Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
Σημειώσεις Μάθημα 1 Εαρινό Εξάμηνο 2009 Δρ. Ιωάννα Κατσουνάρη Frederick University

2 Η Φύση της Ψυχολογίας Η Ψυχολογία σήμερα είναι μια επιστήμη με πολλά πρόσωπα: «Θεραπεύω ανθρώπους που είναι ψυχικά άρρωστοι» «Εξετάζω παιδιά σχολικής ηλικίας για να καθορίσω εάν έχουν μαθησιακές δυσκολίες» «Μελετώ το λόγο για τον οποίο ξεχνούν οι άνθρωποι» «Ερευνώ τους βιολογικούς μηχανισμούς που ελέγχουν τα συναισθήματα μας»

3 Τι είναι η ψυχολογία; (Ψυχή + Λόγος)
Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που έχει σκοπό να περιγράψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά και τη ψυχική διεργασία. Η Ψυχολογία μελετάει τόσο τη συμπεριφορά, τις αντικειμενικές πράξεις που μπορούν να παρατηρηθούν όσο και τη ψυχική διεργασία (σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα, συνείδηση),δηλαδή τις υποκειμενικές πράξεις που δεν μπορούν να παρατηρηθούν.

4 Τι είναι η ψυχολογία; Μια βασική γνώση ψυχολογίας μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που οι άλλοι σκέφτονται και ενεργούν αλλά και να καταλάβουμε καλύτερα τις δικές μας αντιδράσεις και συμπεριφορά.

5 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας
Οι άνθρωποι από πολύ νωρίς προσπάθησαν να δημιουργήσουν εξηγήσεις και θεωρίες για την ανθρώπινη νόηση και συμπεριφορά! Η ψυχολογία αρχίζει να παίρνει χαρακτήρα επιστημονικό όταν η παρατήρηση και λογική ανάλυση αντικαθιστούν τη μαγική σκέψη στην περιγραφή και αιτιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

6 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας
Αυτό αρχίζει να γίνεται από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Ο Αριστοτέλης θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως ο πρώτος ψυχολόγος. Γεφύρωσε το χάσμα σώματος/ψυχής Το σώμα ως ύλη η οποία έχει την ικανότητα να κινείται από μόνη της, μία ικανότητα που της δίνει η ψυχή.

7 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας Wilhelm Wundt

8 Η γέννηση της Ψυχολογίας
Η γέννηση της Ψυχολογίας ως επιστήμης τοποθετείται το 1879, το χρόνο που ο Γερμανός Ψυχολόγος Wilhelm Wundt ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία. Η ψυχολογία του ονομάζεται Δομική διότι στοχεύει στην ανακάλυψη της δομής της συνείδησης.

9 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας Freud και Ψυχανάλυση (1856-1939)
Σε αντίθεση με τον Wundt που προσπάθησαν να επινοήσουν επιστημονικές μεθόδους για να μελετήσουν τη συνειδητή εμπειρία, ο Freud μελέτησε το ασυνείδητο. Όνειρα, ένστικτα, αυθορμητισμός, εγωιστικές παρορμήσεις.

10 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας Συμπεριφορισμός
Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας Συμπεριφορισμός Οι συμπεριφοριστές διατύπωσαν την άποψη ότι οι ψυχολόγοι θα έπρεπε να ξεχάσουν την ενασχόληση τους με τη συνείδηση και άλλες υποκειμενικές εμπειρίες. Υποστήριξαν μια επιστημονική ψυχολογία βασισμένη πάνω στη συστηματική μελέτη της παρατηρήσιμης συμπεριφοράς. «Η Ψυχολογία ως ένας καθαρά πειραματικός κλάδος των φυσικών επιστημών»

11 Συμπεριφορισμός Υποστήριξαν ότι το ερευνητικό πεδίο της ψυχολογίας δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μόνο τον άνθρωπο και την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά να επεκταθεί σε όλο το ζωικό βασίλειο. Στα πειράματα τους χρησιμοποιούσαν ζώα ώστε να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

12 Σύντομη Ιστορία της Ψυχολογίας
Μέχρι το 1930 οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ είχαν χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες. Από την μια μεριά, οι συμπεριφοριστές, οι οποίοι πίστευαν ότι ασκούσαν την πραγματική, επιστημονική ψυχολογία και που μελετούσαν τη συμπεριφορά των ζώων και τη μάθηση. Από την άλλη, οι ψυχαναλυτές οι οποίοι ακολουθούσαν τη θεωρία του Freud και που προσπαθούσαν να εξηγήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

13 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας
Παρατήρηση- Η παρατήρηση του φαινομένου (συμπεριφοράς) όπως αυτό συμβαίνει στο πραγματικό του περιβάλλον. Π.χ. Παρατήρηση της συμπεριφοράς παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι μέθοδοι παρατήρησης συνήθως απαιτούν τη κάλυψη του ερευνητή έτσι ώστε να μην είναι αντιληπτός από τα υποκείμενα παρατήρησης του.

