Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ‘ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ’ ΣΧ. ΕΤΟΣ

2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Τι είναι ; Είναι ενέργεια σε μορφή κυμάτων ή κινούμενων υποατομικών σωματιδίων. Ανάλογα με την ενέργεια και την επίδρασή της στην ύλη, διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες Ιονίζουσα Ακτινοβολία Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία

3 Ιονίζουσες Ακτινοβολίες
Ανήκουν οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της και να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι γνωστότερες ιονίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτίνες Χ ( ακτινογραφίες, στον αξονικό τομογράφο και ευρέως στην ιατρική) και οι ακτινοβολίες α, β και γ που εκπέμπονται από τους ασταθείς πυρήνες ατόμων , την κοσμική ακτινοβολία και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.. Οι ιονίζουσες ακτινοβολίες είναι διεισδυτικές και εξαρτάται από το είδος τους και την ενέργεια που μεταφέρουν. Δόση ακτινοβολίας καλείται η ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από την ακτινοβολία στην ύλη ανά χιλιόγραμμο μάζας. Η πιθανότητα βλάβης της υγείας σχετίζεται άμεσα με τη δόση και το είδος της ακτινοβολίας, καθώς και το είδος και τη μορφολογία του ιστού.

4 Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες
Είναι αυτή που χρησιμοποιείται για τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας , σε συχνότητες που μεταφέρουν σχετικά μικρή ενέργεια, μη ικανή να προκαλέσει ιοντισμό, ικανή όμως να προκαλέσει ηλεκτρικές, χημικές και θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό, που μπορούν να αποβούν άλλοτε ευεργετικές και άλλοτε επιβλαβείς για τη λειτουργία του. Στις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες εντάσσονται:

5 Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες
Ακτινοβολία εξαιρετικά  χαμηλής συχνότητας (ELF) Η ακτινοβολία ELF των 60 Hz παράγεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, την ηλεκτρική καλωδίωση, και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. Οι κοινές πηγές έντονης έκθεσης σε αυτή την ακτινοβολία περιλαμβάνουν τους κλιβάνους επαγωγής και τα υψηλής τάσεως ηλεκτροφόρα καλώδια. Ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF)/Ακτινοβολία μικροκυμάτων (MW) Η ακτινοβολία μικροκυμάτων απορροφάτε κοντά στο δέρμα, ενώ η ακτινοβολία RF μπορεί να απορροφηθεί από όλο το σώμα. Σε αρκετά υψηλές εντάσεις και οι δύο ακτινοβολίες βλάπτουν τους ιστούς εξ' αιτίας της θέρμανσης των. Οι πηγές ακτινοβολίας RF και MW περιλαμβάνουν τις κεραίες των ραδιοφωνικών κυμάτων, τα ραντάρ και τα κυψελωτά κινητά τηλέφωνα, σταθμοί κινητής ακτινοβολίας (900MHz). Υπέρυθρη ακτινοβολία(IR) Το δέρμα και τα μάτια απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία ως θερμότητα. Τα άτομα, που εκτίθενται σε αυτήν, καταλαβαίνουν την υπερβολική έκθεση σε αυτήν όταν ζεσταίνονται ή και πονάνε ακόμα. Τέτοιες πηγές ακτινοβολίας IR περιλαμβάνουν τους φούρνους, τους λαμπτήρες θερμότητας, και τα λέιζερ IR.

6 Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες
Ορατή ακτινοβολία Οι διαφορετικές ορατές συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (EM) "θεωρούνται" από τα μάτια μας ως διαφορετικά χρώματα. Ο καλός φωτισμός συμβάλλει στην καλή διάθεση αλλά η υπερβολική ορατή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια και το δέρμα. Υπεριώδης ακτινοβολία(UV) Τα φωτόνια της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν υψηλή ενέργεια και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή δεν υπάρχει συνήθως κανένα άμεσο σύμπτωμα της υπερβολικής έκθεσης. Οι πηγές της UV ακτινοβολίας περιλαμβάνουν τον ήλιο, τα μαύρα φώτα, η οξυγονοκόλληση, και τα UV λέιζερ. Κίνδυνοι λέιζερ Τα λέιζερ εκπέμπουν UV, ορατές και IR ακτινοβολίες και πρώτιστα κινδυνεύουν τα μάτια και το δέρμα. του αζώτου.

