Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις καταλήγουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας.  Πόσο γρήγορα μια χημική αντίδραση θα φθάσει σε κατάσταση Χ.Ι.;  Αν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις καταλήγουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας.  Πόσο γρήγορα μια χημική αντίδραση θα φθάσει σε κατάσταση Χ.Ι.;  Αν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις καταλήγουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας.  Πόσο γρήγορα μια χημική αντίδραση θα φθάσει σε κατάσταση Χ.Ι.;  Αν γνωρίζουμε την αρχική σύσταση του συστήματος (αντιδρώντα/προϊόντα) προς τα που θα οδηγηθεί η αντίδραση;  Ποιες θα είναι οι συγκεντρώσεις αντιδρώντων/προϊόντων, όταν η αντίδραση καταλήξει σε Χ.Ι.;

4 Σταθερά χημικής ισορροπίας Κc Έστω η αντίδραση η οποία είναι απλή και προς τις δυο κατευθύνσεις. Στην κατάσταση Χ.Ι. ισχύει: Οι μονάδες της Κc είναι Μ (γ+δ)-(α+β), αλλά συνήθως παραλείπονται.

5 Παρατηρήσεις 1.Η τιμή της Κc εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία. 2.Στην έκφραση της Κ c αναγράφονται μόνο οι συγκεντρώσεις των αερίων(g) και των διαλυμάτων(aq) 3.Aν Κc η σταθερά ΧΙ της αντίδρασης Α ⇄ Β, τότε η σταθερά ΧΙ της αντίδρασης Β ⇄ Α είναι Κ c = 1/ Κ c 4.Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της Κ c, τόσο περισσότερο η ΧΙ είναι μετατοπισμένη προς τα δεξιά. Στις μονόδρομες αντιδράσεις Κc → ∞. 5.Σε εξώθερμη αντίδραση (ΔΗ<0), όταν θ ↓, τότε, ΧΙ →, Κ c ↑ και α ↑ 6.Σε ενδόθερμη αντίδραση (ΔΗ>0), όταν θ ↑, τότε ΧΙ →, Κ c ↑ και α ↑ animation

6

7 Έστω η αντίδραση: Στην κατάσταση ΧΙ και εφόσον η θερμοκρασία δεν μεταβάλλεται, το πηλίκο παραμένει σταθερό και ίσο με την Κc της συγκεκριμένης αντίδρασης. Όμως Ανάλογα: Επομένως και το πηλίκο παραμένει σταθερό. Το πηλίκο αυτό ονομάζεται Κp. Δηλαδή : Η Kp εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία Έχει μονάδες atm (γ+δ)-(α+β)

8 Σχέση Κp με Kc

9 εφαρμογές Να γράψετε την έκφραση για την Kp για κάθε μια από τις παρακάτω αντιδράσεις: Για ποια από τις τρεις αντιδράσεις ισχύει Κp=Kc; Πότε συμβαίνει αυτό γενικά;


Κατέβασμα ppt "Οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις καταλήγουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας.  Πόσο γρήγορα μια χημική αντίδραση θα φθάσει σε κατάσταση Χ.Ι.;  Αν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google