Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΚΗΣΗ 11 Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΚΗΣΗ 11 Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΚΗΣΗ 11 Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών

2 Τι είναι κληρονομικότητα; Τι είναι κληρονομικότητα; Γιατί τα παιδιά μοιάζουν στους γονείς τους; Γιατί τα παιδιά μοιάζουν στους γονείς τους; Γιατί τα αδέλφια μοιάζουν μεταξύ τους; Γιατί τα αδέλφια μοιάζουν μεταξύ τους;

3 Γιατί κληρονομούμε χαρακτηριστικά από τους γονείς μας. Γιατί κληρονομούμε χαρακτηριστικά από τους γονείς μας. Το πέρασμα των χαρακτηριστικών από τους γονείς στα παιδιά είναι η βάση της κληρονομικότητας. Το πέρασμα των χαρακτηριστικών από τους γονείς στα παιδιά είναι η βάση της κληρονομικότητας.

4 Που ακριβώς βρίσκονται τα χαρακτηριστικά που κληρονομήσαμε;

5 Τα γονίδια μας κωδικοποιούν τις οδηγίες που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά μας. Καθένας από εμάς έχει χιλιάδες γονίδια, που γίνονται από DNA και βρίσκονται στα χρωμοσώματα μας.

6 Το περιβάλλον που μεγαλώνουμε και ζούμε βοηθά επίσης στον καθορισμό των χαρακτηριστικών μας.

7 Για παράδειγμα, ενώ ενός ανθρώπου τα γονίδια μπορεί να καθορίζουν ένα συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών, η έκθεση σε χημικά ή στο ηλιακό φως μπορεί να αλλάξει αυτό το χρώμα.

8 Πως παίρνουμε τα χαρακτηριστικά από τους γονείς μας;

9 Οι άνθρωποι έχουν στον πυρήνα των κυττάρων τους δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα : Οι άνθρωποι έχουν στον πυρήνα των κυττάρων τους δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα : 2x23=46 χρωμοσώματα 2x23=46 χρωμοσώματα

10 Όταν οι γονείς δημιουργούν ένα παιδί, ο καθένας συνεισφέρει μια πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων στο παιδί. Όταν οι γονείς δημιουργούν ένα παιδί, ο καθένας συνεισφέρει μια πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων στο παιδί. (Από 23 χρωμοσώματα ο καθένας) (Από 23 χρωμοσώματα ο καθένας) Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς περνούν γονίδια στο παιδί. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς περνούν γονίδια στο παιδί.

11 Κάθε παιδί αποκτά τα μισά χρωμοσώματα του από τον πατέρα του και τα μισά από την μητέρα του. Κάθε παιδί αποκτά τα μισά χρωμοσώματα του από τον πατέρα του και τα μισά από την μητέρα του.

12 Αυτή η μεταβίβαση συμβαίνει όταν τα σπερματοζωάρια του πατέρα ενώνονται με τα ωάρια της μητέρας. Αυτή η μεταβίβαση συμβαίνει όταν τα σπερματοζωάρια του πατέρα ενώνονται με τα ωάρια της μητέρας.

13 Ενώ τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα μας περιέχουν δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα (2Χ23=46), τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια έχουν μόνο μια σειρά (23 χρωμοσώματα), είναι δηλαδή απλοειδή κύτταρα. Ενώ τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα μας περιέχουν δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα (2Χ23=46), τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια έχουν μόνο μια σειρά (23 χρωμοσώματα), είναι δηλαδή απλοειδή κύτταρα.

14 Όταν αυτά ενώνονται, δημιουργούν ένα απλό κύτταρο, που ονομάζεται ζυγωτό, που έχει δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα (2Χ23=46). Όταν αυτά ενώνονται, δημιουργούν ένα απλό κύτταρο, που ονομάζεται ζυγωτό, που έχει δύο πλήρεις σειρές από 23 χρωμοσώματα (2Χ23=46).

15 Το ζυγωτό διαιρούμενο, θα οδηγήσει εντέλει στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Το ζυγωτό διαιρούμενο, θα οδηγήσει εντέλει στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

16 Κάθε γονέας συνεισφέρει μια πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων στο παιδί.

17 Αυτή η σειρά μπορεί να περιέχει χρωμοσώματα και από τις δύο σειρές των γονιών του.

18 Ο μόνος κανόνας είναι ότι το παιδί πρέπει να αποκτήσει ένα από κάθε χρωμόσωμα.

19 Επειδή οι γονείς συνεισφέρουν χρωμοσώματα, τυχαία σε κάθε νέο παιδί…

20 …κάθε παιδί κληρονομεί μια μοναδική σειρά από χρωμοσώματα.

21 Έτσι σαν αποτέλεσμα, κάθε παιδί θα έχει ένα μοναδικό συνδυασμό από κληρονομημένα χαρακτηριστικά.

22 Κάποια θα μοιάζουν στη μητέρα και κάποια στον πατέρα Άλλα θα είναι μοναδικά, σαν αποτέλεσμα του νέου συνδυασμού των χρωμοσωμάτων.

23 Τι θα συμβεί όμως όταν ένα από αυτά τα παιδιά μεγαλώσει και φτιάξει οικογένεια;

24 Αυτή θα συνεισφέρει ένα μείγμα από τα δικά της χρωμοσώματα σε κάθε νέο παιδί.

25 Αυτό δείχνει πως πολλά κληρονομήσιμα χαρακτηριστικά περνούν μέσα από πολλές γενιές. Κληρονομικότητα What is Heredity?


Κατέβασμα ppt "ΑΣΚΗΣΗ 11 Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google