Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17
Η Γη ως ουράνιο σώμα Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17

2 Η Γη είναι ο πλανήτης στον οποίο κατοικούν οι άνθρωποι, καθώς και εκατομμύρια άλλα είδη, και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας και ο μεγαλύτερος μεταξύ των τεσσάρων πλανητών που διαθέτουν στερεό φλοιό. Ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια (4,5•109) έτη, έχει δε έναν φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη.

3 Ο αστρονομικός συμβολισμός της γης αποτελείται από έναν περικυκλωμένο σταυρό, αναπαριστώντας έναν μεσημβρινό και έναν παράλληλο· μία παραλλαγή, τοποθετεί τον σταυρό πάνω από τον κύκλο (Unicode: ⊕ ή ♁). Η λέξη Γη προέρχεται από το όνομα της αρχαιοελληνικής θεάς με το όνομα Γαία.

4 Γενικά στοιχεία Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 149,6 εκατομμύρια km
Διάρκεια ημέρας:24 ώρες Διάρκεια έτους:365,2 ημέρες Θερμοκρασία:Ελάχιστη: -89ο Κελσίου Μέγιστη: 58ο Κελσίου Ατμόσφαιρα:Άζωτο (78%), οξυγόνο

5 Το σχήμα και οι κινήσεις της γης
Η Γη έχει σχήμα γεωειδές, δηλαδή σαν σφαίρα που είναι συμπιεσμένη στις κορυφές(πόλους) και διογκωμένη στη μέση(ισημερινός). Σε όλους τους λαούς στα παλιά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι η Γη ήταν επίπεδη, στο κέντρο του Σύμπαντος και ακίνητη. Όμως με τα χρόνια αυτό σιγά σιγά καταρρίπτονταν έως ότου ο Γαλιλαίος το 16ο αιώνα θα είναι ο πρώτος που θα ανακαλύψει ότι η Γη "γυρίζει". Από τότε βέβαια ως σήμερα η αστρονομία έκανε μεγάλα βήματα περιγράφοντας με λεπτομέρεια ότι έχει σχέση με τις κινήσεις της Γης.

6 η Γη κάνει ταυτόχρονα δύο κινήσεις.
Πραγματοποιεί: μία περιστροφή γύρω από τον(νοητό) άξονά της κάθε 24 ώρες με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μία περιφορά γύρω από τον ήλιο που διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες. Αν προσθέσουμε αυτές τις 6 ώρες για 4 έτη προκύπτει μια επιπλέον μέρα(η 29η Φεβρουαρίου) Το έτος με τις 366 ημέρες ονομάζεται δίσεκτο.

7 Η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι κυκλική
Η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι κυκλική. Είναι ελλειπτική, μοιάζει δηλαδή με συμπιεσμένο κύκλο. Έτσι σε κάποια σημεία της πλησιάζει τον Ήλιο και σε άλλα απομακρύνεται από αυτόν.

8 Η αναπαράσταση της Γης σε σμίκρυνση γίνεται με τη μορφή σφαίρας που ονομάζεται υδρόγειος σφαίρα. Αυτή περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα και πάνω της απεικονίζεται ο χάρτης της Γης.

9 Κινήσεις της Γης Απεικόνιση της περιστροφής της Γης Ο Πλανήτης Γη πραγματοποιεί τέσσερις κινήσεις: Την Περιστροφή, γύρω από τον άξονά της. Την Περιφορά, γύρω από τον Ήλιο, Την Ηλιακή μεταβατική περιφορά, που πραγματοποιεί ακολουθώντας την περιστροφή του Ηλιακού συστήματος και Την Γαλαξιακή μεταβατική περιφορά, που πραγματοποιεί ακολουθώντας την περιστροφή του Γαλαξία.

