Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2

3  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό σύστημα προστατευμένο από διεθνείς συνθήκες,. Είναι μοναδική στο κόσμο και διαφοροποιείται από την μοναστική πολιτεία της Λάσα του Θιβέτ διότι δεν έχει κοσμικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών. Βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού. Εκεί ζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλο τον κόσμο, έλληνες, ρώσοι, σέρβοι, βούλγαροι, ρουμάνοι αλλά και από πολλές άλλες εθνότητες.

4  Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όρος Άθωνας συνδέεται με τη γιγαντομαχία μεταξύ των Γιγάντων και των Ολύμπιων θεών, ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως πέταξε έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα από τη Θράκη, αλλά αστόχησε και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.  Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε τη Δάφνη, κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας. Η Δάφνη, προκειμένου να κρατηθεί αγνή, βρήκε καταφύγιο στον κύριο λιμένα του Άθωνα, δίνοντας έτσι το όνομά της σε αυτόν.

5

6  Η Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη από όλες αρχίζοντας από, τη μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά άλλο στο άγιο Όρος και άλλο εδώ.

7  Το Πάσχα στο άγιο Όρος δεν είναι με αρνιά, σούβλες και γλέντια αλλά με προσευχή και νηστεία και στην εκκλησία πρωί, απόγευμα, και βράδυ.

8  Όπως όλοι ξέρουμε την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα βγαίνει ο Νυμφίος Χριστός αλλά στο άγιο Όρος βράδυ, βράδυ αρχίζει κατανυκτικά ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι ξημερώματα.

9  Το ίδιο συμβαίνει την Μεγάλη Τρίτη ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης.

10  Την Μεγάλη Τετάρτη όπως ξέρουμε γίνεται το ευχέλαιο όπου μας μυρώνουν με λάδι όλους μας για να θυμηθούμε το άλειμμα που είχε λάβει ο Κύριος από την αμαρτωλή.

11  Τώρα όχι πολλά λόγια αλλά εικόνες.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21  http://www.monastiriaka.gr/agio-oros.htm


Κατέβασμα ppt "ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google