Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μυοσκελετικά προβλήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μυοσκελετικά προβλήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μυοσκελετικά προβλήματα
ΑΠ5 ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΤΖΗΣ ΣΤΟΥΠΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΗΛΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι επιπτώσεις έχουμε αν καθόμαστε πολλές ώρες στην οθόνη του Η/Υ Πως πρέπει να καθόμαστε μπροστά στον Η/Υ Τι απόσταση πρέπει να έχουμε από την οθόνη του Η/Υ Τι πρέπει να κάνουμε για να μην πάθουμε τα μυοσκελετικά προβλήματα Πως πρέπει να είναι το γραφείο του Η/Υ που καθόμαστε Πόσες ώρες πρέπει να καθόμαστε στον Η/Υ

3 Σωστή στάση 1)Για να υποστηρίξετε την πλάτη σας, δοκιμάστε τα εξής:
Χρησιμοποιήστε καρέκλα που υποστηρίζει τη μέση σας (δείτε τη λεπτομέρεια 1). Ρυθμίστε το ύψος της επιφάνειας εργασίας και της καρέκλας σας, έτσι ώστε η στάση του σώματός σας να είναι άνετη και φυσική (δείτε τη λεπτομέρεια 2). Για να διευκολύνετε την στάση των ποδιών, δοκιμάστε τα εξής: Απομακρύνετε τα αντικείμενα κάτω από το γραφείο σας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άνετη θέση και κίνηση των ποδιών. Εάν τα πόδια σας δεν ακουμπούν άνετα στο δάπεδο, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο.

4 Σωστή στάση 2)Για να ελαχιστοποιήσετε το τέντωμα και να διευκολυνθούν οι άνετες στάσεις των ώμων και των βραχιόνων, δοκιμάστε τα εξής: Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ή το trackball στο ίδιο ύψος, περίπου στο ύψος του αγκώνα. Τα χέρια σας από τον ώμο ως τον αγκώνα πρέπει να πέφτουν χαλαρά στα πλευρά σας Όταν πληκτρολογείτε, τοποθετήστε το πληκτρολόγιο στο κέντρο μπροστά σας και το ποντίκι ή το trackball κοντά του

5 Σωστή στάση 3)Για να ελαχιστοποιήσετε την κάμψη και τη στρέψη του λαιμού, δοκιμάστε τα εξής: Τοποθετήστε το επάνω μέρος της οθόνης κοντά στο ύψος των ματιών (δείτε τη λεπτομέρεια 6). Εάν φοράτε πολυεστιακά γυαλιά, ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε την οθόνη ή να ζητήσετε από τον οφθαλμίατρό σας να σας προτείνει ειδικά γυαλιά για εργασία μπροστά σε υπολογιστή. Τοποθετήστε την οθόνη στο κέντρο μπροστά σας. Εάν κοιτάζετε τα έγγραφά σας συχνότερα από ό,τι την οθόνη, δοκιμάστε να τα τοποθετήσετε απευθείας εμπρός σας και την οθόνη λίγο στο πλάι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα αναλόγιο για τα έγγραφα, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στο ύψος των ματιών.

6 Σωστή στάση 4)Για να ελαττώσετε την κούραση των ματιών, δοκιμάστε τα εξής: Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση σχεδόν ίση με το βραχίονα του χεριού σας όταν κάθεστε άνετα μπροστά από την οθόνη. Αποφύγετε τις εκτυφλωτικές λάμψεις. Τοποθετήστε την οθόνη σας μακριά από πηγές φωτός που προκαλούν εκτυφλωτικές λάμψεις ή χρησιμοποιήστε περσίδες για να ελέγξετε τα επίπεδα φωτισμού. Μην παραλείπετε να καθαρίζετε την οθόνη σας. Εάν φοράτε γυαλιά, καθαρίζετε επίσης και αυτά. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας. Ρυθμίστε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην οθόνη σας, επιλέγοντας μια ρύθμιση με την οποία αισθάνεστε άνετα, αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή έχει αυτήν τη δυνατότητα.

