Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (Α.Π.Θ).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (Α.Π.Θ)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (Α.Π.Θ)

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΜΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΕΛΟΣ

3 ΟΡΙΣΜΟΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ: Η οδοντιατρική ασχολείται με την στοματική υγεία και υγιεινή. Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την διάγνωση, πρόγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών (και συμπτωμάτων όπως πχ πόνος) των μαλακών και σκληρών ιστών του στόματος, και της άνω και κάτω γνάθου. Είναι κλάδος της ιατρικής επιστήμης.Η φοίτηση των οδοντιάτρων διαρκεί 5 χρόνια, στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι οδοντίατροι με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν ολοκληρώσει και την πρακτική τους άσκηση. Η ΄περαιτέρω εξειδίκευση είναι προαιρετική. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δυο αναγνωρισμένες ειδικότητες ( ορθοδοντική και γναθοχειρουργική )και κάποιες εξειδικεύσεις ( περιοδοντολογία , παιδοδοντιατρική κλπ ). Οδοντίατρος είναι ο επιστήμονας υγείας που ασχολείται με τη στοματική κοιλότητα και γενικότερα τη γναθοπροσωπική περιοχή του ανθρωπίνου σώματος. Εργάζεται σε οδοντιατρείο, συνήθως ως ελεύθερος επαγγελματίας και/ή μισθωτός, εγγράφεται στον οικείο σύλλογο και ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο Τ.Σ.Α.Υ. Επίσημα αναγνωρισμένες οδοντιατρικές ειδικότητες στη χώρα μας και γενικότερα στην Ε.Ε. είναι αυτές του ορθοδοντικού και του στοματικού χειρουργού. Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι η πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παθήσεων του στόματος. Εκτός των αναγνωρισμένων ειδικοτήτων, άλλοι τομείς της Οδοντιατρικής είναι οι Παιδοδοντία, Ενδοδοντία, Περιοδοντολογία, Στοματολογία, και η Αισθητική οδοντιατρική.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ.
Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Η οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε ήδη μισό αιώνα δράσης και ατενίζει με αισιοδοξία τη πορεία της στο μέλλον. Η ίδρυση της έγινε τον Σεπτέμβριο του 1959 και την ίδια χρονιά τον Δεκέμβριο υποδέχεται τους πρώτους 52 επιτυχόντες με εισαγωγικές εξετάσεις φοιτητές της οι οποίοι όμως με τις εσωτερικές μεταγραφές που ίσχυαν γίνονται 70.  Η αναγνωρισμένη οδοντιατρική επιστήμη στη Ελλάδα αρχίζει το 1834 με την θεσμοθέτηση του Βασιλικού Ιατροσυνέδριου της Ελλάδος, το οποίο ήταν το πρώτο νομοθέτημα για τη κατοχύρωση της Δημόσιας υγείας. Και αφορούσε ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και μαίες. Το 1893 ιδρύεται η πρώτη ιδιωτική Οδοντιατρική Σχολή του Καρακατσάνη η οποία μάλιστα αναγνωρίσθηκε αμέσως από το Ιατροσυνέδριο της Ελλάδος.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Το 1911 με το Νόμο «Περί οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών» «Συνίσταται Οδοντιατρικόν Σχολείον, ως παράρτημα της Ιατρικής Σχολής, όπερ προτίθεται την μόρφωσιν επιστημόνων ιατρών. Το σχολείο προσαρτάται τη Ιατρική Σχολή». Η φοίτηση είναι τριετής και η διδασκαλία ανατίθεται σε τακτικούς και έκτακτους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και προστίθεται ένας έκτακτος καθηγητής της Οδοντιατρικής και Στοματολογίας με μια ειδική κλινική. Το 1916 μετά το διάταγμα «Περί λειτουργίας του Οδοντιατρικού Σχολείου του Εθνικού Πανεπιστημίου» ξεκίνησε και η λειτουργία του Οδοντιατρικού Σχολείου Αθηνών σε κτήριο της οδού Τζωρτζ στη πλατεία Κάνιγγος. Το 1921 και το 1922, με Ν.Δ,  η Οδοντιατρική εκπαίδευση γίνεται τετραετής και το Οδοντιατρικό Σχολείο αποκτά αυτοτέλεια με δικό του Σύλλογο Καθηγητών στο οποίο όμως προΐσταται καθηγητής της Ιατρικής, προστίθενται τέσσερες νέες έδρες, εκτός της Στοματολογίας και έτσι τα Οδοντιατρικά εργαστήρια γίνονται πέντε.  Έτσι μέλη του Συλλόγου καθηγητών είναι όλοι οι διδάσκοντες των ιατρικών μαθημάτων και οι πέντε (5) καθηγητές των οδοντιατρικών μαθημάτων.

