Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορία της κινητής τηλεφωνίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορία της κινητής τηλεφωνίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορία της κινητής τηλεφωνίας
Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

2 Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης κρατούσε στα δυο του χέρια μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 cm και βάρος 900 gr. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ένγκεν, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs. «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε.

3 Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού. Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα.

4 Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα ( gr), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

5 Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών.

6

7 Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην: Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone και Στην ιταλική Telestet (μετέπειτα TIM και νυν WIND).

8 Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. To κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από ευρώ, το τέλος ενεργοποίησης 85 ευρώ και το μηνιαίο τέλος 40 ευρώ. Έτσι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 1993 μόνο ήταν οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας. Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία.

9 Το Δεκέμβριο του 2006 λειτουργούσαν στη χώρα μας
συσκευές που καλύπτουν τo 120,5 % του πληθυσμού μας γεγονός που, κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων. Χωρίς καμία αμφιβολία το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πλέον στην εποχή μας το σημαντικότερο και χρησιμότερο εργαλείο στην καθημερινή ζωή του καθενός, οποιουδήποτε φύλλου, οποιασδήποτε ηλικίας στην οποία περιλαμβάνεται δυστυχώς και η παιδική και εφηβική ηλικία ,οποιασδήποτε κοινωνικής θέσης, και οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης.

10 Το κινητό τηλέφωνο άγνωστο πριν από δύο δεκαετίες
είναι σήμερα είδος πρώτης ανάγκης. Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πώς ήταν η ζωή του πριν από αυτό ούτε να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτό. Η καθημερινότητά μας διευκολύνθηκε. Οι κοινωνικές σχέσεις απλοποιήθηκαν αφού με ένα μήνυμα στέλνουμε ευχές, πληροφορίες ,τραγούδια ακόμη και φωτογραφίες.

11 Η επαγγελματική μας ζωή βελτιώθηκε αφού
μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέρφους μας, τους πελάτες μας οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, να συνδεόμαστε με το διαδίκτυο και γενικά να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο ως ένα κινητό γραφείο. Ο χρόνος διεκπεραίωσης διάφορων χρονοβόρων εργασιών ελαχιστοποιήθηκε. Εργασίες για τις οποίες θα έπρεπε να μετακινηθούμε ή να ψάξουμε για σταθερό τηλέφωνο για να εξυπηρετηθούμε, τις ολοκληρώνουμε με ένα τηλέφωνο. Οι εμπορικές συναλλαγές έχουν δευκολυνθεί εξαιρετικά.

12 SMS SMS είναι υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας, με την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποστείλει ή να παραλάβει σύντομο γραπτό μήνυμα από άλλους χρήστες, στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.

13 Η λέξη είναι ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων Short Message Service που σημαίνει Υπηρεσία Σύντομου Μηνύματος. Ένα απλό γραπτό μήνυμα ορίζεται στους 160 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων και των κενών διαστημάτων.

14 Έχει υπολογιστεί πως το 74% των χρηστών κινητού τηλεφώνου παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια SMS ημερησίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος επικοινωνίας διότι το κόστος αποστολής ενός γραπτού μηνύματος είναι κατά πολύ μικρότερο από την απ' ευθείας συνομιλία. Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αποστείλουν SMS και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

15 Σ' αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν ή με μικρή χρέωση
Σ' αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν ή με μικρή χρέωση. Επίσης πολύ διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια είναι και οι υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS από τους χρήστες για εμπορικούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς(παιχνίδια, διαγωνισμοί, κληρώσεις, συμμετοχή σε τηλεψηφοφορίες κλπ.) όπου το εκάστοτε κόστος ορίζεται από τον παροχέα και συνήθως είναι ακριβότερο από ένα συνηθισμένο μήνυμα.

16 MMS Multimedia Messaging Service, ή MMS,
Επεκτείνει τον πυρήνα SMS (Short Message Service) ικανότητα που επέτρεπε την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου μόνο μέχρι 160 χαρακτήρες σε μήκος. Η πιο δημοφιλής χρήση είναι η αποστολή φωτογραφιών από κινητά με ενσωματωμένη κάμερα, αν και είναι επίσης δημοφιλής ως μέθοδος παράδοσης

17 των ειδήσεων και περιεχομένου ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο, εικόνες, σελίδες κειμένου και ringtones. Οι πρώτες υλοποιήσεις των MMS μαστιζόντουσαν από τεχνικά προβλήματα και συχνές απογοητεύσεις των καταναλωτών,

18 να στείλουν ένα MMS, λαμβάνοντας αναφορά
όπως το να στείλουν ένα MMS, λαμβάνοντας αναφορά παράδοσης, χρεώνοντας τον για το μήνυμα MMS, για να διαπιστώσει ότι δεν έχει παραδοθεί στον αποδέκτη. Οι εικόνες έφταναν συχνά σε λάθος μορφή, και άλλα στοιχεία ΜΜΕ θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, όπως ένα βίντεο κλιπ που έφτανε χωρίς ήχο.

