Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

2 Σεισμός ορίζεται η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος. Συνοδεύεται από σεισμικά κύματα, που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.

3 παραμορφώνουν το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται ταξιδεύουν στο εσωτερικό, την επιφάνεια ή την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη μεταφέρουν ενέργεια, η οποία τελικά απορροφάται από το μέσο διάδοσης

4 Επιμήκη κύματα : συμβολίζονται P (= Pr ι mary ) · Οφείλονται στην αντίδραση της ύλης, κατά τη μεταβολή του όγκου της. · Τα υλικά σημεία του ελαστικού μέσου ταλαντώνονται σε διεύθυνση παράλληλη προς τη διεύθυνση διάδοσης του κύματος. · Διαδίδονται τόσο στα στερεά όσο και στα ρευστά. · Έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα διάδοσης, γι ’ αυτό ονομάζονται και πρώτα κύματα.

5 · Οφείλονται στην αντίδραση της ύλης κατά τη μεταβολή του σχήματός της. · Τα υλικά σημεία του ελαστικού μέσου ταλαντώνονται σε διεύθυνση κάθετη προς τη διεύθυνση διάδοσης του κύματος. · Διαδίδονται μόνο στα στερεά ( ενώ κύματα που μοιάζουν με εγκάρσια διαδίδονται και στην επιφάνεια των υγρών ). · Έχουν μικρότερη ταχύτητα διάδοσης, γι ’ αυτό ονομάζονται και δεύτερα κύματα. Εγκάρσια κύματα ( ή κύματα διατμήσεως ): συμβολίζονται S (=Secondary).

6 · Είναι τα πιο αργά από όλους τους τύπους σεισμικών κυμάτων και τα πιο περίπλοκα. · Μετακινούν το έδαφος, όπως ένα θαλάσσιο κύμα μετακινεί τα επιφανειακά νερά. · Το γεγονός ότι ένας σεισμός γίνεται αισθητός οφείλεται κυρίως στα κύματα αυτά. Κύματα Rayleigh:

7 · E ίναι τα γρηγορότερα από τα επιφανειακά κύματα. · Κινούν το έδαφος οριζόντια, δημιουργώντας πλευρικές μετακινήσεις. · Περιορίζονται στον επιφανειακό φλοιό της γης. · Είναι πολύ καταστρεπτικά, γιατί είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση κτιρίων κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Κύματα Love:

8 Τύποι Σεισμών στο Γήινο Φλοιό

9 Οι τεκτονικοί σεισμοί αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία σεισμικών δονήσεων. Έχουν συνήθως μεγάλο μέγεθος και η εστία τους μπορεί να βρίσκεται σε βάθος 700 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Είναι οι μεγάλοι σεισμοί που πραγματοποιούνται στον πλανήτη μας. Καλύπτουν περίπου το 90% των σεισμικών δονήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, όλοι σχεδόν οι σεισμοί είναι τεκτονικοί εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπου οι σεισμοί είναι κατακριμνησιγενείς. Στην Ελλάδα, όλοι σχεδόν οι σεισμοί είναι τεκτονικοί εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπου οι σεισμοί είναι κατακριμνησιγενείς.

10 Το υπόλοιπο 10% των παγκόσμιων σεισμών σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα και συνήθως είναι λιγότερο ισχυροί από τους τεκτονικούς. Και αυτοί πάντως, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, προκαλώντας σχισμές και παραμόρφωση του εδάφους, καθώς επίσης ζημιές σε κατασκευές. Ορίζονται οι σεισμοί που προκαλούνται από την αλλαγή της πίεσης στο εσωτερικό της γης, λόγω εισροής ή εκροής μάγματος.

11 Είναι σπανιότερη κατηγορία σεισμών, συνήθως μικρού μεγέθους και τοπικού χαρακτήρα. Ορισμένες φορές έχουν παρατηρηθεί ως συνεπακόλουθο άλλου τύπου σεισμών. Ονομάζονται οι σεισμοί, που οφείλονται στην κατακρήμνιση οροφών υπογείων κοιλωμάτων ( π. χ. σπηλαίων ) λόγω διάβρωσης.

12 Το έδαφος συγκρατεί νερό σε υγρή μορφή. Όταν η θερμοκρασία του πέσει κάτω από το κρίσιμο σημείο που το υγρό νερό γίνεται πάγος, η διαστολή που προκαλεί η αλλαγή φάσης του νερού συμπιέζει τα πετρώματα και είναι πιθανό να προκληθεί διάρρηξη σε αυτά. Οι σεισμοί αυτοί συμβαίνουν συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τις κρύες περιόδους του χειμώνα. Ονομάζονται οι σεισμοί, που οφείλονται στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

13 Προκαλούνται από εκρήξεις, ή χτύπηματα της επιφάνειας του φλοιού. Οι τεχνητοί σεισμοί αποτελούν μέσο, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για την τομογράφηση του υπεδάφους.

