Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2 ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
1η ομάδα : ‘’Οι δραστήριοι ‘’ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Το κεντρικό ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε η ομάδα μας ήταν η μελέτη της εξέλιξης των μέσων επικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι και τη σημερινή εποχή. Για να γίνει ευκολότερη η μελέτη ανατρέξαμε σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους (Αρχαιότητα – Βιομηχανική επανάσταση - 20oς - 21ος αιώνας ). Ερευνήσαμε τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τις επικοινωνίες ,καθώς και σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικές αυτές. Μελετήσαμε επίσης τη σχέση που έχουν οι πολίτες σήμερα με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και τη γνώση που έχουν γύρω από αυτές.

3 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ: Αγγελιοφόρος Στην Ελληνική μυθολογία ο Ερμής θεωρείτο ο αγγελιοφόρος των Θεών του Ολύμπου. Μεταφορά προφορικών και γραπτών μηνυμάτων με δρομείς.

4 Φρυκτωρίες Χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη συστήματος μεταβίβασης φωτεινών σημάτων. Το άναμμα της πρώτης φρυκτωρίας ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιπες, συγκροτώντας έτσι μία γραμμή επικοινωνίας. Χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς

5 Υδραυλικός τηλέγραφος
Σύστημα επικοινωνίας που γινόταν με τη βοήθεια του νερού. Εφευρέθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ από τον στρατηγό Αινεία.

6 Ταχυδρομικά περιστέρια
Χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν γραπτά μηνύματα εξαιτίας της   μεγάλης μνήμης τους και εξαιρετικής ικανότητας προσανατολισμού. Σήματα καπνού Χρησιμοποιήθηκαν από τους ιθαγενείς ινδιάνους της Αμερικής. Με τα σήματα καπνού ο παρατηρητής είχε περιορισμένη αλλά εξαιρετικής σημασίας πληροφόρηση.

7 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ:
Σηματοφόροι Μηχανή με κινητούς βραχίονες που μπορούσε να μεταβιβάσει σήματα. Οι διάφορες θέσεις των βραχιόνων αντιπροσώπευαν τα σήματα που μεταβιβάζονταν από σηματοφόρο σε σηματοφόρο. Χρησιμοποιήθηκε με διάφορες παραλλαγές σε όλη σχεδόν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα.

8 Κώδικας Μορς Εφευρέθηκε το 1840 από τον Σάμουελ Μορς.
Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί ένας διαφορετικός κώδικας από τελείες και παύλες, οι οποίες μπορούν να σταλούν ως ηλεκτρικά σήματα μέσω του ραδιοφώνου. Για το διεθνές σήμα κινδύνου χρησιμοποιείται ο κώδικας Μορς.

9 Τηλέφωνο Αυτό το κατάφερε ο φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876.
Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Και οι δυο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν ως δέκτες και ως πομποί. Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Από αυτή την κίνηση της μεμβράνης δημιουργούνταν επαγωγικά κύματα τα οποία μεταφέρονταν μέσω καλωδίου στον άλλο μαγνήτη όπου βρισκόταν ο άλλος ομιλητής. Εδώ σχηματίζονταν και πάλι επαγωγικά ρεύματα που κινούσαν τη μεμβράνη. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση.

10 19ος- 20ος αιώνας: Ραδιόφωνο
Ραδιόφωνο Tο 1895, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Γύρω στα 1897, ο Μαρκόνι καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 km. Σήμερα διακρίνουμε τα ακόλουθα είδη ραδιοφώνου: το συμβατικό, το ψηφιακό, το δορυφορικό και το διαδικτυακό.

11 Τηλεόραση Είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Ο τηλεοπτικός δέκτης λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα είτε ασύρματα είτε ενσύρματα. Η ασύρματη λήψη γίνεται με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι η λήψη με κεραία και ο άλλος είναι η λήψη από δορυφόρο μέσω δορυφορικής κεραίας. Στην ενσύρματη λήψη έχουμε την καλωδιακή τηλεόραση και τη λήψη μέσω δικτύου. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει και η μετάδοση μέσω κινητού τηλεφώνου (Mobile TV).

12 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
1η Γενιά Υπολογιστών ( ) Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ονομάστηκε ENIAC και ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), 2η Γενιά Υπολογιστών ( ) Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς,

13 3η Γενιά Υπολογιστών (1964- 1971)
3η Γενιά Υπολογιστών ( ) Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ κατασκεύασε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. 4η Γενιά Υπολογιστών ( σήμερα) Είναι εφοδιασμένοι με Επεξεργαστή (CPU), έχουν τη δική τους Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δέχονται τις εντολές (πληκτρολόγιο, ποντίκι κλπ).

14 Κινητό τηλέφωνο Δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας και από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Χρησιμοποιεί τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπει σε υψηλές συχνότητες.

15 Διαδίκτυο Επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οποιουδήποτε διασυνδεδεμένου υπολογιστή. Η τεχνολογία του είναι κυρίως βασισμένη στην διασύνδεση επιμέρους δικτύων ανά τον κόσμο και πολυάριθμα τεχνολογικά πρωτόκολλα(διαδικτύωση). Οι πρώτες απόπειρες για την δημιουργία ενός διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ. Το αρχικό θεωρητικό υπόβαθρο δόθηκε από τον Τζ. Λικλάιντερ. Το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστό ως ARPANET εγκαταστάθηκε το 1969 με 4 κόμβους μέσω των οποίων συνδέονται 4 μίνι υπολογιστές.

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Η συντριπτική πλειοψηφία γνώριζε ότι ο εφευρέτης του τηλεφώνου ήταν ο Graham Bell. Παρ ’όλα αυτά ένα ποσοστό γύρω στο 15% των ερωτηθέντων γονέων επέλεξε τον Thomas Edison.

17 Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων επέλεξαν σωστά το σύστημα επικοινωνιών με τη χρήση πυρσών.
Το γεγονός όμως ότι τα ποσοστά σε άλλες δύο επιλογές είναι πολύ μεγάλα υποδεικνύει ότι οι γνώσεις σχετικά με τα αρχαία μέσα επικοινωνίας είναι περιορισμένες.

18 Ο διχασμός που παρατηρείται ανάμεσα στις δύο πρώτες επιλογές είναι εμφανής. Οι περισσότεροι μαθητές επέλεξαν τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ οι γονείς και οι καθηγητές επέλεξαν τον 20ο αιώνα.

19 Παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και ειδικότερα οι ηλικιακά νεώτερες κατηγορίες ενημερώνονται συνέχεια για τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ενώ το ποσοστό που δεν ενημερώνεται καθόλου είναι πολύ μικρό.

20 Όπως παρατηρούμε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα.
Ακολουθούν κατά σειρά το διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και η τηλεόραση.

21

22 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΩΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΩΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΟΤΣΙΚΑ ΓΕΡΑΣΙΜΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google