7 Ιονίζουσες και μη ιονίζουσες ακτινοβολίες

8 Πηγές Η/Μ Ακτινοβολίας
οικιακές συσκευές (ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα, φούρνος μικροκυμάτων, ασύρματο τηλέφωνο DECT κ.λπ.), γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (υψηλής και μέσης τάσης), συστήματα ευρυεκπομπής (ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί αναμεταδότες) καθώς και επικοινωνιακά συστήματα (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ζεύξεις σημείου προς σημείο, δορυφορικές επικοινωνίες, ασύρματα τοπικά δίκτυα).

9 ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ WIFI – ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLUETOOTH ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ

10 ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ Το ισχύον σύστημα κινητής τηλεφωνίας στηρίζεται στην ύπαρξη κεραιών-σταθμών βάσης εγκατεστημένων με μορφή κυψέλης Οι κεραίες βάσης επικοινωνούν μεταξύ τους δημιουργώντας δίκτυο επικοινωνίας, ενώ παράλληλα μπορούν και διαχειρίζονται τις κλήσεις που λαμβάνουν από τα κινητά τηλέφωνα

11 ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ Κατά τη διαδικασία αυτή, όπως είναι φανερό συμβαίνουν τα εξής Η κεραία βάσης εκπέμπει ακτινοβολία οριζοντίως με κατευθυνόμενη δέσμη προς την πλησιέστερη κεραία βάσης η και σε περισσότερες από μία. Η κεραία βάσης εκπέμπει μικρότερης ισχύος ακτινοβολία προς το έδαφος ώστε να είναι δυνατή η λήψη του σήματος από το αντίστοιχο κινητό τηλέφωνο. Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία την ώρα της συνομιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τον τρόπο σχεδίασής του. η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από την ευκολία λήψης του σήματος που εκπέμπει η «πλησιέστερη» κεραία βάσης (δηλαδή όταν υπάρχει πολύ κοντά κεραία βάσης τότε το κινητό εκπέμπει μικρή ένταση ακτινοβολίας), αλλά και από την ένταση της φωνής.

12 Χρήση κινητών τηλεφώνων
α) χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο με τον «κλασικό τρόπο» δηλαδή το κινητό στο αυτί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λίγα δευτερόλεπτα. Η διάρκεια σχετίζεται με την ένταση που εκπέμπει το κινητό. β) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ενσύρματο hands free ή ασύρματο bluetooth (το οποίο εκπέμπει ακτινοβολία πολύ χαμηλής έντασης. Επειδή όμως το κινητό δεν παύει να λειτουργεί ως πομπός, δηλαδή εκπέμπει ακτινοβολία όπως θα έκανε εάν είχαμε το κινητό στο αυτί, έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετούμε το κινητό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με hands free ή blue tooth. Συνήθως οι χρήστες κινητών τηλεφώνων τοποθετούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σε κάποια τσέπη ή μέσα σε τσαντάκι κρεμαστό ή ακόμα και στη ζώνη με τη βοήθεια ειδικής θήκης με κλιπ, και μάλιστα με τέτοιο προσανατολισμό ώστε η πίσω πλευρά του κινητού ευρίσκεται αντίκρυ στο σώμα. Αυτή όμως είναι η πλευρά, από την οποία τα περισσότερα κινητά εκπέμπουν τη μέγιστη ένταση ακτινοβολίας. Στις περιπτώσεις αυτές καλό θα είναι να έχουμε το κινητό μακριά από το σώμα, τουλάχιστον τριάντα εκατοστά.

13 Χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά
Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω ισχύουν πολύ περισσότερο για τα παιδιά κάθε ηλικίας αφού ο εγκέφαλός τους αλλά και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός τους ευρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη. Έτσι κάθε διαταραχή, έστω και μικρή, που μπορεί να προκληθεί από την ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντική σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτί παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

14 Χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η εκτεταμένη χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο. Εκτός του γεγονότος ότι η ακτινοβολία ανακλάται από τα μεταλλικά μέρη και συνεπώς τμήμα της κυκλοφορεί εντός του αυτοκινήτου ακτινοβολώντας τον χρήστη και τους συνεπιβάτες με ένταση που μπορεί να είναι υπολογίσιμη, αποσπάται η προσοχή του οδηγού-χρήστη. χρησιμοποιείται με handsfree ή bluetooth, αλλά τοποθετώντας το κινητό μακριά από το σώμα και κοντά σε παράθυρο ώστε να εξέρχεται η ακτινοβολία.