14 Κλίμακες μέτρησης των σεισμών

15 Κλίμακα Ρίχτερ (Richter) Υπολογίζει το μέγεθος και την εστία της σεισμικής δόνησης Ουσιαστικά μετράται η ενέργεια που εκλύεται στον εστιακό χώρο με τη σεισμική θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων.

16 Κλίμακα Μερκάλι (Mercalli) Υπολογίζει την ένταση του σεισμού. Η κλίμακα είναι εμπειρική και επιχειρεί να εκτιμήσει την ένταση του σεισμού ανάλογα με τις επιπτώσεις του σε κτίρια, υποδομές, και γενικά κατασκευές.

17 Σεισμο - γράφος που λαμβάνει ενδείξεις κατά τη διάρκεια σεισμικής δόνησης ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΗ από το 1900 ως σήμερα

18 1906, 31 Ιανουαρίου ΕΚΟΥΑΔΟΡ 8,8 Ρίχτερ, 1.000 νεκροί 1906, 31 Ιανουαρίου ΕΚΟΥΑΔΟΡ 8,8 Ρίχτερ, 1.000 νεκροί 1950, 15 Αυγούστου ΘΙΒΕΤ 8,6 Ρίχτερ, 1.526 νεκροί

19 1964, 28 Μαρτίου ΑΛΑΣΚΑ, Η.Π.Α. 9,2 Ρίχτερ, 100 νεκροί Ο σεισμός της «Μεγάλης Παρασκευής» είναι ο 2ος καταγεγραμμένος ισχυρότερος. 1964, 28 Μαρτίου ΑΛΑΣΚΑ, Η.Π.Α. 9,2 Ρίχτερ, 100 νεκροί Ο σεισμός της «Μεγάλης Παρασκευής» είναι ο 2ος καταγεγραμμένος ισχυρότερος.

20 2011, 11 Μαρτίου Σεντάϊ, ΙΑΠΩΝΙΑ 9,0 Ρίχτερ, 16.000 νεκροί, 4.500 αγνοούμενοι 2011, 11 Μαρτίου Σεντάϊ, ΙΑΠΩΝΙΑ 9,0 Ρίχτερ, 16.000 νεκροί, 4.500 αγνοούμενοι 2005, 28 Μαρτίου ΣΟΥΜΑΤΡΑ, Ινδονησία 8,6 Ρίχτερ, 1.300 νεκροί. 2005, 28 Μαρτίου ΣΟΥΜΑΤΡΑ, Ινδονησία 8,6 Ρίχτερ, 1.300 νεκροί. 2010, 12 Ιανουαρίου ΑΙΤΗ 7,0 Ρίχτερ, 230.000 νεκροί 2010, 12 Ιανουαρίου ΑΙΤΗ 7,0 Ρίχτερ, 230.000 νεκροί 2010, 27 Φεβρουαρίου ΧΙΛΗ 8,8 Ρίχτερ, 1.000 νεκροί 2010, 27 Φεβρουαρίου ΧΙΛΗ 8,8 Ρίχτερ, 1.000 νεκροί

21

22 Περίπου το 80% όλων των σεισμών συμβαίνουν στη ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, από συγλίνουσες δραστηριότητες των τεκτονικών πλακών. Το 15% περίπου λαμβάνει χώρα στη Μεσογειακή και Ασιατική ζώνη. Το υπόλοιπο 5% αποτελεί σεισμούς στο εσωτερικό των πλακών και σε κέντρα κοφυφογραμμών. Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από 150.000 σεισμοί είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να γίνουν αντιληπτοί από τον άνθρωπο.

23 Δεν είναι δυνατή η ακριβής πρόγνωση σεισμού, δηλαδή πρόγνωση που να αφορά το μέγεθος, τον τόπο και την ημέρα ( ή χρονικό διάστημα λίγων ημερών ) της δόνησης δεν υπάρχει, διότι είναι πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται.

24 Αν βρεθείτε μέσα: · Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο. · Διαφορετικά, γονατίστε στο μέσον του δωματίου. · Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια από πέτρα ή τούβλο. · Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες) · Μην τρέχετε προς την έξοδο και μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Αν βρεθείτε έξω: · Μείνετε σε ελεύθερους χώρους. · Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια. · Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων. · Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα.

25


Κατέβασμα ppt "Project ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΣΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google