14 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Παρατήρηση
Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Παρατήρηση Μειονεκτήματα: ►Τα υποκείμενα αντιδρούν στο γεγονός ότι τους παρατηρούν και για αυτό το λόγο δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθως. ►Η προκατάληψη του ερευνητή-Ο ερευνητής έχει ορισμένες προκαθορισμένες προσδοκίες ή απόψεις που επηρεάζουν την αντικειμενικότητα της παρατήρησης.

15 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Μελέτη περίπτωσης
2. Μελέτη περίπτωσης- Η λεπτομερής έρευνα ενός ατόμου ή μιας ομάδας. Η μελέτη περίπτωσης αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με προσωπικές ή βιογραφικές πληροφορίες και τη συμπεριφορά των υποκειμένων της. Χρησιμοποιήθηκε από το Freud για να στηρίξει τις θεωρίες του για την ψυχανάλυση.

16 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Μελέτη περίπτωσης
Μειονεκτήματα: ►Μπορεί να επηρεαστεί από την προκατάληψη του παρατηρητή (υποκειμενικότητα) ►Τα ευρήματα των μελετών μπορεί να μην ισχύουν για κανέναν άλλο πέρα από το υποκείμενο της έρευνας (έλλειψη γενίκευσης).

17 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Πειραματική έρευνα
3. Πειραματική έρευνα- Το πείραμα είναι μια μέθοδος που εξετάζει τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος μέσα από ελεγχόμενους χειρισμούς και παρατηρήσεις («αν-τότε»). Π.χ. Ο ερευνητής μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες χαμηλού, μέτριου, υψηλού άγχους και να εξετάσει την επίδραση πάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις των υποκειμένων.

18 Μέθοδοι έρευνας της Ψυχολογίας Πειραματική έρευνα
Μειονεκτήματα: ►Κανένα ψυχολογικό πείραμα δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο δεδομένου της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς. ► Ακόμα και τα πιο ελεγχόμενα πειράματα δεν χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό. ►Θέματα ηθικής στην έρευνα.

19 Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας
1. Βιολογική Ψυχολογία-Βιολογικές Βάσεις της Συμπεριφοράς ►Ποιες είναι οι βιολογικές βάσεις της επιθετικής συμπεριφοράς; Γιατί μερικά άτομα είναι πιο επιθετικά από άλλα; 2. Αναπτυξιακή Ψυχολογία- Αλλαγή της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης- ►Πως αλλάζει η επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης;

20 Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας
3. Γνωστική Ψυχολογία-Νοητικές λειτουργίες και συμπεριφορά- ►Πώς δικαιολογούν οι άνθρωποι την επιθετική συμπεριφορά τους; 4. Κοινωνική Ψυχολογία-Κοινωνική γνώση και κοινωνική επίδραση στην συμπεριφορά- ►Πώς η επιθετική συμπεριφορά του ατόμου επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των άλλων;

21 Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας
5. Κλινική Ψυχολογία-Αποκλίσεις στην συμπεριφορά. ►Πώς οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ατόμου; ►Πως μπορούμε να αλλάξουμε την επιθετική συμπεριφορά; 6. Εκπαιδευτική Ψυχολογία- Μάθηση και Ψυχολογία. ►Πως εκφράζεται η επιθετικότητα στο σχολείο;

22 Ψυχολογία και Υγεία ►Γιατί και πως οι άνθρωποι επηρεάζουν κάποιες συνήθειες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία τους; (π.χ. Κάπνισμα, τσιγάρο) ►Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ασθένεια ►Γιατί διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην ασθένεια; ►Πως οι αντιδράσεις απέναντι στην ασθένεια είναι δυνατόν να επηρεάσουν την πορεία της;

23 Πηγές Culkin & Perroto (2004). Θεμελιώδεις αρχές της Ψυχολογίας. Εκδόσεις Έλλην. Βοσνιάδου, Σ. (2001). Εισαγωγή στην Ψυχολογία. Gutenberg.


Κατέβασμα ppt "NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google