Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012
Προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών για 48 χρόνια ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2012 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012 1

2 ΘΕΜΑΤΑ Σύντομη εισαγωγή στον ΚΣΙΑ Πεπραγμένα 2010 και 2011
Σχέδιο Δράσης 2012 Το παρόν και το μέλλον της κτηματαγοράς Απαντήσεις στα ερωτήματά σας

3 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΣΙΑ
Ιδρύθηκε το 1964 (συμπληρώνει 48 χρόνια ζωής). Προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ανά την Κύπρο, μικρών και μεγάλων (επίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των ιδιοκτητών στην Κύπρο στις ). Δεν είναι επαγγελματικός σύνδεσμος, ο κοινός παρονομαστής είναι η ιδιοκτησία. Αναβαθμίζει την ιστοσελίδα του ( για να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες και πληροφόρηση.

4 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Οικονομικές Καταστάσεις
Αύξηση εσόδων από € το 2008 σε € το 2011 λόγω αύξησης των μελών. Πλεόνασμα €4.196 το 2008, €4.077 το 2011.

5 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Φορολογικά (α)
Υποβάλαμε τον Ιανουάριο του 2010 αναθεωρημένες εισηγήσεις του Συνδέσμου για: Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών (τα ίδια από το 1990). Κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όταν υπάρχει Φ.Π.Α. και μείωση του συντελεστή στο 3% στις άλλες περιπτώσεις, χωρίς κλίμακες. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία υιοθετήθηκε το πρώτο σκέλος και 50% στις άλλες περιπτώσεις (μέχρι 1η Ιουνίου 2012). Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Δυστυχώς διπλασιάστηκαν οι συντελεστές και μειώθηκαν οι κλίμακες (ισχύει από το 2012). Διόρθωση του προβλήματος με τη διπλή φορολόγηση των ενοικίων. Οι φορολογίες είναι άδικες για τους ιδιοκτήτες και αποτελούν κίνητρα για φοροδιαφυγή.

6 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Φορολογικά (β)
Από τον Ιούνιο του 2007 είχε υποβληθεί λεπτομερές υπόμνημα στον τότε Υπουργό Οικονομικών. Είχε εντοπιστεί η υπερεξάρτηση εσόδων Κυβέρνησης από ακίνητα (από £36εκ. το 1998 έφθασαν £500εκ. το 2007, σημαντική πτώση έκτοτε). Τονίστηκε η ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης. Συνεχίστηκαν επαφές και με τον Υπουργό κ. Σταυράκη από το Συμφώνησε με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά καμία συνέχεια. Έγιναν επαφές και με τον Υπουργό κ. Καζαμία το Συμφώνησε με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, κυρίως στο θέμα απλοποίησης του συστήματος (μία φορολογία/τέλος στην απόκτηση, μία για την κατοχή και μία στη διάθεση). Δυστυχώς , λόγω των γεγονότων, δεν υπήρξε συνέχεια. Τροποποίηση της περί έκτακτης αμυντικής εισφοράς νομοθεσίας, σχετικά με την αποκοπή της εισφοράς από τους ενοικιαστές (από 1η Ιουλίου 2011) μάλλον προκάλεσε σύγχυση.

7 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Φορολογικά (γ)
Η προσπάθεια είναι να κρατηθεί ζωντανός ο τομέας των ακινήτων το 2012 δεδομένης της κρίσης, και όχι να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Με υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, αλλά σίγουρα δεν θα δεχτούμε να συνεχίζει η δυσμενής διάκριση σε βάρος των ιδιοκτητών, εν σχέσει με τους υπόλοιπους φορολογούμενους, με τη φορολόγηση των ακινήτων να αποτελεί πάντοτε την εύκολη λύση. Είναι απαραίτητη η ολική μεταρρύθμιση για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα. Δεν αποκλείουμε την αναθεώρηση των αξιών του 1980. Η ενεργός συμμετοχή στη φορολογική επιτροπή της UIPI μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Συμπληρώθηκε η συλλογή στοιχείων από όλα τους συνδέσμους μέλη για το τι επικρατεί στην Ευρώπη. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο συνέδριο στη Βιέννη το Μάιο του Αποδεικνύει την βαριά φορολόγηση των ακίνητων στην Κύπρο. Έχει κυκλοφορήσει στο Υπουργείο Οικονομικών και Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

