Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές
Εργασία στο μάθημα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Του φοιτητή Μανιάκα Ιωάννη, Α.Ε.Μ. : 4320 Τομέας Οικολογίας Κατεύθυνση Περιβάλλοντος Ακαδημαϊκό έτος , Εξάμηνο Ε΄ Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Σγαρδέλης Στέφανος

2 Η Έννοια Παραδείγματα συγχρονισμού στον έμβιο κόσμο
Συγχρονισμός είναι η διαδικασία, όπου δύο ή περισσότερα συστήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καταλήγουν να λειτουργούν ομόφωνα. Παραδείγματα συγχρονισμού στον έμβιο κόσμο Κύτταρα πάλλονται στην καρδιά ταυτόχρονα Πυγολαμπίδες στη νοτιοανατολική Ασία φωτοβολούν από κοινού Θεατές σε μία κινηματογραφική αίθουσα δύναται να χτυπούν τις παλάμες τους συγχρονισμένα Νευρικές ίνες ενεργοποιούνται συγχρονισμένα κατά τη διέργεση του άκρου ενός νεύρου και διαδίδουν το κύμα εκπόλωσης ταυτόχρονα

3 Ο συγχρονισμός είναι κάτι καινούριο στην έρευνα ;
Η πιο πρώιμη γνωστή επιστημονική συζήτηση για το συγχρονισμό χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν. Πρώτη ιστορικά μελέτη του φαινομένου πραγματοποιήθηκε από τον Christian Huygens το 1657, όταν κατασκεύασε το πρώτο λειτουργικό εκκρεμές ρολόι. Ο Huygens μελέτησε συστήματα από δύο εκκρεμή ρολόγια τοποθετημένα σε μια κοινή βάση. Παρατήρησε ότι τα ρολόγια μπορούσαν να αιωρούνται σύγχρονα. Επιπλέον, ύστερα από μία διαταραχή η συγχρονισμένη κίνηση επέστρεφε σε περίπου μισή ώρα. Σήμερα η μελέτη των περίεργων, για εκείνη την εποχή, φαινομένων συνεχίζεται. ο συγχρονισμός είναι ένα θεμελιώδες θέμα στα μη γραμμικά φαινόμενα και ήδη ένα δημοφιλές αντικείμενο έρευνας.

4 Οι βιολογικοί ταλαντωτές
Ο συγχρονισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με ένα σπουδαίο κεφάλαιο της φυσικής, που είναι οι ταλαντώσεις. Οι λεγόμενοι βιολογικοί ταλαντωτές (biological oscillators) εμπλέκονται σε πλήθος περιπτώσεων συγχρονισμού στο βιολογικό κόσμο. Η μελέτη της δράσης τους εισάγει την έννοια του ρυθμού και της ρυθμικότητας στις βιολογικές διεργασίες.

5 Περιοδικότητα Μία οικεία έννοια
Ένα σημείο σε έναν κύκλο καλείται συχνά γωνία ή φάση. Τότε ο απλούστερος ταλαντωτής όλων είναι εκείνος στον οποίο η φάση θ μεταβάλλεται ομοιόμορφα: θ = ω, όπου το ω είναι σταθερά. Η λύση είναι θ(t) = ωt + θο , που αντιστοιχεί στην ομαλή κυκλική κίνηση σε έναν κύκλο με γωνιακή συχνότητα ω. Η λύση είναι περιοδική που σημαίνει ότι το θ(t) μεταβάλλεται κατά 2π και επομένως επιστρέφει στο ίδιο σημείο πάνω στον κύκλο, μετά από πάροδο χρόνου Τ=2π/ω. Το χρόνο Τ τον ονομάζουμε περίοδο της ταλάντωσης.

