Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χριστούγεννα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χριστούγεννα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χριστούγεννα

2 Στέλνουμε ευχετήριες κάρτες σε συγγενείς και φίλους .
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινά με την νηστεία των Χριστουγέννων. Το σπίτι και οι δρόμοι στολίζονται και προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο γεγονός. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γλυκά. Και προσέχουν τα μικρά καλικατζαράκια μην τα φάνε. Οι καλικάντζαροι είναι μύθος παλιός όπου λέγεται πως οι καλικάντζαροι προσπαθούν να πριονίσουν το δέντρο της γής. Στέλνουμε ευχετήριες κάρτες σε συγγενείς και φίλους . Ένα άλλο έθιμο τον Χριστουγέννων είναι το στόλισμα του δέντρου , τα παλιότερα χρόνια ήταν το καραβάκι, το δέντρο είναι βαυαρικό έθιμο και συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης και των αγαθών που προσμένει ο κόσμος. Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα. Τραγουδούν για τον ερχομό του Σωτήρα Ιησού Χριστού τα παιδιά ανταμείβονται με χρήματα ή με διάφορα γιορτινά γλυκά όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Τα κάλαντα από τόπο σε τόπο είναι διαφορετικά και σχετίζονται με τα τοπικά χαρακτηριστικά.

3 «Άγια νύχτα σε προσμένουν με χαρά οι χριστιανοί…»
Ανήμερα των Χριστουγέννων νωρίς το πρωί οι πιστοί πάνε στην εκκλησία. Μετά κατά το μεσημέρι ακολουθεί το εορταστικό γεύμα της οικογένειας. Στις μέρες μας συνηθίζεται η γεμιστή γαλοπούλα, ξενόφερτο έθιμο. Παλαιότερα το γεύμα ήταν χοιρινό με σέλινο και ότι θεωρούσε η νοικοκυρά εορταστικό.

4 Την πρωτοχρονιά «καλήν ημέρα άρχοντες»
Την πρωτοχρονιά «καλήν ημέρα άρχοντες» Παραμονή της πρωτοχρονιάς τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους από το πρωί και τραγουδούν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς. Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία… Πάλι τα κάλαντα διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο

5 Πάει ο παλιός ο χρόνος…. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς ο κόσμος μαζεύετε στα σπίτια φίλων και συγγενών για να υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο. Όλοι προσμένουν τον καινούργιο χρόνο με χαρά γιατί ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά με υγεία και ευημερία. Συνήθως υπάρχει εορταστικό τραπέζι είτε εορταστικός μπουφές. Το τελευταίο λεπτό μετράνε τα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα αντίστροφα, κλείνουν τα φώτα και τραγουδάνε πάει ο παλιός ο χρόνος. Αγκαλιάζονται και φιλιούνται ανταλλάσοντας δώρα και ευχές. Το έθιμο της Βασιλόπιττας όπου μοιράζεται στο εορταστικό τραπέζι . Μέσα στην Βασιλόπιττα υπάρχει το τυχερό φλουρί. Ο τυχερός της χρονιάς είναι αυτός που θα έχει το κομμάτι της βασιλόπιττας του το τυχερό φλουρί.

6 Πριν να χαράξει η πρώτη μέρα του χρόνου ο Αη Βασίλης μοιράζει με το έλκηθρο του τα δώρα στα μικρά παιδιά. Όλα τα παιδάκια έχουν από νωρίς γράψει το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη. Μέσα στο γράμμα τους ζητούν το ονειρεμένο τους δώρο. Ο Άγιος Βασίλης που έδωσε την περιουσία του στους φτωχούς και στα παιδιά γιορτάζεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και είναι σύμβολο προσφοράς και αγάπης Έτσι το πρωί της Πρωτοχρονιάς τα μικρά παιδιά κοιτούν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τί δώρο τους έφερε ο άγιος Βασίλης.

7 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε και χρόνια πολλά


Κατέβασμα ppt "Χριστούγεννα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google