Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Μερικές από τις διαφάνειες αυτής της ενότητας είναι από δουλειά του Φυσικού Ανδρέα Ι. Κασσέτα. Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός

2

3 Το μοντέλο «στερεό σώμα».
Στερεό είναι ένα σώμα με καθορισμένο σχήμα και μέγεθος. Το ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ θεωρείται σύνολο υλικών σημείων, σε αναλλοίωτες αποστάσεις μεταξύ τους.

4 Σε καθένα από τα υλικά σημεία αποδίδεται μία ορισμένη μάζα
Σε καθένα από τα υλικά σημεία αποδίδεται μία ορισμένη μάζα. Η θεώρηση αυτή «γεφυρώνει» τη Μηχανική του «υλικού σημείου» με τη Μηχανική του «στερεού» σώματος. Παρατήρηση: Όσα γνωρίσαμε στην εισαγωγή για την κυκλική κίνηση ενός υλικού σημείου, ισχύουν και για την κίνηση μιας στοιχειώδους μάζας στερεού σώματος, που περιστρέφεται γύρω από άξονα. Μηχανικό στερεό λέγεται το στερεό που θεωρούμε ότι δεν παραμορφώνεται, όταν ασκούνται σ’ αυτό δυνάμεις.

5 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων
Ένα στερεό σώμα μπορεί να κάνει μεταφορική κίνηση στροφική (περιστροφική) κίνηση σύνθετη κίνηση

6 Μεταφορική κίνηση Ένα σώμα κάνει μεταφορική κίνηση, όταν σε κάθε χρονική στιγμή όλα τα υλικά σημεία του σώματος έχουν την ίδια ταχύτητα. Η μεταφορική κίνηση δεν είναι απαραίτητα ευθύγραμμη, μπορεί να είναι και καμπυλόγραμμη.

7 οι τροχιές όλων των σημείων του σώματος είναι παράλληλες
Όταν ένα στερεό κάνει μεταφορική κίνηση, τότε οι τροχιές όλων των σημείων του σώματος είναι παράλληλες το ευθύγραμμο τμήμα που συνδέει δύο τυχαία σημεία του σώματος μετατοπίζεται παράλληλα προς τον εαυτό του.

8 !!!!! Η στροφική κίνηση δεν είναι κυκλική κίνηση.
Στροφική κίνηση Ένα σώμα κάνει στροφική κίνηση, όταν αλλάζει προσανατολισμό γύρω από έναν άξονα περιστροφής. !!!!! Η στροφική κίνηση δεν είναι κυκλική κίνηση.

9 Στην περιγραφή της στροφικής κίνησης υπάρχει η ανάγκη της γεωμετρικής έννοιας άξονας περιστροφής, τα σημεία του οποίου παραμένουν ακίνητα. z r1 m1 r2 m2 Κάθε υλικό σημείο του σώματος εκτελεί κυκλική κίνηση το κέντρο της οποίας βρίσκεται στον συγκεκριμένο άξονα. z'

10 αλλά ίδια γωνιακή ταχύτητα .
Σε ορισμένη χρονική στιγμή όλα τα υλικά σημεία του σώματος έχουν διαφορετική γραμμική ταχύτητα ( υν=ω.rν ), άξονας περιστροφής αλλά ίδια γωνιακή ταχύτητα .

11 Ομαλή στροφική κίνηση Αν η γωνιακή ταχύτητα ενός σώματος που στρέφεται γύρω από άξονα είναι σταθερή τότε το σώμα κάνει ομαλή στροφική κίνηση.

12 Μεταβαλλόμενη στροφική κίνηση
xρονική στιγμή t1 χρονική στιγμή t2=t1+dt Αν = σταθ., τότε το σώμα κάνει ομαλά μεταβαλλόμενη στροφική κίνηση.