19 Internet Το Mobile Web αναφέρεται
Στη χρήση των συνδεμένων-στο-Internet εφαρμογές, ή βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από μια φορητή συσκευή , όπως ένα smartphone ή ένας tablet-υπολογιστής , που συνδέεται σε ένα ασύρματο δίκτυο.

20 Παραδοσιακά, η πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό γίνεται μέσω των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας. Ωστόσο, το Internet γίνεται όλο και πιο προσιτό από τις φορητές και ασύρματες συσκευές. Η στροφή προς την πρόσβαση στον κινητό Παγκόσμιο Ιστό έχει επιταχυνθεί με την άνοδο των μεγαλύτερων smartphones, καθώς και των tablet-υπολογιστών- από το 2010.

21 Και οι δύο πλατφόρμες παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στο Internet, προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές που είναι πιο χρήσιμες από αυτές που παρήχαν οι προηγούμενες γενιές κινητών.

22 Ringtones Ένα τηλέφωνο χτυπάει όταν το δίκτυο του υποδεικνύει μια εισερχόμενη κλήση και το τηλέφωνο προειδοποιεί με τον τρόπο αυτό τον χρήστη. Για τα κινητά τηλέφωνα, το δίκτυο στέλνει στο τηλέφωνο ένα μήνυμα που δηλώνει μια εισερχόμενη κλήση. Όταν ένα τηλέφωνο χτυπάει παράγεται ήχος που προέρχεται από μια εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση.

23 Για σταθερά τηλέφωνα, η ενδεικτική κλήση μπορεί να είναι ένα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από το διακόπτη ή ανταλλαγή με το τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο. Ο όρος «Ringtone» προέρχεται από το γεγονός ότι τα τηλέφωνα αρχικά είχαν έναν ηχητικό μηχανισμό που αποτελείται από καμπάνες και τον ηλεκτρομαγνητισμό με γνώμονα την κλακέτα, που παράγουν έναν ήχο.

24 Το παραπάνω ηλεκτρικό σήμα τροφοδοτείται και η ηλεκτρομαγνητική θα κινηθεί γρήγορα και θα απελευθερώσει την κλακέτα, εντυπωσιακά, σαν κουδούνια.

25 Smartphones Ένα smartphone είναι ένα κινητό τηλέφωνο φτιαγμένο βασισμένο στη λειτουργία των φορητών υπολογιστών, με την πιο προηγμένη υπολογιστική ικανότητα. Τα πρώτα smartphones ήταν συσκευές που βασίζονταν στο συνδυασμό κυρίως των λειτουργιών ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού (PDA) και τη φωτογραφική μηχανή ενός τηλεφώνου . Τα σημερινά μοντέλα συνδυάζουν τις λειτουργικές ικανότητες των φορητών συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων, low-end compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές , βιντεοκάμερες τσέπης , και GPS (μονάδες πλοήγησης).

26 Τα σύγχρονα smartphones συνήθως περιλαμβάνουν και υψηλής ανάλυσης, οθόνες αφής , προγράμματα περιήγησης στο Web, καθώς και πρόσβαση σε δεδομένα διαδικτύου μέσω Wi-Fi και mobile broadband .

27 Είναι τα κινητά επιβλαβή για την υγεία;
Η μελέτη δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, δεν μπορούμε όμως να καταλήξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή υπάρχουν αρκετά άλλα ευρήματα που υποδηλώνουν έναν πιθανό κίνδυνο. Η χρήση κινητού τηλεφώνου για διάστημα μιας δεκαετίας δεν φαίνεται να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης μηνιγγιώματος, ενός συχνού αλλά τις περισσότερες φορές καλοήθους όγκου, ούτε την πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος, μιας σπανιότερης αλλά θανατηφόρου μορφής καρκίνου. Όμως η διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε «ενδείξεις αυξημένου κινδύνου» για όσους μιλούν στο κινητό πάνω από μισή

28 ώρα την ημέρα, ειδικά αν κρατούν τη συσκευή πάντα στο ίδιο αυτί
ώρα την ημέρα, ειδικά αν κρατούν τη συσκευή πάντα στο ίδιο αυτί. Oι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν σήμερα λιγότερη ακτινοβολία από ότι παλαιότερα και περιορίζουν έτσι τον δυνητικό κίνδυνο από την έκθεση.