7 Να μην ζορίζεστε Οι φυσικές δυνάμεις αλληλεπιδρούν συνεχώς με το σώμα μας. Ίσως πιστεύουμε ότι μόνο οι ισχυρές δυνάμεις, όπως η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου, τραυματίζουν το σώμα μας. Μπορεί ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί, δυσφορία και κόπωση και από ασθενείς δυνάμεις, εφόσον αυτές επαναλαμβάνονται ή διαρκούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ορισμένοι τύποι ασθενών δυνάμεων είναι και οι εξής: 1.Η κινητική δύναμη: Μια δύναμη την οποία ασκείτε μέσω της κίνησης, όπως με το πάτημα των πλήκτρων ενώ πληκτρολογείτε ή με το κλικ στα κουμπιά του ποντικιού. 2.Η στατική δύναμη: Μια δύναμη την οποία διατηρείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως με το κράτημα του ποντικιού ή τη στήριξη του ακουστικού του τηλεφώνου. 3.Η δύναμη επαφής: Η πίεση που ασκείται όταν ακουμπάτε στην άκρη μιας επιφάνειας ή σε μια σκληρή επιφάνεια, όπως με το στήριγμα των καρπών σας στην άκρη του γραφείου σας. Για να ελαττώσετε τις επιπτώσεις των ασθενών δυνάμεων στο σώμα σας, δοκιμάστε τα εξής: Πληκτρολογείτε χωρίς να χτυπάτε τα πλήκτρα, διατηρώντας τις παλάμες και τα δάχτυλα σας χαλαρά, αφού χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια για να ενεργοποιήσετε τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Εφαρμόστε ελάχιστη δύναμη όταν κάνετε κλικ σε ένα κουμπί του ποντικιού ή όταν χρησιμοποιείτε ένα joystick ή άλλο χειριστήριο παιχνιδιού. Κρατάτε το ποντίκι με χαλαρό χέρι και μην το πιάνετε σφικτά.

8 Να μην ζορίζεστε Αποφεύγετε να ακουμπάτε τις παλάμες ή τους καρπούς σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια όταν πληκτρολογείτε (δείτε τη λεπτομέρεια 7). Το στήριγμα για την παλάμη, εφόσον υπάρχει, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν διακόπτετε την πληκτρολόγηση. Χαλαρώστε τους βραχίονες και τα χέρια σας όταν δεν πληκτρολογείτε ή δεν χρησιμοποιείτε το ποντίκι. Μην ακουμπάτε τα χέρια και τις παλάμες σας σε ακμές, όπως η ακμή του γραφείου σας. Προσαρμόστε την καρέκλα σας, έτσι ώστε τo κάθισμα να μην πιέζει το πίσω μέρος των γονάτων σας (δείτε τη λεπτομέρεια 8).

9 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ
Η χρήση ενός πληκτρολογίου ή ποντικιού μπορεί να συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς ή διαταραχές Όταν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες δραστηριότητες, ίσως να αισθανθείτε περιστασιακά άβολα στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους ή άλλα μέρη του σώματος σας. Εάν, ωστόσο, αισθανθείτε συμπτώματα όπως επίμονη ή επανακάμπτουσα δυσφορία, πόνο, σουβλιές, ενοχλήσεις, φαγούρα, μούδιασμα, αίσθηση καύσου ή ακαμψία, ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορούν να συσχετιστούν με επίπονους και μερικές φορές με μόνιμες επιπτώσεις, τραυματισμούς ή ανωμαλίες των νεύρων, των μυών, των τενόντων ή άλλων μερών του σώματος. Αυτές οι μυοσκελετικές ανωμαλίες (MSD) περιλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα, την τενοντοελυτρίτιδα και άλλες ασθένειες.

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από το διαδίκτυο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Μυοσκελετικά προβλήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google