Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000

3 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες όλοι οι πολίτες του και Εφαρμόζοντας την αρχή της μη - διάκρισης, ηλικιακής ή άλλης και

4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή η κίνηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού ΠΣΕΠΕΠ, θεωρεί πρωταρχικής σημασίας στόχο την συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στην επισήμανση των προβλημάτων και την λήψη μέτρων για υλοποίηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και

5 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή, για την επίτευξη του στόχου αυτού, τα παιδιά που πάντοτε συμμετείχαν στις δραστηριότητες των ΕΠΕΠ από την ίδρυσή τους το 1981 με μια από αυτές τις δραστηριότητες να είναι και η καθιερωμένη, από πολλά χρόνια, εκδήλωση της « κατάληψης » των εδράνων της Βουλής των Αντιπροσώπων από 56 παιδιά στα πλαίσια της ετήσιας Εβδομάδας Παιδιού και

6 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή αποφασίστηκε από την ΠΣΕΠΕΠ και τα παιδιά η ολόχρονη λειτουργία και μόνιμη θεσμοθέτηση της Κυπριακής Παιδοβουλής με βασικό σκοπό την ενεργό, συλλογική συμμετοχή των παιδιών στην λήψη αποφάσεων που τα αφορούν, με όλα τα εις την διάθεσή τους νόμιμα μέσα και σχετικές διαδικασίες,

7 Η Κυπριακή Παιδοβουλή Συστάθηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2001

8 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Με την υποστήριξη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφασίστηκε όπως η ετήσια εκδήλωση, όπου ομάδα παιδιών καταλάμβανε συμβολικά τα έδρανα της Βουλής, εξελιχτεί σε κανονική Σύνοδο Εργασίας, όπως ακριβώς γίνονται οι Σύνοδοι της Βουλής υπό την προεδρία του Προέδρου του Σώματος.

9 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Το επόμενο βήμα ήταν να συσταθεί η Κυπριακή Παιδοβουλή ως ένα μόνιμο σώμα το οποίο λειτουργεί ολόχρονα και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Παιδιού, μία φορά τον χρόνο.

10 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού ( ΠΣΕΠΕΠ ), εκπαίδευσε εθελοντές « συντονιστές » οι οποίοι εργάστηκαν με τα παιδιά, τόσο σε επαρχιακό όσο και σε παγκύπριο επίπεδο, για την δημιουργία του νέου, μόνιμου, θεσμού της Κυπριακής Παιδοβουλής.

11 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η εργασία των επαρχιακών ομάδων και των Παγκύπριων Ολομελειών των Παιδοβουλευτών, ήταν συνήθως συνδεδεμένη με το θέμα της ετήσιας Εβδομάδας Παιδιού, στις εκδηλώσεις της οποίας συμμετείχαν ενεργά

12 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Παράλληλα, εργάζονταν στην διαμόρφωση του πρώτου « Καταστατικού », που ψηφίστηκε ομόφωνα στην Σύνοδο Εργασίας της Παγκύπριας Ολομέλειας τον Σεπτέμβριο του 2004. Ονομάστηκε « Κανονισμός Λειτουργίας της Κυπριακής Παιδοβουλής » και αποτελείται από 16 άρθρα.

13 Ο Κανονισμός Σύμφωνα με τον « Κανονισμό Λειτουργίας », η Κυπριακή Παιδοβουλή αποτελείται από 80 Μέλη ηλικίας 12-18 ετών, διαμοιρασμένα στις πέντε Επαρχίες της Δημοκρατίας με την ίδια αναλογία που εκάστοτε επικρατεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

14 Μια λυπηρή παρατήρηση Προς το παρόν, και εξ ’ αιτίας της Τουρκικής εισβολής και της κατοχής του 40%, περίπου, των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Παιδοβουλή λειτουργεί μόνο στις ελεύθερες περιοχές και αποτελείται από 56 Ελληνοκύπριους Παιδοβουλευτές και 3 παρατηρητές : έναν Μαρωνίτη, έναν Αρμένιο και έναν Λατίνο που αντιπροσωπεύουν τις άλλες τρεις, αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα, εθνικές μειονότητες της Κύπρου.

15 ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΗΝΥΜΑ… Έχουμε δηλώσει την προσήλωσή μας στην λειτουργία μιας πραγματικά « Παγκύπριας » Παιδοβουλής όπου 56 Ελληνοκύπριοι, 24 Τυρκοκύπριοι και οι αντιπρόσωποι των 3 μειονοτήτων θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται. Ελπίζουμε ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση.

16 ΘΗΤΕΙΑ Η θητεία των Παιδοβουλευτών είναι διετής και η εκλογή τους γίνεται μέσα από Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις μεταξύ υποψηφίων που προτάθηκαν από τα Μαθητικά Συμβούλια όλων των Γυμνασίων ( ηλικίες 12-15) και από παιδιά που δεν φοιτούν σε σχολεία ( μέχρι 10% του συνολικού αριθμού ) τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για υποψηφιότητα.

17 ΙΕΡΑΡΧΙΑ Η Παιδοβουλή εκλέγει Πρόεδρο, 2 Κοσμήτορες και 2 Γραμματείς και διορίζει Ειδικές Επιτροπές. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 1 ος ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 2 ος ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 1 ος ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ 2 ος ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ

18 ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η Παιδοβουλή συνέρχεται σε Παγκύπρια Σύνοδο Εργασίας κάθε 2 μήνες και πανηγυρικά μία φορά τον χρόνο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάθε Νοέμβριο, όταν εορτάζεται η επέτειος της υπογραφής και επικύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

19 ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (ΕΚΟ) Ο Κανονισμός προβλέπει την λειτουργία Επαρχιακών Κοινοβουλευτικών Ομάδων οι οποίες εκλέγουν τους δικούς τους αξιωματούχους και συνέρχονται τακτικά κάθε μήνα σε προετοιμασία των Παγκύπριων Συνόδων Εργασίας. Περιέχει επίσης άρθρα σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Παιδοβουλευτών, την Ημερησία Διάταξη των Συνόδων, την τήρηση των Πρακτικών και του Αρχείου και τον τρόπο υποβολής ερωτήσεων και προτάσεων. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΕΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΚΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΚΟ ΠΑΦΟΥ ΕΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

20 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΣΕΠΕΠ Τέλος, το Άρθρο 16 του « Κανονισμού » περιγράφει λεπτομερώς τον ρόλο της ΠΣΕΠΕΠ, ως υποστηρικτικό της Παιδοβουλής σώμα, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για την διαφάλιση της κανονικής λειτουργίας και της παραπέρα εξέλιξης του θεσμού.


Κατέβασμα ppt "Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google