Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τςαρλι Τςαπλιν: γεννημενος ςτις 16 Απριλιου 1889

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τςαρλι Τςαπλιν: γεννημενος ςτις 16 Απριλιου 1889"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τςαρλι Τςαπλιν: γεννημενος ςτις 16 Απριλιου 1889
Τον αγαπήσαμε ως Σαρλό. Είναι η πρώτη αναγνωρίσιμη φιγούρα - χαρακτήρας, με παγκόσμια εμβέλεια στην ιστορία του κινηματογράφου και ακούει στο όνομα Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν...

2 Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο
Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο. Και οι δύο γονείς του ήταν καλλιτέχνες. Ωστόσο τα παιδικά του χρόνια ήταν δραματικά μια και ο μέθυσος πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, τον ίδιο και το μεγαλύτερο αδερφό του, η μητέρα του άφησε τη δουλειά της και προσπαθούσε να επιβιώσει ως ράφτρα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια από χαμόσπιτο σε χαμόσπιτο. Η κλονισμένη ψυχική της υγεία οδήγησε τα παιδιά σε σχολείο για ορφανά και τελικά στον πατέρα τους και την αλκοολική φιλενάδα του. Ο μικρός Τσάρλι βρέθηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό πάλκο σε ηλικία 5 ετών, σε κωμικό αναγκαστικά ρόλο, μια και αντικατέστησε την άρρωστη μητέρα του λέγοντας ένα σουξέ της εποχής. Εκεί έλαβε τα πρώτα του χειροκροτήματα που λέγεται ότι ήταν καταιγιστικά! Προκειμένου να επιβιώσει έπαιζε από μικρός σε διάφορες παραστάσεις, ώσπου έφτασε σε ηλικία 21 ετών να φύγει με έναν θίασο περιοδεία στην Αμερική, όπου και έμεινε πάρα πολλά χρόνια!

3 Τςαπλιν και Κινηματογραφος
Από το 1915 έως το 1916 ο νεαρός Τσάπλιν έκανε συμβόλαιο με την εταιρία Εσανέι και γύρισε 15 ταινίες μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Αλήτης, που του έδωσε δύο από τα χαρακτηριστικά της καρικατούρας που έμελλε να γίνει: ήταν ένα περιπλανώμενος άνεργος και αγαπούσε μια κοπέλα που θεωρούσε και εκείνος πως ήταν ερωτευμένη μαζί του. Αρχικά την υποδυόταν η Έντνα Περβάιανς, που ήταν και ερωμένη του. Έπειτα υπογράφει με τη Μιούτουαλ όπου παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο και γύρισε άλλες 12 ταινίες τελειοποιώντας την τεχνική του στην παντομίμα και σε σκηνές γκανγκ.

4 Μεγαλοι ςταθμοι ςτην κινηματογραφικη του πορεια
1917: Ο Μετανάστης 1918: Σκυλίσια Ζωή 1921: Το Χαμίνι (η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του) 1923: Ο Προσκυνητής 1923: Μια Γυναίκα από το Παρίσι 1925: Ο Χρυσοθήρας (έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών) 1931: Τα Φώτα της Πόλης : Μοντέρνοι Καιροί (εδώ εμφανίζεται τελευταία φορά ως Σαρλό) 1940: Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (πρώτη του μη βωβή ταινία, διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας Του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία 1952: Τα Φώτα της Ράμπας : Ένας Βασιλιάς στη Νέα Υόρκη (ζώντας στην Ευρώπη πια) 1967: Η Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ (με τη Σοφία Λόρεν και τον Μάρλον Μπράντο)

5 Από το 1947 και μετά θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αμερική- συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν την απέλασή του λόγω των αριστερών πολιτικών του φρονημάτων- τελικά το 1952 αποφασίζει να φύγει και μένει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία με την τέταρτη σύζυγό του Όνα.

6 Ταξίδεψε ξανά στη Αμερική μόνο μια φορά, το 1972 για να παραλάβει τιμητικό Όσκαρ, για τη συνολική συνεισφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Το 1975 η βασίλισσα Ελισάβετ τον ανακήρυξε ιππότη. Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 11 παιδιά! Τα οκτώ με την τέταρτη σύζυγό του Όνα, κόρη του Ευγένιου Ο' Νηλ, η οποία όταν παντρεύτηκαν ήταν μόλις 18 χρόνων, ενώ εκείνος 54! Ωστόσο έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977, ενώ είχαν ζήσει μαζί επί 34 χρόνια!

7 Ένα από τα παιδιά του είναι η γνωστή ηθοποιός Τζεραλντίν Τσάπλιν, το πρώτο από τα 8 παιδιά του με την τελευταία του σύζυγο, Όνα. Σε συνέντευξή της η Τζεραλντίν είχε πει για τον πατέρα της: "Την πρώτη φορά που ταξίδεψε στο Βερολίνο, το 1921, έγραψε στο ημερολόγιό του, πόσο περίεργο του φαινόταν που δεν τον πλησίαζαν στο δρόμο. Οι ταινίες του βλέπετε δεν είχαν προβληθεί ακόμη στη Γερμανία. Λίγες σελίδες μετά έγραφε για το πόσο ανήσυχο το έκανε να νιώθει η ανωνυμία": "Η προσωπικότητά μου είναι μάλλον αδύναμη, αν δεν ωθείται από τη δόξα" Τον άγχωνε δε τόσο πολύ που έφυγε από τη χώρα...


Κατέβασμα ppt "Τςαρλι Τςαπλιν: γεννημενος ςτις 16 Απριλιου 1889"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google