29 Κινητό και οδήγηση Αυτοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους μεθυσμένους οδηγούς. Ο χρόνος αντίδρασης, η τήρηση της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και ο έλεγχος της ταχύτητας του αυτοκινήτου επηρεάζονται αρνητικά σε σημαντικό βαθμό και οδηγούν σε κακή ποιότητα οδήγησης. Οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποδεικνύονται περισσότερο επικίνδυνες και από ορισμένα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα του οδηγού.

30 Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφές: Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να σκοτώσει.

31 Κινητό και βηματοδότες
Πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό, αν έχετε βηματοδότη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η χρήση του κινητού μπορεί να παρουσιάσει παρεμβολές στα κυκλώματα του βηματοδότη, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τη λειτουργία του. Αυτό είναι πιθανό αν μιλάτε εσείς ο ίδιος στο κινητό και όχι τόσο κάποιος που βρίσκεται κοντά σας.

32 Για να περιορίσετε το ενδεχόμενο παρεμβολών, θα πρέπει να μιλάτε από την αντίθετη πλευρά του βηματοδότη και να μην τοποθετείτε το κινητό σε τσέπη που βρίσκεται κοντά σε αυτόν. Αν αισθανθείτε αρρυθμία, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η παρεμβολή παύει όταν απομακρύνουμε το κινητό. Ο κάθε βηματοδότης, πάντως, διαφέρει ως προς την ευαισθησία του στις παρεμβολές.

33

34 Εξάρτηση από τα κινητά Η «εξάρτηση από τα κινητά» ανήκει στην κατηγορία των «εξαρτήσεων συμπεριφοράς», όπως γενικά αποκαλείται ο εθισμός σε συγκεκριμένες δραστηριότητες π.χ. φαγητό, κ.λπ. που ενεργοποιούν συναισθήματα όπως η χαρά ή η ευφορία.

35 Έτσι, μια απλή δραστηριότητα στην προκειμένη περίπτωση η χρήση κινητού αποκτά ζωτική σημασία και η επανάληψή της αποτελεί επιδίωξη και εμμονή ως κάτι το αναγκαίο. Το πρόβλημα εντείνεται όταν το άτομο επικεντρώνει και κατευθύνει μεγάλο μέρος της συνολικής του ενέργειας, προσοχής και σκέψης στο κινητό.

36 Ασφάλεια επικοινωνίας
Για να προστατέψετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο, σε κινητά κι άλλες συσκευές, πρέπει να αναλογιστείτε τι πληροφορίες αποκαλύπτετε σχετικά με εσάς και ποιος έχει πρόσβαση σ’ αυτές.

37 Για παράδειγμα:  Προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες στο προφίλ του της κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, έχοντας πιθανώς ως αποτέλεσμα το διαδικτυακό εκφοβισμό ή τη διαδικτυακή αποπλάνηση. Κάποιοι αποστολείς ενοχλητικών μηνυμάτων μαζεύουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις από το διαδίκτυο, έτσι το παιδί σας θα μπορούσε να λάβει ενοχλητική αλληλογραφία ή «ηλεκτρονικού ψαρέματος», αν δώσει σε δημόσιους ιστοτόπους την αληθινή ηλεκτρονική διεύθυνσή του. ?

38 Ίσως να νομίζει ότι είναι ανώνυμος όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο ή το κινητό του, και να συμπεριφέρεται αλλιώτικα απ’ ό,τι θα φερόταν στον πραγματικό κόσμο (π.χ. ασκώντας διαδικτυακό εκφοβισμό σε άλλους ή κατεβάζοντας παράνομα μουσική), αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να εντοπιστεί από τη μοναδική του διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή τον αριθμό του κινητού του.

39 Χρήση κινητών στα πρατήρια καυσίμων
Έχουμε δει σχεδόν σε όλα τα βενζινάδικα το σήμα με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου με βενζίνη. Στην πραγματικότητα ο οδηγός που μπορεί να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο είναι αδύνατο να προκαλέσει έκρηξη εφόσον δεν ακουμπάει την αντλία που ανεφοδιάζει βενζίνη το τηλέφωνο.