10

11 Η Γη στο Ηλιακό Σύστημα Η περίοδος περιστροφής της γης περί τον άξονα της είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4.09 δευτερόλεπτα (μία αστρική ημέρα). Έτσι παρατηρώντας από την γη τα ουράνια σώματα, η κύρια φαινόμενη κίνησή τους είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 15°/ώρα = 15'/λεπτό, λ.χ. μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο ανά δύο λεπτά. Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365,2564 μέσες ηλιακές ημέρες (ή ένα αστρικό έτος). Παρατηρώντας από τη Γη, είναι μία φαινόμενη κίνηση του Ήλιου ως προς τα αστέρια περίπου 1°/ημέρα ή μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο κάθε 12 ώρες, σε αντίθετη διεύθυνση από την κύρια φαινόμενη κίνηση (λόγω περιστροφής).

12 Η Γη έχει έναν Φυσικό Δορυφόρο, την Σελήνη, η οποία περιφέρεται γύρω από την γη κάθε 27 1/3 ημέρες (αστρικός μήνας). Παρατηρώντας από την γη την κίνηση, φαίνεται να κινείται με 12 °/ημέρα (μία σεληνιακή διάμετρο την ώρα), σε αντίθετη διεύθυνση από την κύρια φαινόμενη κίνηση. Λόγω της συνδυασμένης περιφοράς γύρω από τον ήλιο, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο ίδιων φάσεων της σελήνης (π.χ. από πανσέληνο σε πανσέληνο) διαρκεί περίπου 29,54 ημέρες περίοδος που ονομάζεται συνοδικός μήνας (χονδρικά 30 ημέρες ή έναν ημερολογιακό μήνα).

13 άρθρο του Isaac Asimov:
… αν ζεις σε έναν νοητικό κόσμο απολύτων ορθών και απολύτων λαθών, μπορεί να φαντάζεσαι πως επειδή όλες οι θεωρίες είναι εσφαλμένες, η Γη μπορεί να θεωρείται σφαιρική τώρα, αλλά κυβική τον επόμενο αιώνα, κοίλο εικοσάεδρο τον μεθεπόμενο και με σχήμα λουκουμά αυτόν που ακολουθεί.

14 … όταν οι άνθρωποι νόμιζαν πως η Γη είναι επίπεδη, έκαναν λάθος
… όταν οι άνθρωποι νόμιζαν πως η Γη είναι επίπεδη, έκαναν λάθος. Όταν οι άνθρωποι νόμιζαν πως η Γη είναι σφαιρική έκαναν λάθος. Αλλά αν νομίζεις πως το να θεωρείς ότι η Γη είναι σφαιρική είναι το ίδιο λάθος με το να θεωρείς πως η Γη είναι επίπεδη, τότε η άποψή σου είναι πιο λάθος και από τις δύο μαζί.

15

16 Μεσημβρινοί (κάθετοι) και Παράλληλοι (οριζόντιοι κύκλοι)

17

18 Τα νοητά ημικύκλια που συνδέουν τους πόλους και είναι όλα ίσα μεταξύ τους ονομάζονται μεσημβρινοί.
Πρώτος μεσημβρινός έχει οριστεί να είναι ο μεσημβρινός που περνά από το Γκρίνουϊτς. Ο πρώτος μεσημβρινός χωρίζει την υδρόγειο σε δύο ημισφαίρια το ανατολικό και το δυτικό (του Γκρίνουϊτς).

19

20 Μια ξεχωριστή πόλη στα ανατολικά του Λονδίνου, το Γκρίνουιτς είναι γνωστό για το Παλιό Βασιλικό Αστεροσκοπείο του, το γεγονός ότι απ' τον μεσημβρινό του καθορίζεται η ώρα παγκοσμίως και επειδή αποτελεί το κέντρο της βρετανικής ναυτικής παράδοσης. Ενδείκνυται για μια ημερίσια εκδρομή, καθώς το πανέμορφο Κουίνς Χάουζ του αρχιτέκτονα Ινίγκο Τζόουνς, η αγορά του Γκρίνουιτς με τις αντίκες και τα βιβλία, το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το παλιό ιστιοφόρο Κάτι Σαρκ, το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο και το Παλιό Βασιλικό Αστεροσκοπείο είναι μερικά απ'τα πιο αξιόλογα μέρη που κάνουν μια επισκεψη στο Γκρίνουιτς πραγματικά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.

21

22

23


Κατέβασμα ppt "Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google