Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Http: //basiosa.wordpress.com. Χάρτης του κόσμου, πριν από τις ανακαλύψεις Κατά το 13 ο αι. λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εμπορίου ήταν η Μεσόγειος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Http: //basiosa.wordpress.com. Χάρτης του κόσμου, πριν από τις ανακαλύψεις Κατά το 13 ο αι. λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εμπορίου ήταν η Μεσόγειος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 http: //basiosa.wordpress.com

2 Χάρτης του κόσμου, πριν από τις ανακαλύψεις Κατά το 13 ο αι. λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εμπορίου ήταν η Μεσόγειος. Ο κόσμος απεικονιζόταν ως ένας τροχός πάνω στο σώμα του Χριστού, με την Ιερουσαλήμ για κέντρο του. Υπήρχαν 4 ήπειροι: η Ευρώπη, η Αφρική, η Ασία και η «Άγνωστη Νότια Γη», ο δρόμος προς την οποία θεωρούνταν αδιάβατος. Η μάζα της Γης συμπίεζε τους ωκεανούς. Δεν υπήρχε ο Ειρηνικός, ενώ ο Ατλαντικός ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος υδάτινος δρόμος.

3 ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΛΟ  Τα αδέλφια Niccolò και Matteo Polo, πραγματοποίησαν δύο ταξίδια προς την Ασία και την Κίνα.  Το πρώτο στην αυλή του Kublai Khan κατά τα έτη 1265-1266 και το δεύτερο από το 1271-1295.  Σε αυτό συμμετείχε και ο γιος του Niccolò, ο Marco Polo.  Λίγο μετά την επιστροφή του στη Βενετία, το 1295, φυλακισμένος στη Γένοβα, διηγείται τις περιπέτειες του.  Το βιβλίο του, “Il Milione”, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, ώστε να κεντρίσει την ευρωπαϊκή φαντασία, για να αναζητήσει νέους δρόμους για την Ανατολή, από τη Δύση. Il milione

4 ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Τα μεγάλα εξερευνητικά ταξίδια έγιναν εφικτά χάρη στα νέα τεχνικά επιτεύγματα: 1. ναυτικοί χάρτες, οι πορτολάνοιπορτολάνοι 2. χρήση μέσων προσανατολισμού, όπως η πυξίδα ή ο αστρολάβος κ.α.αστρολάβος 3. εμφάνιση και καθιέρωση ενός νέου τύπου καραβιού, της καραβέλας. καραβέλας • Η διπλανή εικόνα είναι ένας «πορτολάνος» από τον Jorge de Aguiar (1492)· ο αρχαιότερος υπογεγραμμένος και χρονολογημένος χάρτης πορτογαλικής προέλευσης. (Beinecke Rare Book and Manuscript Library, University of Yale, New Haven, USA)

5 ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

6 Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ • 1444 Οι Πορτογάλοι φτάνουν στο Πράσινο Ακρωτήριο • 1483 …στο σημερινό Κονγκό • 1487 Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. • 1497 Ο Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στις Ινδίες • 1519-1522 πρώτος περίπλους της Γης από το Φερδινάνδο Μαγγελάνο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και η ανακάλυψη της Αμερικής •Το 1492 ο Κολόμβος ξεκινά τον διάπλου του Ατλαντικού, για να φτάσει στις Ινδίες. •Στην πορεία του συναντά τις Μπαχάμες, αν και ο ίδιος νομίζει ότι έφτασε στον προορισμό του.νομίζει •Μόνο το 1503 ο Αμέρικο Βεσπούτσι αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για μια νέα ήπειρο.

7 Η κατάκτηση του Νέου κόσμου Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν. Έδειξαν απάνθρωπη σκληρότητα και εξαφάνισαν τους «προκολομβιανούς» πολιτισμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

8 Το μοίρασμα του «Νέου» κόσμου  Η συνθήκη της Τορντεζίλιας (1494) Τορντεζίλιας  Με αυτή ο «άγνωστος» κόσμος διαιρέθηκε ανάμεσα σε Ισπανούς και Πορτογάλους, κατά μήκος μιας παραλλήλου που διανύει περίπου 1.500 μίλια δυτικά των Αζορών.  16 ος αι. οι νέες δυνάμεις  Από τα τέλη του 16 ου αι. δυνάμεις, όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία άρχισαν να διεκδικούν κι αυτές μερίδιο από τις αποικίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανταγωνισμοί και συγκρούσεις.

9 Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΕΥΡΩΠΗΑΣΙΑ Χρυσός ΆργυροςμικροεμπορεύματαΚαρυκεύματα ΖάχαρηΜεταξωτά Καπνόςπορσελάνη Κακάο Πατάτες ΑΦΡΙΚΗ ΝτομάτεςΔούλοι Καλαμπόκι • Να κατατάξετε σε κατηγορίες τα εμπορεύματα που εισάγουν οι Ευρωπαίοι από τις νέες χώρες. Σε τι χρησιμεύουν σε κάθε περίπτωση;

10 Άλλαξαν οι αξίες των ανθρώπων Δημιουργήθηκε μια νέα τάξη –η αστική. Οδεύουμε πλέον προς την Αναγέννηση. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ


Κατέβασμα ppt "Http: //basiosa.wordpress.com. Χάρτης του κόσμου, πριν από τις ανακαλύψεις Κατά το 13 ο αι. λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εμπορίου ήταν η Μεσόγειος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google