Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Muhammad al-Idrisi (1099–1165 ή 1166) ash-Sharīf al-Idrīsī

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Muhammad al-Idrisi (1099–1165 ή 1166) ash-Sharīf al-Idrīsī"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Muhammad al-Idrisi (1099–1165 ή 1166) ash-Sharīf al-Idrīsī
Άραβες Γεωγράφοι-1 Muhammad al-Idrisi (1099–1165 ή 1166) ash-Sharīf al-Idrīsī

2 Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani al-Sabti
Ο Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani al-Sabti ή πιο απλά El Idrisi (1100—1166 ή 1165) ήταν ένας Άραβας γεωγράφος και χαρτογράφος που, όσο δεν ταξίδευε, έζησε στην Σικελία. Για τη ζωή του Al- Idrisi λίγα πράγματα είναι γνωστά.

3 από Γραμματόσημο του Qatar
Γεννήθηκε στη Ceuta, Ισπανική αποικία στο Μαρόκο. Ένα πολύ μεγάλο διάστημα της ζωής του το πέρασε ταξιδεύοντας στην βόρειο Αφρική και στην Ισπανία και όπως φαίνεται συγκέντρωσε λεπτομερείς πληροφορίες γι’ αυτές τις περιοχές. Σπούδασε στην Κόρδοβα της Ισπανίας και κάποια χρόνια έζησε στη Μαράκες πρωτεύουσα του Μαρόκο. Τα ταξίδια του τον πήγαν σε πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης όπως στην Πορτογαλία, την Βόρειο Ισπανία, την Γάλλο-Ατλαντική ακτή και την νότιο Αγγλία.

4 από Γραμματόσημο της Ισπανίας
Επισκέφθηκε τη Μικρά Ασία σε ηλικία μόλις 16 ετών. Το 1145 περίπου πήγε στην αυλή του βασιλιά Roger του Β’ της Σικελίας, ένα βήμα το οποίο σηματοδότησε στροφή στην ζωή του. Από τότε και μετά, όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αυλή του βασιλιά Roger στο Παλέρμο, όπου έζησε και δούλεψε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Η παρουσία του Al- Idrisi στην Σικελία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση τριών μεγάλων γεωγραφικών έργων: από Γραμματόσημο της Ισπανίας

5 Τι βλέπετε εδώ;

6 Το πρώτο, ήταν ένα ασημένιο επιπεδοσφαίριο πάνω στο οποίο ήταν σχεδιασμένος ένας χάρτης του κόσμου. Για το επιπεδόσφαιριο αυτό, δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα αφού δεν έχει βρεθεί. Μπορεί να έχει καταστραφεί ή να βρίσκεται σε κάποια παράνομη ιδιωτική συλλογή. Ο Al-Idrisi είναι κυρίως γνωστός στη Δύση ως ο γεωγράφος ο οποίος κατασκεύασε μια ασημένια Υδρόγιεο σφαίρα για τον Βασιλιά Ρότζερ ΙΙ της Σικελίας. Σε μια μπάλα από 400 κιλά ασήμι, κατέγραψε λεπτομερώς τις επτά ηπείρους με τους εμπορικούς δρόμους, τις λίμνες και τα ποτάμια, τις μεγάλες πόλεις, τις πεδιάδες και τα βουνά. Αυτός περιλαμβάνει πληροφορίες όπως: η απόσταση, το μήκος και το ύψος με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η ασημένια Υδρόγειος Σφαίρα συνόδεύυε το βιβλίο του: «Al-Kitab al-Rujari» (το Βιβλίο του Roger).

7 Η Tabula Rogeriana, σχεδιάστηκε από τον al-Idrisi για τον Roger II of Sicily το 1154, και είναι από τους πιο προχωρημένους χάρτες του αρχαίου κόσμου. Εδώ, βλέπετε μία σύγχρονη ανακατασκευή από τα 70 «σαλόνια» του αρχικού άτλαντα. Σημειώστε ότι ο Βορράς βρίσκεται στο κάτω μέρος και άρα ο χάρτης είναι σύμφωνα με τις δικές μας συμβάσεις «το πάνω κάτω»

8 Από Γραμματόσημο της Σαουδικής Αραβίας
Παγκόσμιος Χάρτης από τον Μαροκινό χαρτογράφο al-Idrisi, 1154

