Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έργο ροπής - Ενέργεια O A Έργο ροπής dφdφ dS Έστω ότι η δύναμη F δρα στο σημείο Α του σώματος παραμένοντας κάθετη στην ΟΑ. Το σώμα, σε χρόνο dt,στρέφεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έργο ροπής - Ενέργεια O A Έργο ροπής dφdφ dS Έστω ότι η δύναμη F δρα στο σημείο Α του σώματος παραμένοντας κάθετη στην ΟΑ. Το σώμα, σε χρόνο dt,στρέφεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Έργο ροπής - Ενέργεια

3 O A Έργο ροπής dφdφ dS Έστω ότι η δύναμη F δρα στο σημείο Α του σώματος παραμένοντας κάθετη στην ΟΑ. Το σώμα, σε χρόνο dt,στρέφεται κατά γωνία dφ, διαγράφοντας τόξο dS. Το στοιχειώδες έργο είναι : dW = F.dS ( 1) Όμως dS = (OA).dφ ( 2 )

4 Έργο ροπής Αν η ροπή δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε το έργο της είναι το άθροισμα των στοιχειωδών έργων, δηλαδή : W = Σ dW = Σ τ.dφ Αν τ = σταθ., τότε W = τ. Σdφ = τ.φ Όπου φ είναι η γωνιακή μετατόπιση του σώματος.

5 Προσοχή ! Αν το ραβδί της εικόνας αφεθεί, το έργο της ροπής του βάρους δεν είναι Τούτο διότι σε μια τυχαία θέση η ροπή τ = Β. d Είναι φανερό ότι : d Πόσο είναι το έργο του βάρους ;

6 Ισχύς O A dφdφ dS Ας θυμηθούμε την περίπτωση που η δύναμη F δρα στο σώμα για απειροστό χρονικό διάστημα dt. Το έργο της είναι : Προσέξατε την αναλογία με την σχέση :

7 Το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας. F  Μια σταθερή ροπή ασκείται σ’ ένα σώμα. φ

8 Τα παραπάνω θυμίζουν το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας για την μεταφορική κίνηση: Και οι δύο εκφράσεις ισχύουν και στην περίπτωση που οι ροπές (ή οι δυνάμεις) δεν είναι σταθερές.

9 Καλό το Θ.Μ.Κ.Ε αλλά η χρήση του θέλει προσοχή. x Είναι λάθος να πούμε : Το σωστό είναι : Επίσης : Αν περιστρέφεται χωρίς ολίσθηση τότε : S = x

10 Εγώ το ήξερα ότι το έργο που παράγω γίνεται κινητική ενέργεια και θερμότητα. Αν δεν έχω ολίσθηση δεν παράγεται θερμότητα και το έργο γίνεται μόνο κινητική ενέργεια. Οπότε :

11 h Αν κυλίεται χωρίς ολίσθηση βρείτε την υ. Δεν παράγεται θερμότητα επομένως :

12 h Αν κυλίεται χωρίς ολίσθηση βρείτε την υ. Δεν παράγεται θερμότητα επομένως : Εφαρμογή : Βρείτε την ταχύτητα αν είναι ομογενής κύλινδρος και αν h = 0,3 m

13 K K Βρείτε την γωνιακή ταχύτητα της ράβδου και την ταχύτητα του Κ στην οριζόντια θέση. Βρείτε την γωνιακή επιτάχυνση της ράβδου και την επιτρόχιο επιτάχυνση του Κ στην οριζόντια θέση. U = 0 L

14 K K L O Για το κέντρο μάζας Κ :

15 L O Η άρθρωση ασκεί στη ράβδο δύο δυνάμεις : K Η άρθρωση επομένως δέχεται τις δυνάμεις :


Κατέβασμα ppt "Έργο ροπής - Ενέργεια O A Έργο ροπής dφdφ dS Έστω ότι η δύναμη F δρα στο σημείο Α του σώματος παραμένοντας κάθετη στην ΟΑ. Το σώμα, σε χρόνο dt,στρέφεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google