8 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – UIPI Σε συντομία:
Πρόεδρός της από το 2004 είναι ο Ελλαδίτης δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος και της ΠΟΜΙΔΑ (μεγάλη η βοήθεια/στήριξή του προς τον ΚΣΙΑ). Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της UIPI – Αντιπροσώπευση του Συνδέσμου: Η Αντιπρόεδρός μας Άννα Σωτηριάδου-Νικολάου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Πρόεδρός μας προεδρεύει της φορολογικής επιτροπής. Ο Πρόεδρος στη Γ. Συνέλευση και Κογκρέσο της Βιέννης το Μάιο του 2011.

9 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Ενοικιοστάσιο (α)
Ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Ετοιμάστηκε το Μάρτιο του 2009 εμπεριστατωμένη μελέτη για το Ενοικιοστάσιο – υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. Πήραμε την πρωτοβουλία τον Απρίλιο του 2009 να συναντηθούμε με την ΠΟΒΕΚ με στόχο τη γεφύρωση διαφορών. Συνέχισαν όμως την αδιαλλαξία τους εμμένοντας σε: Μείωση της ανά δύο έτη αύξησης των ενοικίων από 14% σε 8% - πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ισχύει μέχρι το 2013. Κατάργηση της δυνατότητας αύξησης του ενοικίου στο 90% του ενοικίου της ‘μικρής περιοχής’, σε ένα δηλαδή πιο αντιπροσωπευτικό και δίκαιο ενοίκιο - τον Ιούνιο του 2010 συμβάλαμε στην καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Επέκταση του Ενοικιοστασίου, χρονικά και γεωγραφικά. Στις ενέργειές μας είχαμε τη συμπαράσταση τόσο του ΚΕΒΕ όσο του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων.

10 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Ενοικιοστάσιο (β)
Ιστορικός σταθμός η απόφαση για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η διαδικασία θα είναι πολύχρονη και δαπανηρή. Θα γίνει ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας. Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης χειρίζεται την υπόθεση. Μίλησε στα μέλη για το θέμα στο επίσημο δείπνο του Συνδέσμου το Μάρτιο του 2010. Επιλογή υπόθεσης που βρίσκεται τώρα ενώπιον του ΕΔΑΔ, σαν πιλοτική. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες για πολύπλευρη επίθεση.

11 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Τίτλοι ιδιοκτησίας
Εκκρεμούν ίσως τίτλοι (γύρω στους αφορά ξένους αγοραστές). Ευθύνονται developers, Κράτος, τοπικές αρχές, κ.α.. Η Βουλή ψήφισε πέντε νομοθεσίες για βελτίωση της κατάστασης (συμπεριλαμβάνουν ‘πολεοδομική αμνηστία’). Σημαντική η συμβολή του Συνδέσμου. Δόθηκε πρόσφατα παράταση στην υποβολή της απλοποιημένης ‘δήλωσης πρόθεσης’ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2012.

12 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Βουλή Έντονη παρουσία σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που αφορούν την ακίνητη περιουσία. Παραδείγματα: Ο Περί Ενοικιοστασίου (Τροποιητικός) Νόμος του σχετικά με την αφαίρεση της πρόνοιας του 90% του Δίκαιου Ενοικίου. Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου. Ο περί Μεταφοράς Αναπτυξιακών Δικαιωμάτων Νόμος του 2011 – ο Σύνδεσμος είχε επιφυλάξεις. Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του Συνεργασία με αρμόδια Κυβερνητικά τμήματα, π.χ. Κτηματολόγιο και Υπουργείο Εσωτερικών για συζήτηση των πιο πάνω.