9 Οι Νότιες Ινδίες

10 Το δεύτερο, ήταν ένας παγκόσμιος χάρτης αποτελούμενος από 70 ίσα τμήματα. Ο χωρισμός έγινε ως εξής : από το Βορρά ως τον Ισημερινό σε 7 κλιματικές ζώνες ίσου πλάτους και η κάθε μία χωρίστηκε σε 10 ίσα μέρη από γραμμές γεωγραφικού μήκους. Το τρίτο, ήταν ένα γεωγραφικό κείμενο το οποίο ήταν το κλειδί για το επιπεδοσφαίριο. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο έργο του και η μεγάλη προσφορά του στη Γεωγραφία. Το κείμενο αυτό είναι γνωστό ως Kitāb nuzhat al-mushtāq fī ikhtirāq al-āfāq ή Kitā Rujār, ή Al-Kitāb ar-Rujārī ή tabula Rogeriana ή the book of Roger.

11 Για την ολοκλήρωση του ο Al-Idrisi συνδύασε υλικό από άλλες αραβικές και ελληνικές γεωγραφικές δουλειές οι οποίες ήταν είτε παρατηρήσεις, είτε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων. Ο βασιλιάς και ο Al- Idrisi έστειλαν πολλά άτομα, συμπεριλαμβανόμενων και έμπειρων σχεδιαστών, σε πολλές χώρες να παρατηρήσουν και να καταγράψουν αυτά που έβλεπαν. Ο Αl-Ιdrisi ενσωμάτωσε και αυτά ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Το βιβλίο τελείωσε το 1154 λίγο πριν το θάνατο του Roger.

12 Σήμερα υπάρχουν μόνο 10 αντίτυπα του βιβλίου
Σήμερα υπάρχουν μόνο 10 αντίτυπα του βιβλίου. Δυο βρίσκονται στη Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας και ένα άλλο στη κεντρική βιβλιοθήκη της Οξφόρδης. Στο βιβλίο-χάρτη αυτό υπάρχουν πληροφορίες για την Αφρική, τον Ινδικό ωκεανό, και τη Μέση Ανατολή (πληροφορίες από άραβες εμπόρους, και από γεωγράφους των κλασσικών χρόνων). Έτσι κατασκευάστηκε ο πιο ακριβής χάρτης του κόσμου της προ-μοντέρνας εποχής. Το έργο χρειάστηκε 18 χρόνια για να γίνει και είναι γραμμένο στα αραβικά. Ο χάρτης απεικονίζει την Ευρώπη, την Ασία και το βόρειο κομμάτι της Αφρικής.

13 Στον Al- Idrisi αποδίδονται όμως και μια σειρά από άλλα έργα
Στον Al- Idrisi αποδίδονται όμως και μια σειρά από άλλα έργα. Μια σειρά από κριτικές επιτομές, μια επιτομή με το όνομα Kitāb nuzhat al-mushtāq (λατινική έκδοση : Geographia Nubiensis), (γαλλική εκδοση: Géographie d’Édrisi), ένα βιβλίο ιατρικής θεματολογίας Kitāb al-adwiya al-mufradah (“Book of Simple Drugs”), στο οποίο είχε καταχωρήσει τα ονόματα των φαρμάκων σε 12 γλώσσες και τέλος ένα βιβλίο αραβικής λογοτεχνίας.

14 DE GEOGRAPHIA VNIVERSALI. ROMAE, in Typographia Medicea. M. D
DE GEOGRAPHIA VNIVERSALI. ROMAE, in Typographia Medicea. M.D. XCII (1592 μ.Χ.)

15 Ο Νότος επάνω του al-Idrisi

16 «σαλόνι» του al-Idrisi

17 Δείγμα από σχέδια του al-Idrisi

18 La Sicilia nel Libro del re Ruggiero di al-Idrisi (XII secolo)

19 La Sicilia nel Libro del re Ruggiero di al-Idrisi (XII secolo)

20

21 Ο Κόσμος με τον Νότο προς τα πάνω, του Άραβα γεωγράφου και φυσιοδίφη Al Idrissi (1100-1165 περ.)


Κατέβασμα ppt "Muhammad al-Idrisi (1099–1165 ή 1166) ash-Sharīf al-Idrīsī"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google