6 Δύο ταλαντωτές με διαφορετικές συχνότητες περιοδικά εναλλάσσονται στη φάση, δηλαδή οι ταλαντώσεις περιοδικά θα συμπίπτουν. Σε ένα κυριακάτικο πρωινό, ορισμένες φορές οι καμπάνες δύο διαφορετικών εκκλησιών θα χτυπούν ταυτόχρονα, ύστερα αργά ο ήχος της καθεμιάς ξεχωρίζει και έπειτα τελικά χτυπούν μαζί ξανά. Εάν οι ταλαντωτές αλληλεπιδρούν (π.χ., εάν οι δύο δρομείς προσπαθούν να πορεύονται μαζί ή εκείνοι που χτυπούν τις καμπάνες στις δύο εκκλησίες μπορούν να ακούν ο ένας τον άλλο), τότε μπορούμε να λάβουμε περισσότερο ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως στο ρυθμό που οι πυγολαμπίδες λάμπουν .

7 Παραδείγματα βιολογικών ταλαντωτών
Κιρκαδικοί ρυθμοί-βιορυθμοί Βιοχημικοί ταλαντωτές Νευρικοί ταλαντωτές

8 Βιορυθμοί Τι είναι ; Βιορυθμός είναι κάθε περιοδικό φαινόμενο του φυτικού και του ζωικού κόσμου . Η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την ποσοτική μελέτη των μεταβολών των βιολογικών φαινομένων στον χρόνο είναι η χρονοβιολογία. Τα πεδίο μελέτης της καλύπτει τόσο τον ζωικό όσο και τον φυτικό κόσμο.

9 Για την περιγραφή, ανάλυση και την ερμηνεία των βιοπεριοδικών φαινομένων, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται χαρακτηριστικές παράμετροι. η περίοδος του φαινομένου (Τ) η αρχική φάση φ (η πρόσκαιρη θέση της μέγιστης τιμής) το εύρος C (η διαφορά μεταξύ των μέγιστων και των ελάχιστων τιμών του φαινομένου) το μέσο επίπεδο (Μ) ή προσαρμοστικό επίπεδο του ρυθμού

10 Διάκριση των βιορυθμών
Με βάση την περιοδικότητα του, το υπό μελέτη βιοπεριοδικό φαινόμενο κατατάσσεται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: ρυθμοί με περιοδικότητα μικρότερη των 12 ωρών (ινφραδικοί ρυθμοί) ρυθμοί με περιοδικότητα 24 ωρών περίπου (κιρκαδικοί ρυθμοί) ρυθμοί με περιοδικότητα μεγαλύτερη των 2,5 ημερών (ουλτραδικοί ρυθμοί) Μπορεί να οφείλονται στην επίδραση του περιβάλλοντος ή να έχουν προέλευση καθαρά γενετική και να είναι εξωγενείς ενδογενείς

11 Κιρκαδικοί Ρυθμοί Κιρκαδικοί ρυθμοί είναι οι ρυθμοί με περιοδικότητα 24 ωρών περίπου. Για το λόγο αυτό ονομάζονται και ημερήσιοι ρυθμοί. Τέτοιοι είναι ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης. Και οι αυξητικές ουσίες των φυτών. Από τι επηρεάζονται; Οι ημερήσιοι ρυθμοί είναι καθαρά ενδογενείς ρυθμοί. Ελέγχονται από τα λεγόμενα βιολογικά ρολόγια, δηλαδή συστήματα ενδογενών βιοταλαντωτών. . Ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με το εξωτερικό περιβάλλον επιτρέπει σε ένα οργανισμό να αποκρίνεται γρηγορότερα και μ’ ένα περισσότερο αξιόπιστο τρόπο στις καθημερινές μεταβολές των συνθηκών του περιβάλλοντος.

