Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 20.... ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ .....................
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : – ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

2 Οι Αποκριές. Οι Αποκριές όπως σε κάθε τόπο έτσι και
στην Ελλάδα είναι μέρες γλεντιού. Δεν είναι Χριστιανική γιορτή αλλά επιβίωση ειδωλολατρικών εθίμων που η Εκκλησία μάταια προσπάθησε να σβήσει. Βασικό στοιχείο της Αποκριάς είναι οι μεταμφιέσεις και οι έξαλλες εκδηλώσεις των ανθρώπων.

3 Οι Αποκριές. ( σ υ ν έ χ ε ι α )
Την εποχή του Μαρτίου οι σύγχρονοι Ελληνες γιορτάζουν την Αποκριά, οι Αρχαίοι Ελληνες γιόρταζαν τα Ανθεστήρια. Τα Ανθεστήρια είχαν διπλό περιεχόμενο: ήταν γιορτή των λουλουδιών, του κρασιού της χαράς και του γλεντιού και από την άλλη ήταν γιορτή των νεκρών και των ψυχών.

4 κουζουλαίνονται κι οι γρές.
Το Τριώδιο. Το Τριώδιο είναι οι 3 χαρούμενες εβδομάδες πρίν από το πένθος και τη θλίψη της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία κρατά επί 7 ολόκληρες εβδομάδες. Να ξεφαντώματα λοιπόν να χαρές και γέλια έτσι που Τσι Μεγάλες Αποκρές κουζουλαίνονται κι οι γρές.

5 Οι 3 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Οι 3 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή. Πως θα μπεί ο κάθε Χριστιανός μέσα στην αυστηρή ατμόσφαιρα της Μ. Σαρακοστής που ούτε γάμοι γίνονται, μήτε χοροί και πανηγύρια, μόνο νηστεία και προσευχή; Δεν πρέπει να διασκεδάσει και να ξεδώσει;

6 Η 1η εβδομάδα του Τριωδίου « Η Προφωνή »
Η πρώτη εβδομάδα είναι η Προφωνή ή Απολυτή, γιατί από τη μία μεριά τη βδομάδα τούτη προφωνούσαν (διαλαλούσαν ) την αρχή της Αποκριάς, ώστε ο κάθε Χριστιανός να φροντίσει να προμηθευτεί τα χρειαζούμενα. Από την άλλη μεριά απολυούνται λένε οι ψυχές των πεθαμένων και βγαίνουν στον Απάνω Κόσμο.

7 Η 2η εβδομάδα του Τριωδίου « Η Κρεατινή »
Η δεύτερη εβδομάδα είναι η Κρεατινή, επειδή τότε δεν κρατούν Τετάρτη και Παρασκευή. Από το όνομά της φαίνεται ότι οι Χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν κρέας.

8 Η 3η εβδομάδα του Τριωδίου « Η Τυρινή »
Η τρίτη εβδομάδα είναι η Τυρινή. Από το όνομά της φαίνεται ότι οι Χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν τυρί.

9 Η Τσικνοπέμπτη. Στην Αποκριά μπαίνουμε για τα καλά την Πέμπτη
της Κρεατινής, την Τσικνοπέμπτη. Τη μέρα αυτή καθένας «θα τσικνώσει τη γωνιά του», θα ψήσει κρέας, συνήθως χοιρινό και η τσίκνα του τόσο σπάνια την παλιότερη εποχή θα ευωδιάσει τον τόπο. Πέμπτη Σάββατο και Κυριακή, οι συγγενείς ενώνουν τα φαγητά τους και συγκεντρώνονται γύρω από το ίδιο τραπέζι. Το ρίχνουν στο φαί και στο πιοτό και ύστερα χορός και τραγούδι.

10 Η « Τρανή Αποκριά ». Η τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς είναι η πιό
ξεφαντώστρα. Εδω οι άνθρωποι νιώθουν τη διάθεση να ξεσπάσουν πιό έντονα. Είναι λίγο πριν το τέλος.

11 Μεγάλη Σαρακοστή. Πρώτη μέρα της Μ. Σαρακοστής η Καθαρή
Δευτέρα, Καθαρή γιατί οι νοικοκυρές θα καθαρίσουν από τα λίπη της Αποκριάς τα τζεντζερικά τους με ζεστό σταχτόνερο, ώσπου να αστράψουν. Αρχίζει η νηστεία.

12 Κούλουμα - καρναβάλι. Κούλουμα: προέρχεται από το λατινικό:
cumulus = σωρός, ή από την αλβανική λέξη colum = καθαρός. Καρναβάλι: προέρχεται από τις λέξεις: carne = κρέας & levare = σηκώνω, απομακρύνω.

13 Η νηστεία. Για όλους μας, πριν από κάθε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ έργο, χρειάζεται μία περίοδος εσωτερικής ωρίμανσης και εργασίας πριν στραφούμε στους άλλους. Χρειάζεται ένας χρόνος εργασίας στην έρημο του εαυτού για να δομήσουμε μία ισχυρή προσωπικότητα, ώστε μετά να στραφούμε στη συλλογικότητα, προς το ΕΜΕΙΣ.

14 Η έρημος. Αφού αποκτήσουμε πείρα μετά από την επαφή μας με τους ανθρώπους θα πρέπει πάλι να επιστρέψουμε στην ΕΡΗΜΟ του ΕΓΩ για να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς μας, σε μία αδιάκοπη διεργασία και κίνηση του εαυτού μας. Από το ΕΜΕΙΣ στο ΕΓΩ και πάλι στο ΕΜΕΙΣ. Ετσι θα αλλάζουμε συνεχώς επίπεδο κατευθυνόμενοι προς το ΠΑΣΧΑ της ΨΥΧΗΣ.

15 Ο Σύλλογος Καθηγητών και η Διεύθυνση του. ΟΥ ΕΠΑΛ
Ο Σύλλογος Καθηγητών και η Διεύθυνση του ....ΟΥ ΕΠΑΛ σας ευχόμαστε να έχετε Καλό, και Χαρούμενο ΤΡΙΗΜΕΡΟ, καλή Σαρακοστή με πολλές εσωτερικές αφυπνίσεις.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google