6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Το 1953 με διάταξη του Ν.Δ δημιουργήθηκε το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με 7 έδρες και πενταετή φοίτηση και δικαίωμα οι απόφοιτοι του να αποκτήσουν διδακτορικό. Και  το 1959 με το Ν.Δ 3974/59 ιδρύεται με παρόμοιο τρόπο το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης προβλέποντας έξι έδρες ειδικών οδοντιατρικών μαθημάτων και 13 ιατρικά μαθήματα. Το 1970 με το Νομοθετικό Διάταγμα 706/1970 μετατράπηκε σε αυτοτελές Τμήμα Οδοντιατρικής Α.Π.Θ. και στο οποίο οι καθηγητικές έδρες των οδοντιατρικών μαθημάτων αυξάνονται σε εννιά.   Το 1983 σε εφαρμογή του Νόμου 1268/1982 εντάχθηκε με το ΠΔ 130/83 στην Σχολή Επιστημών Υγείας. Στη συνέχεια με το ΦΕΚ 235/   και το Π.Δ. 247/2004, μετατράπηκε σε αυτοτελές Τμήμα, ενώ το 2005 με την απόφαση 2770/ της Συγκλήτου του ΑΠΘ λειτουργεί ως μονοτμηματική «Οδοντιατρική Σχολή». Το οδοντιατρικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης στεγάστηκε αρχικά σε ημιυπόγειο του Χημείου. Το τα εργαστήρια του Τμήματος μεταφέρθηκαν σε διόροφο κτήριο της οδού Μοναστηρίου, το 1969 το μετακινείται στη Βασιλέως Ηρακλείου και το γίνεται η τελική μετεγκατάσταση του στην πανεπιστημιούπολη .

7 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Η ΣΧΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ Η Σχολή του ΑΠΘ βρίσκεται μέσα στα όρια  της Πανεπιστημιούπολης, με κεντρική είσοδο επί της Αγίου Δημητρίου.  Αποτελείται από δυο κτίρια, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο στο οποίο στεγάζονται τα Εργαστήρια και οι Κλινικές της Σχολής  και ένα νεότερο, το Μανδαλίδειου Κέντρο Οδοντιατρικών Ερευνών (ΜΚΟΕ) που αποτελεί αξιοποίηση δωρεάς προς την Οδοντιατρική Σχολή (κληροδότημα της οικογένειας Μανδαλίδη ) για την ανάπτυξη της έρευνας στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Στο ΜΚΟΕ βρίσκεται αίθουσα έρευνας που ανήκει στο Εργαστήριο Βασικών Επιστημών, ενώ προβλέπεται βάσει των αποφάσεων Γ.Σ . 172/ να λειτουργήσουν και οι Κλινικές που αφορούν την Μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει οδοντίατροι (είναι εγγεγραμμένοι 9828), ενώ σήμερα υπάρχουν 875 εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές και 228 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το Πανεπιστημιακό Έτος γράφτηκαν συνολικά 117 νέοι φοιτητές.

8 ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ:Η Οδοντιατρική Σχολή οργανώνεται σε τέσσερις Τομείς. Τα όργανα του Τομέα είναι η Γενική Συνέλευση και ο Διευθυντής Τομέα. Η Γενική Συνέλευση του Τομέα απαρτίζεται από τα μέλη Δ.Ε.Π του Τομέα, 5 εκπροσώπους των Φοιτητών, 1 εκπρόσωπο μεταπτυχιακών φοιτητών, 1 εκπρόσωπο Ε.Τ.Ε.Π και 1 εκπρόσωπο Βοηθών. Ο Διευθυντής του Τομέα έχει μονοετή θητεία, εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Τομέα και ανήκει σε μια από τις δύο ανώτερες βαθμίδες του Δ.Ε.Π. (Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής).

9 ΤΟΜΕΙΣ Η Οδοντιατρική Σχολή περιλαμβάνει τους εξής τομείς:
Τομέας Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος (Διευθυντής: Καθ. Αναστάσιος Τσίρλης ) Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας Εργαστήριο Στοματολογίας Εργαστήριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Τομέας Προσθετικής (Διευθυντής: Καθ. Αργύρης Πισιώτης ) Εργαστήριο Κινητής και Ανωτέρας Προσθετικής Εργαστήριο Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευμάτων Τομέας Ορθοδοντικής και Περιοδοντολογίας (Διευθυντής: Καθ. Αθανάσιος Αθανασίου ) Εργαστήριο Ορθοδοντικής Εργαστήριο Προληπτικής Οδοντιατρικής, Περιοδοντολογίας και Βιολογίας Εμφυτευμάτων Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής Τομέας Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών (Διευθυντής: Αν.Καθ. Ευγενία Κολινιώτη-Κουμπιά ) Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής Εργαστήριο Ενδοδοντολογίας Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών

