Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΙΣΤΟΡΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ AP4

2 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ Α2 ΑΥ1 ΚΩΣΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Α3 ΑΓ2
ΜΠΑΣΝΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ Α4 ΑΥ2 ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Α4 ΑΥ2 ΣΑΜΟΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ Α5 ΑΥ3 ΤΑΠΑΣΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Α5 ΑΥ4

3 ΙστορΙα ΛαογραφικΩν ΣυλλΟγων της πΟληΣ των ΣερρΩν

4 ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

5 Λύκειο Ελληνίδων: Το Λύκειο Ελληνίδων ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1911 από την μεγάλη δασκάλα και δημοσιογράφο, Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν, πρωτοπόρου του γυναικείου κινήματος. Το Λύκειο Ελληνίδων αρχικά είχε ως σκοπό την εξύψωση της θέσεως της Ελληνίδας στη κοινωνία δηλαδή βοηθούσε κακοποιημένες γυναίκες και γυναίκες με διάφορα προβλήματα να ορθοποδήσουν.

6 Επίσης τις βοηθούσε στην επαγγελματική τους κατάρτιση
Επίσης τις βοηθούσε στην επαγγελματική τους κατάρτιση. Τέλος, το Λύκειο Ελληνίδων είχε ως δευτερεύοντα σκοπό την διάσωση και την διάδοση της Εθνικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο σκοπός διατηρείται μέχρι σήμερα. Στην πόλη μας το Λύκειο των Ελληνίδων, ιδρύθηκε επίσης από μια μεγάλη δασκάλα και Μακεδόνισσα, την Άννα Τριανταφυλλίδου, το έτος 1957.

7 Θρακικη Εστια Ν. Σερρων Ο Σύλλογος πρωτοιδρύθηκε το Στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ο σύλλογος διαλύεται και τα αρχεία του καταστρέφονται. Η πίκρα και ο πόνος του ξεριζωμού οδήγησε τους Θρακιώτες να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα μπορούσε να τους συγκεντρώσει και να τους ενθαρρύνει ώστε να διατηρούν άσβηστη τη φλόγα της νοσταλγίας για τις αδικοχαμένες αλησμόνητες πατρίδες τους.

8 Έτσι το ο σύλλογος ξαναϊδρύεται με πρωτοβουλία μιας ομάδας Θρακιωτών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

9 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟσ ΒΛΑΧΩΝ & ΦΙΛΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ''ΛΑΙΛΙΑΣ''
Ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και φίλων "ΛΑΙΛΙΑΣ" Νομού Σερρών, ιδρύθηκε το 1985 από βλαχόφωνες Έλληνες της πόλης των Σερρών, με κύριο σκοπό να διατηρήσει, να διασώσει την Ελληνική παράδοση και να την διαδώσει στις νεότερες γενιές.

10 Είναι γνωστή, πλέον, η σπουδαία πολιτιστική προσφορά του, καθώς μετά τις επίπονες όσο και επίμονες προσπάθειες όλων των μελών επιτεύχθηκε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. Οι νέοι του Ομίλου αγάπησαν την παράδοση, έμαθαν να την σέβονται, δουλεύοντας με μεράκι για την διατήρησή της. Απόδειξη ότι κατορθώνουν σε όλες τις εμφανίσεις τους να κερδίζουν τον θαυμασμό, παρουσιάζοντας χορούς από την Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, ενώ πρωταρχικός στόχος του Λαϊλιά παραμένει πάντα η διάσωση της βλάχικης πατρικής κληρονομιάς.

11 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟσ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ 'Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟσ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ 'Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ' Ιδρύεται το Ένας σύλλογος που έμελε να βάλει την πολιτιστική του πινελιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

12 Ο σκοπός της ίδρυσής του ήταν, είναι και θα είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων  όχι μόνο του νομού αλλά και όπου χτυπάει σαρακατσάνικη καρδιά, η ανάπτυξη αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, η προαγωγή της πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής ανάπτυξης εντός των πλαισίων των εθνικών ιδεωδών και συμφερόντων. Συγχρόνως όμως σαν πυρήνας και θύλακας της Ελληνικής παράδοσης συνεχώς θα αναδεικνύει το κομμάτι που του αναλογεί από το μεγάλο ψηφιδωτό του Ελληνικού πολιτισμού.

13 Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα πρωτοστατεί σαν φορέας πολιτισμού δίνοντας δυναμικό παρόν όπου και όταν χρειάζεται

14 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ '' ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ''
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1997 από μέλη χορωδίας δημοτικού τραγουδιού και ιδιαίτερα ποντιακού. Xοράρχης εκείνης της προσπάθειας ήταν ο κ. Γκλέτσας Μιχάλης. Ο σύλλογος στην αρχή ονομάστηκε "Μέγας Αλέξανδρος« Το μετονομάστηκε σε "Οι Ακρίτες" που είναι και το σημερινό του όνομα

15 Στο σύλλογο λειτουργούν:
Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών του Πόντου Τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας Παιδικά χορευτικά τμήματα Χορευτικό τμήμα τρίτης ηλικίας και το κυρίως χορευτικό τμήμα του Συλλόγου , με σπουδαία παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, σ’ όλο στον Ελλαδικό χώρο

16   Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την πνευματική, ηθική και αισθητική διαπαιδαγώγηση των μελών του, όπως και την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του Πόντου.

17 ΠοδαρAκι Ο Τριπάτης ή Ποδαράκι είναι χορός της Βόρειας Θράκης. Ονομάζεται έτσι επειδή οι χορευτές χτυπούν το πόδι στο έδαφος με χαρακτηριστικό τρόπο. Λέγεται και Ζερβοδέξιος, Νταχτιρντι, Τρουπκανίτσα, Τριπάδης. Είναι μεικτός χορός με λαβή των χεριών από τις παλάμες και με τους αγκώνες τεντωμένους προς τα κάτω.

18 Χορεύεται στην περιοχή της Ορεστιάδας, σε ευθεία παράταξη με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google