12 Μελέτη του συγχρονισμού στις πυγολαμπίδες
Οι πυγολαμπίδες προσφέρουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα συγχρονισμού στη φύση. Σε ορισμένα μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας, χιλιάδες αρσενικές πυγολαμπίδες συγκεντρώνονται στα δέντρα τη νύχτα και «αναβοσβήνουν» από κοινού. Εν τω μρταξύ οι θηλυκές περιπολούν στον αέρα, αναζητώντας τα αρσενικά με την πιο γοητευτική λάμψη. Πρόκειται για το φαινόμενο του βιοφωτισμού ή της βιοφωταύγειας (bioluminescence)

13 Πώς συμβαίνει όμως η συγχρονικότητα;
Πώς συμβαίνει όμως η συγχρονικότητα; Οπωσδήποτε οι πυγολαμπίδες δε ξεκινούν συγχρονισμένα. Ο συγχρονισμός τους δημιουργείται σταδιακά, καθώς πέφτει το σκοτάδι. Το κλειδί στην κατανόηση του φαινομένου είναι ότι πυγολαμπίδες επηρεάζουν η μία την άλλη. Όταν μία πυγολαμπίδα βλέπει τη λάμψη κάποιας άλλης πυγολαμπίδας, επιβραδύνει ή επιταχύνει, δηλαδή αυξάνει ή μειώνει το ρυθμό με τον οποίο φωτοβολεί, έτσι ώστε να πλησιάζει τη φάση του επόμενου κύκλου, προσπαθώντας να συγχρονιστεί. Είναι μία κλασσική περίπτωση παράσυρσης (entrainment).

14 Πειραματισμός με τη βοήθεια του προγράμματος NETLOGO
Το μοντέλο αυτό επιδεικνύει έναν πληθυσμό πυγολαμπίδων που συγχρονίζουν τη λάμψη τους χρησιμοποιώντας μόνο τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεμονωμένων πυγολαμπίδων. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς ένα διανεμημένο σύστημα (δηλαδή ένα σύστημα με πολλά αλληλεπιδρώντα στοιχεία, αλλά κανένα «ηγέτη») μπορεί να συντονίσει τον εαυτό του χωρίς κάποιον κεντρικό συντονιστή.

15 Σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης με το πρόγραμμα NETLOGO
Ο χρόνος συγχρονισμού είναι αντιστρόφως ανάλογος του πληθυσμού των πυγολαμπίδων. Το φαινόμενο ξεκινά πάντα με έναν ορισμένο αριθμό συγχρονισμένων ατόμων. Η απόσταση μεταξύ των ατόμων του πληθυσμού παίζει σημαντικό ρόλο στο συγχρονισμό.

16 Συγχρονισμός στο σμήνος Αυτοοργάνωση
Η λεγόμενη θεωρία σμήνους ή «νοημοσύνη σμήνους» εντοπίζεται στη συμπεριφορά των κοινωνικών εντόμων (μυρμήγκια, τερμίτες, μέλισσες, ορισμένες σφήκες) και στα σπονδυλωτά στα σμήνη πουλιών, στη συμπεριφορά της αγέλης κ.α. Πρόκειται για ελαστικά, αξιόπιστα, ευφυή συστήματα με χαμηλές υπολογιστικές απαιτήσεις. Η οργάνωση δεν επιτυγχάνεται κάτω από την εποπτεία κανενός, αλλά μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων.

17 Η αλληλεπίδραση επιτυγχάνεται με ερεθίσματα:
Χημικά Ηλεκτρικά Ηχητικά Οπτικά Η έννοια της αυτοοργάνωσης Αυτή σημαίνει το σύνολο δυναμικών μηχανισμών με το οποίο η δομή εμφανίζεται σε μαζικό επίπεδο ως αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ του χαμηλότερου επιπέδου συστατικών. Οι κανόνες που διευκρινίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών μονάδων του συστήματος εκτελούνται βάσει καθαρά τοπικού χαρακτήρα πληροφορίες , χωρίς αναφορά στο σφαιρικό σχέδιο, το οποίο είναι προκύπτουσα ιδιοκτησία του συστήματος παρά μια ιδιοκτησία που επιβάλλεται επάνω στο σύστημα από μια εξωτερική επιρροή (Bonabeau et Al, 1997).


Κατέβασμα ppt "Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google