10 ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
 Α' ΕΞΑΜΗΝΟ:Ανατομική Ι, Ιατρική Βιολογία, Ιατρική Πληροφορική Ι, Ηθική-Δεοντολογία- Νομολογία στην Οδοντιατρική, Οικολογία Στόματος, Οδοντική Μορφολογία, Ξένη Γλώσσα  Β' ΕΞΑΜΗΝΟ:Ιατρική ,Γενετική,Βιολογική Χημεία,Φυσιολογία Οδοντιάτρων,Ιατρική Φυσική, Κλινική Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος - ΣύγκλεισηΒιοϋλικά Ι  Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ:Ανατομική ΙΙ,Φυσιολογία Ι,Βιολογική Χημεία ΙΙ,Γενική Παθολογία και Παθολογική, ΑνατομικήΒιολογία Οδοντικών Ιστών,Οδοντιατρικά Βιοϋλικά  Δ' ΕΞΑΜΗΝΟ:Μικροβιολογία Ι,Φυσιολογία ΙΙ,Φαρμακολογία Ι,Ακτινολογία Στόματος Ι,Εισαγωγή στην Κινητή Προσθετική,Προληπτική Οδοντιατρική, ΙΕνδοδοντολογία-Παθολογία,Οδοντική Χειρουργική Ι  Ε' ΕΞΑΜΗΝΟ:Φαρμακολογία ΙΙ,Γενική Παθολογία - ΝοσολογίαΕισαγωγή στην Κλινική, Περιοδοντολογία,Βασικές Αρχές και Εργαστηριακές Διαδικασίες Κατασκευής Ολικής Οδοντοστοιχίας,Οδοντιατρική Αναισθησιολογία,Στεφάνες και γέφυρεςΠροκλινική Ενδοδοντία Ι,Οδοντική Χειρουργική ΙΙ

11 ΣΠΟΥΔΕΣ  ΣΤ' ΕΞΑΜΗΝΟ:Δερματολογία – Αφροδισιολογία,Περιοδοντολογία ΙΟδοντοφατνιακή Χειρουργική, ΙΑκτινολογία Στόματος ΙΙ,Βασικές Αρχές και Εργαστηριακές Διαδικασίες Κατασκευής Μερικής ΟδοντοστοιχίαςΒασικές Αρχές και Εργαστηριακές Διαδικασίες Κατασκευής στην Ακίνητη ΠροσθετικήΟδοντική Χειρουργική ΙΙΙ,Προκλινική Ενδοδοντία ΙΙΣτοματολογίαΙΠαιδοδοντιατρική  Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟΠεριοδοντολογία ΙΙ,Οδοντοφατνιακή Χειρουργική ΙΙ,Κλινική Ενδοδοντία Ι,Μερικές Οδοντοστοιχίες ΙΙ,Διάγνωση και Σχέδιο Θεραπείας στην Ακίνητη ΠροσθετικήΟδοντική ,Χειρουργική IV,Γενική Χειρουργική Παθολογία και ΕγχειρητικήΣτοματολογία ΙΙ,Ορθοδοντική Ι,Προληπτική Οδοντιατρική ΙΙ  Η' ΕΞΑΜΗΝΟΕφαρμογές Οδοντιατρικής Πληροφορικής,Περιοδοντολογία ΙΙ,Βιολογία Οδοντικών Εμφυτευμάτων,Πρώτες Βοήθειες - Επείγοντα Περιστατικά, Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση,Οδοντοφατνιακή Χειρουργική II,Κλινική Ενδοδοντία ΙΙ,Ολικές Οδοντοστοιχίες ΙΙ,Κρανιογναθικές Διαταραχές και Κλινική Άσκηση στην Ακίνητη ΠροσθετικήΟδοντική ,Χειρουργική V,Στοματική και Γναθοπροσωπική ΧειρουργικήΣτοματολογία ΙΙ,Ορθοδοντική ΙI,Προληπτική Οδοντιατρική ΙΙΙ,Ακτινολογία Στόματος ΙΙΙ

12 ΣΠΟΥΔΕΣ  Θ' ΕΞΑΜΗΝΟ:Ωτορινολαρυγγολογία,Περιοδοντολογία ΙΙΙ,Οδοντοφατνιακή Χειρουργική III,Κλινική Ενδοδοντία III,Σύνθετες Κινητές Προσθετικές Αποκαταστάσεις,Οδοντική Χειρουργική VI,Στοματική και Γναθοπροσωπική ,ΧειρουργικήΣτοματολογία ΙΙΙ,Ορθοδοντική ΙII,Χειρουργική Οδοντικών Εμφυτευμάτων,Παιδοδοντιατρική ΙΙ  Ι' ΕΞΑΜΗΝΟ:Περιοδοντολογία III,Οδοντοφατνιακή Χειρουργική II,Κλινική Ενδοδοντία IV,Γηροδοντοπροσθετική,Προσθετική επί Εμφυτευμάτων,Οδοντική Χειρουργική VII,Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Στοματολογία III,Ορθοδοντική IV,Κοινωνική Οδοντιατρική Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: Απθ-

13 ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΠΟΛΛΟΥΣ ΩΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.
ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΠΟΛΛΟΥΣ ΩΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΥΤΌ ΌΜΩΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΌ ΈΝΑ ΩΡΑΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΌ! 

14 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΟΥ Γ’1
ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (Α.Π.Θ)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google