Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΧΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λαμβάνει τα ραδιοσήματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα μετατρέπει σε ήχο. Το ραδιόφωνο παραμένει σημαντικός φορέας πληροφορίας και ψυχαγωγίας. Η πιο σύγχρονη μορφή ραδιοφωνικής μετάδοσης είναι το διαδικτυακό.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Πριν από χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Το 1883 ο Χερτς (Hertz) ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Γύρω στα 1897, ο Μαρκόνι επαληθεύει τα πειράματα του Χερτς και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 km.

5 Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Μαρκόνι πηγαίνει στην Αγγλία και ιδρύει την εταιρεία «Marconi Wireless telegraph». Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Φάσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία

6 Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K
Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A. Η ραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο Το 1926 εμφανίζεται στην αγορά ραδιοφωνικός δέκτης Η εδραίωση, όμως, του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930. Με την εμφάνιση όμως μουσικής Rock 'n Roll το '50-'60 το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως αποκλειστικά ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο.

7 Τη δεκαετία του '60 αμφισβητείται στην Ευρώπη το κρατικό ραδιόφωνο, γιατί δεν μετέδιδε Ροκ.
Εμφανίζεται η Πειρατική Ραδιοφωνία Μετά από αυτό ακολουθεί η απορρύθμιση (Deregulation) της δεκαετίας του '70 Έπειτα το ραδιόφωνο εισήρθε στην τελευταία φάση της ωριμότητας του

8 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Το σήμα φτάνει στα ραδιόφωνα μας μέσω του συστήματος ραδιομετάδοσης Το ραδιόφωνο λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τον αέρα που αποστέλλονται από έναν ασύρματο πομπό. Το ραδιόφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που ονομάζονται σήμα, σε ήχους που οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν.

9 ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ Ο πομπός Ο αναμεταδότης Ο δέκτης Το μικρόφωνο Το μεγάφωνο
Τα ακουστικά Η κεραία

10 AM & FM Και οι δύο χρησιμοποιούνται στη ραδιοφωνία. Η τεχνική της ΑΜ μειονεκτεί σε σχέση με την FM στο ότι επηρεάζεται εντονότερα από τον ηλεκτρονικό θόρυβο (παράσιτα). Τα κυκλώματά της όμως πλεονεκτούν σε χαμηλές συχνότητες και έτσι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε εκπομπές στην ζώνη των μακρών και των μεσαίων κυμάτων.

11 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το ραδιόφωνο πιστεύεται ότι στο μέλλον θα μετατραπεί σε DAB (Digital Audio Broadcasting). Το DAB παρέχει κρυστάλλινο καθαρό ήχο, παρόμοιο με αυτόν ενός CD και είναι σχεδόν ανεπηρέαστο από κάθε είδους παρεμβολή, συγκρινόμενο με το σημερινό συμβατικό ραδιόφωνο AM και FM. Βέβαια, για να είναι σε θέση ο ακροατής να απολαύσει την ποιότητα της απόδοσης του ψηφιακού ραδιοφώνου θα πρέπει προηγουμένως να αγοράσει νέους δέκτες DAB

12 Το κόστος ενός οικιακού δέκτη DAB ξεκινάει από 100 ευρώ περίπου και μπορεί να φτάσει έως και τα ευρώ, τη στιγμή που το κόστος ενός αναλογικού ραδιοφώνου ξεκινάει από τα 10 ευρώ! Το DAB δεν είναι καινούργια ανακάλυψη. Βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1981 στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο «Institut for undfunktechnik» (IRT) και από το 1987 ως στοιχείο μελέτης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος (Eureka 147).

13 Και ένα βίντεο για το τέλος…

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google