15 Η χρήση του Κινητού σχετίζεται με Μείωση Σπερματοζωαρίων
Οι άνδρες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τις περισσότερες φορές έχουν περίπου ένα ανησυχητικό 25% μείωση στο συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων τους σε σύγκριση με άνδρες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο.

16 ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Οι κεραίες που χρησιμοποιούνται για την κινητή τηλεφωνία χωρίζονται σε : κεραίες υψηλής ισχύος : βρίσκονται σε μακρινά σημεία η μία από την άλλη κεραίες χαμηλής ισχύος :βρίσκονται σε πολύ κοντινά σημεία, ώστε να μη χρειάζεται να εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. Οι κεραίες δεν εκπέμπουν κατακόρυφα την ακτινοβολία τους αλλά σε αποστάσεις πλάγιες από αυτές. Αυτό σημαίνει πως αν βρισκόμασταν κάτω ακριβώς από μια κεραία δεν θα δεχόμασταν τόση ακτινοβολία όση αν ήμασταν σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από αυτήν.

17 Bluetooth Το Bluetooth είναι μια ασύρματη τεχνολογία που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και συστήματα ψυχαγωγίας. Χρησιμοποιώντας χαμηλής ισχύος ραδιοκύματα , είναι μια βολική εναλλακτική λύση για την θύρα υπερύθρων, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα τηλεχειριστήρια. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει για την τεχνολογία υπερύθρων είναι ότι το Bluetooth δεν χρειάζεται οπτική επαφή για τη μετάδοση πληροφοριών Το σήμα του Bluetooth στο 1 milliwatt είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε σύγκριση με κάποια κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορεί να εκπέμπουν έως και 3 watt. Το σήμα αυτό διαβιβάζεται στο συνολικό χώρο και όχι σε ένα ενιαίο και ισχυρό σήμα πορείας. Η Bluetooth ακτινοβολία θεωρείται πολύ λιγότερο ενοχλητική από την ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου.

18 Φούρνος μικροκυμάτων Η ακτινοβολία από μικροκύματα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν: Καρκίνος του δέρματος Καταρράκτης Ζάλη και Πονοκέφαλοι Διαταραχές του αίματος Προσωρινή Στειρότητα σε άνδρες

19 WiFi Ακτινοβολία Μάλιστα σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα που είναι ευρέως διαδεδομένα, η ισχύς των δικτύων wifi είναι υποδεκαπλάσια. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι κεραίες wifi του δικτύου τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (συνήθως σε ταράτσες) σε σχετική απόσταση από εμάς. Ως εκ τούτου τα ασύρματα wifi δίκτυα κρίνονται πιο ασφαλή από τα κινητά. Γι' αυτό τον λόγο η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά. Γι' αυτό τον λόγο για την δημιουργία εξωτερικής wifi σύνδεσης απαιτείται οπτική επαφή χωρίς εμπόδια ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο στα κινητά. Συνοψίζοντας:  - ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε όλοι. - ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα DECT που έχουμε οι περισσότεροι. - ΟΜΩΣ δεν παύει και τα wifi να εκπέμπουν ακτινοβολία και η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία των μικροκυμάτων ίσως είναι επικίνδυνη για την υγεία.

20 Συμπέρασμα πάρτε τα μέτρα σας. Μειώστε το χρόνο ομιλίας,
μην το βάζετε στη μέση σας (γιατί επηρεάζονται αρκετά τα γεννητικά όργανα) και αυξήστε την απόστασή όταν μιλάτε από το ακουστικό. 

21 Για να μην έχουμε ρύπανση από ακτινοβολία θα πρέπει να απαρνηθούμε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το φορητό τηλέφωνο. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, τότε θα πρέπει να στραφούμε στην ελαχιστοποίηση της ακτινοβολίας που δεχόμαστε. Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία, ένας ειδικός μάς συμβουλεύει να αφήσουμε ήσυχες τις κεραίες και να κοιτάξουμε τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα.

22 ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΕΣΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΕΛΙΛΙΔΟΥ ΣΥΜΕΛΑ ΚΟΛΕΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΟΥΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΚΙΟΤΕΟΓΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΑΚΑΝΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΧΟ ΑΡΟΛΝΤΑ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΙΤΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google