13 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Διάφορα (α)
Ετοιμάστηκε από το μέλος του Δ.Σ. Γιάννο Πίπη μελέτη για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κέντρου της Λευκωσίας. Προωθήθηκε η σύσταση επιτροπής για τα θέματα της Λευκωσίας με πρόεδρο το Γιώργο Γεωργιάδη. Αναβαθμισμένη παρουσία στα Μ.Μ.Ε. με δημοσιογραφικές διασκέψεις, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λ.π.. Συνεργασία με F.M.W. Financial Media Way Ltd για θέματα προβολής του Συνδέσμου. Μεγάλη η σημασία της ιστοσελίδας. Έχει εισαχθεί video από τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ενώ κυκλοφορεί η τριμηνιαία ηλεκτρονική εφημερίδα του Συνδέσμου στα μέλη. Έγιναν το 2010 δύο σεμινάρια με το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με τη νέα νομοθεσία που αφορά τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΠΕΑ). Συνέχισε τη λειτουργία της η Επιτροπή Δράσης, με όλους τους αξιωματούχους και άλλους του Δ.Σ., για πιο άμεση ανταπόκριση.

14 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Διάφορα (β)
Ο Σύνδεσμος είχε ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις για τα νέα Τοπικά Σχέδια πόλεων και βοήθησε μέλη σε ενστάσεις. Έγινε πρόσφατα συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Λευκωσίας. Η ΑΗΚ ζήτησε διαβούλευση για το θέμα της ευθύνης των ιδιοκτητών για απλήρωτους λογαριασμούς ενοικιαστών. Ο Σύνδεσμος έχει έντονες απόψεις για το θέμα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ για την άψογη συνεργασία με τους άλλους αξιωματούχους αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ.. Επίσης εκτιμάται το έργο της Γραμματείας στο ΚΕΒΕ με το Γ. Γραμματέα Παναγιώτη Παναγή, και τη βοηθό του Άννα Τσαγκάρη. Η ομαδική προσπάθεια φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ευχαριστίες επίσης στους ελεγκτές μας, KPMG Ltd, για τη συνεργασία.

15 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2012 Εναπόκειται στο νέο Συμβούλιο
Το Ενοικιοστάσιο στο ΕΔΑΔ Ακίνητες περιουσίες ιδιοκτητών στα κατεχόμενα Φορολογικά Τέλη και χρεώσεις από τους Δήμους Αναβάθμιση του κέντρου της Λευκωσίας Σεμινάριο για τις απαλλοτριώσεις Οδηγός για το τι πρέπει να προσέξει ένας αγοραστής πριν προχωρήσει στην αγορά ακινήτου - θα συμβάλει στην αποφυγή παραπλάνησης των αγοραστών με καταστροφικά αποτελέσματα. Υπηρεσίες προς και οικονομικά οφέλη για τα μέλη Ανανέωση/αναβάθμιση Διοικητικού Συμβουλίου Περαιτέρω ανάπτυξη ιστοσελίδας του συνδέσμου Είσπραξη καθυστερημένων συνδρομών και αύξηση μελών Προώθηση συνεργασίας με άλλους συνδέσμους

16 ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ
Ο τομέας, όπως και η οικονομία του τόπου, περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974. Η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς να ανακάμψει ο τομέας των ακινήτων και το αντίστροφο. Οι τιμές και τα ενοίκια εν μέσω της κρίσης. Η σημασία των μακροοικονομικών δεδομένων και των εξωγενών παραγόντων: Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα Οι ξένοι αγοραστές Η κρίση των τραπεζών και τα προβλήματα χρηματοδότησης (δυσκολία και κόστος) Το φυσικό αέριο Η λύση του Κυπριακού Η σημασία έργων υποδομής και έργων βιτρίνα. Αξίζει η επένδυση στα ακίνητα; Το μέλλον.

17 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google