13 α. σε μια ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ κίνηση και β. σε μια ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ κίνηση
Γιατί επικεντρώνουμε σε αυτές τις δύο μορφές κίνησης, τη ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ και τη ΣΤΡΟΦΙΚΗ; Τι γίνεται με ένα σώμα που εκτελεί μια οποιαδήποτε κίνηση; υπάρχει λόγος που εστιάζουμε σε αυτές τις δύο κινήσεις η οποιαδήποτε κίνηση ενός στερεού μπορεί να αναλυθεί α. σε μια ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ κίνηση και β. σε μια ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ κίνηση

14 Σύνθετη κίνηση Ένα σώμα κάνει σύνθετη κίνηση, όταν μετακινείται στο χώρο και ταυτόχρονα αλλάζει ο προσανατολισμός του. Μπορεί να μελετηθεί ως το αποτέλεσμα της σύνθεσης μιας μεταφορικής και μιας στροφικής κίνησης.

15 Το κέντρο μάζας

16 Τι είναι το κέντρο μάζας; Κάποιο υλικό σημείο του σώματος;
Όχι, δεν είναι υλικό σημείο. Και πού βρίσκεται; Είναι ένα γεωμετρικό σημείο. π.χ. το κέντρο μάζας μιας ομογενούς σφαίρας συμπίπτει με το γεωμετρικό κέντρο της σφαίρας. Η θέση του κέντρου μάζας προσδιορίζεται από το «πώς κατανέμεται» η μάζα του σώματος. cm

17 Κέντρο μάζας (cm) ενός στερεού σώματος είναι το σημείο εκείνο που κινείται όπως ένα υλικό σημείο, με μάζα ίση με τη μάζα του σώματος, αν σ’ αυτό ασκούνται όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα (όποια κίνηση και αν κάνει το σώμα).

18 Το κέντρο βάρους είναι το ίδιο με το κέντρο μάζας;
Ας δούμε πρώτα, τι είναι το κέντρο βάρους. Κέντρο βάρους ενός στερεού σώματος λέμε το σταθερό σημείο από το οποίο διέρχεται ο φορέας του βάρους του σώματος, οποιοδήποτε προσανατολισμό και αν δώσουμε στο σώμα.

19 Τελικά, τι σχέση έχει το κέντρο μάζας με το κέντρο βάρους ενός σώματος;
Η μελέτη της μεταφορικής κίνησης ανάγεται στη μελέτη της κίνησης του κέντρου μάζας και έτσι ισχύει: Σ Εφόσον όλο το σώμα ή το σύστημα σωμάτων βρίσκεται σε ομογενές πεδίο βαρύτητας το κέντρο μάζας και το κέντρο βάρους συμπίπτουν. Και βέβαια, το κέντρο μάζας μπορεί να είναι και εκτός του σώματος π.χ. σε ομογενές δαχτυλίδι.

20 Το φαινόμενο «Κύλιση»

21 Τι είναι η κύλιση; Είναι η κίνηση που κάνει ένα σφαιρικό ή κυλινδρικό σώμα, όταν τα σημεία της περιφέρειάς του έρχονται διαδοχικά σε επαφή με την επιφάνεια και η ταχύτητά τους τη στιγμή της επαφής είναι μηδέν.

22 x=R.θ dx=R.dθ → → υcm=ω.R=υ και ω Β Α ω R x υcm R Α x Β A dx υcm A dθ
όπου υ το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας των σημείων της περιφέρειας του τροχού.

23 Κύλιση σε οριζόντιο επίπεδο (χωρίς ολίσθηση)
Περιστροφική κίνηση περί άξονα που περνά από το κέντρο μάζας Μεταφορική κίνηση με την ταχύτητα του κέντρου μάζας + = Σύνθετη κίνηση (Κύλιση) υμ=υcm υπερ=υcm υ1 υπερ υ4 υμ=υcm υμ=υcm υμ=υcm + = υcm υπερ υ2 υπερ υμ=υcm υ3=0 υ1 = 2υcm υ2 = υ4 = υ3=0

24 Κύλιση σε πλάγιο επίπεδο (χωρίς ολίσθηση)
αγ Κύλιση σε πλάγιο επίπεδο (χωρίς ολίσθηση) αcm υcm=R.ω dυcm=R.dω acm = R.αγ = αε όπου αε το μέτρο της επιτρόχιας επιτάχυνσης των σημείων της περιφέρειας του τροχού.

25 αγ Α αcm ακ α1 = αcm + aε = 2αcm αε α1 α αcm


Κατέβασμα ppt "Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google