρόπο για τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των λαών, των πολιτισμών!

4 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Στις περισσότερες θρησκείες, το νερό αποτελεί το σύμβολο της ζωής, της καθαριότητας, της ψυχικής υγείας. Στο Χριστιανισμό, οι πιστοί βαπτίζονται για να αποκτήσουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος και δέχονται το Άγιασμα της Εκκλησίας με ευλάβεια, ως κάτι θαυματουργό για καλή υγεία. Στη Μουσουλμανική, αλλά και στην Ιουδαϊκή θρησκεία οι πιστοί θεωρούν το νερό ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και γι’ αυτό, προτού εισέλθουν στους χώρους προσευχής τους, πλένονται. Οι Ινδουιστές συνήθιζαν να χτίζουν τους ναούς τους, κοντά σε τόπους, όπου επικρατούσε το υγρό στοιχείο.

5 Πολλοί μουσουλμάνοι ηγεμόνες από την Ανδαλουσία ως την Περσία θέλησαν να αναπαράγουν την εικόνα του Παραδείσου στο σχεδιασμό των κήπων των παλατιών τους, δημιουργώντας πέριτεχνα σιντριβάνια και πισίνες. Οι κήποι του Αλάμπρα στη Γρανάδα , του Μπάγ ε Ταρίχι στην Περσία και οι κήποι των αυτοκρατορικών ανακτόρων του Μαρακές μαρτυρούν την επιθυμία να μεταφέρουν την εικόνα του Παραδείσου στο Κοράνι, επί γης.

6 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ Το Ισλάμ αποδίδει τις ιερότερες ιδιότητες στο νερό, ως πηγή ζωής, διατήρησης και εξαγνισμού. Είναι το έναυσμα όλης της ζωής στη γη, η ουσία από την οποία ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο. Το νερό είναι το πρωταρχικό στοιχείο που υπήρξε πριν τον ουρανό και τη γη . Το νερό της βροχής,των ποταμών και των πηγών ρέει μέσα από τις σελίδες του Κορανίου και συμβολίζει την Αγαθότητα του Θεού.

7 Η βασική σημασία της αγνότητας και της καθαριότητας, αλλά και του ουσιαστικού ρόλου που παίζει το νερό στο Ισλάμ, είναι ο εξαγνισμός μέσα από το τελετουργικό πλύσιμο, που είναι υποχρεωτικό συστατικό του όλου τελετουργικού της προσευχής. Οι προσευχές που γίνονται σε ακάθαρτη κατάσταση δεν ισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι οι Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το τελετουργικό πλύσιμο πριν κάθε μία από τις πέντε καθημερινές προσευχές.

8

9 Ο ποταμός Γάγγης από ψηλά

10 Ο Γάγγης λατρεύεται από τους Ινδούς σαν ιερός ποταμός και αποδίνονται εξαιρετικές καθαρτήριες ιδιότητες στα νερά του. Έτσι αναρίθμητοι προσκυνητές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Βαρανάσι για να λουστούν στα νερά του και να εξαγνιστούν....

11

12

13 Το νερό αρκετές φορές συνδέθηκε με το φόβο !
Γι΄ αυτό, η θάλασσα και ο αγριεμένος ποταμός οδηγούσε τους ανθρώπους στο εξευμενίζουν τους θεούς, για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

14 Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Στην ελληνική μυθολογία, αρκετοί ποταμοί παρουσιάζονται σαν θεοί ! Ο Ωκεανός, ήταν ο τεράστιος ποταμός που ρέει γύρω από τη Γη, χωρίς εκβολές και πηγές. Ο Αχελώος ήταν ο πιο μεγαλοπρεπής από τους ποταμούς-γιος του Ωκεανού και είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται, άλλοτε σε δράκο και άλλοτε σε ταύρο.

15 ΕΘΙΜΑ Στην Ελλάδα, σε αρκετές περιοχές, οι άνθρωποι ακολουθούν έθιμα με το νερό, τα οποία νιώθουν ότι θα τους εξασφαλίσουν υγεία και ευτυχία. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε αρκετές περιοχές, συνηθίζουν να πηγαίνουν σε δημόσιες βρύσες, για να γεμίσουν τις στάμνες με καινούργιο αγιοβασιλιάτικο νερό ή προσφέρουν γλυκίσματα, για να καλοπιάσουν τη νεράιδα ή το ξωτικό που ζει κοντά στις πηγές τους.

16 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google