40 Η χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό και ηλεκτρίζει ελαφρά τον σώμα κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας. Όταν είχαν πρωτοβγεί τα κινητά τηλέφωνα οι μάνικες ανεφοδιασμού στα βενζινάδικα ήταν μεταλλικές. Στην Αμερική συνήθως οι οδηγοί είναι αυτοί που πιάνουν την μάνικα και βάζουν βενζίνη στα αυτοκίνητα..

41

42 Όταν ο οδηγός μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο κι έπιανε την αντλία του σταθμού βενζίνης και την έβαζε στο ντεπόζιτο (το οποίο στα παλιότερα αυτοκίνητα ήταν μεταλλικά τα τοιχώματα της τρύπας του ντεπόζιτου) προκαλούνταν σπινθήρας από τον στατικό ηλεκτρισμό του οδηγού. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πλέον ειδική κατασκευή στην τρύπα του ντεπόζιτου για την αποφυγή ηλεκτροστατικής εκτόνωσης καθώς επίσης και σύγχρονες αντλίες που δεν προκαλούν στατικό ηλεκτρισμό.

43 Χρήση κινητών στα αεροπλάνα
Μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στα αεροπλάνα, παρατηρήθηκε ότι οι επιβάτες παραβιάζουν συχνά την απαγόρευση χρήσης τους, ρισκάροντας έτσι τη χρήση των συστημάτων πλοήγησης των αεροπλάνων .

44 «Αυτές οι συσκευές παρενοχλούν τη σωστή λειτουργία των οργάνων των πιλοτηρίων, ειδικά του GPS, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μια ασφαλή προσγείωση», τόνισε ο Bill Strauss, ένας από τους ερευνητές της συγκεκριμένης ομάδας, σε δήλωσή του. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Federal Aviation Administration και την Transportation Security Agency, καθώς και με τρεις αεροπορικές εταιρίες. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε σύγκρουση με τις γνώμες άλλων αεροπορικών εταιριών που επιτρέπουν τη χρήση φορητών υπολογιστών και του Wi-Fi κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

45 Οι πιο καταφανέστατες παραβάσεις πραγματοποιούνται από επιβάτες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των πτήσεων, παρά τις απαγορεύσεις της FCC και της FAA. «Κατά μέσο όρο χρησιμοποιείται ένα κινητό τηλέφωνο ανά πτήση, παρά τους κανονισμούς».

46 Οι ερευνητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολλοί ειδικοί, μελέτησαν το θέμα για πολλούς μήνες. Σημείωσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ της FCC και της FAA και πρότειναν τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι μετρώντας τη δραστηριότητα των ραδιοσυχνοτήτων σε 37 επιβατικές πτήσεις στην ανατολική Αμερική από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο του 2003, διαπίστωσαν ότι το Wi-Fi των φορητών υπολογιστών, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών.

47 Greeklish Τα Greeklish, δηλαδή ελληνικά  γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες, έχουν κατακλύσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει ο Ελληνικός γραπτός λόγος. Πρώτα χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογιστή λόγω του ότι κάποια προγράμματα δεν υποστήριζαν τα ελληνικά.

48 Πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα υποστηρίζουν τα ελληνικά αλλά πολλοί τα χρησιμοποιούν γιατί είναι πιο γρήγορα στην πληκτρολόγηση και δεν υπάρχει λόγος για σωστή ορθογραφία. Τα Greeklish μπορεί να είναι ορθογραφικά, δηλαδή να ακολουθούν τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας, ή να είναι φωνητικά, δηλαδή να σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών.

49 Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα "μικτό" σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση. Γιατί όμως όλοι πανικοβάλλονται για την αλλοίωση της γλώσσας; H γλώσσα είναι η εθνική μας ταυτότητα. Η οπτική γωνία ενός λαού εκφράζεται μέσω της γλώσσας του. Γι’ αυτό πολλοί προσπαθούν να την προστατέψουν, κάποιες φορές υπερβάλλοντας.

50 Δεν φταίει η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος στην αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας αντιθέτως έγινε πιο προσιτή. Αύτη όμως η ξενομανία και η κακή χρήση, κάποιες φόρες, από τα Μ.Μ.Ε ενισχύουν την αλλοίωση της.

51 Η λεξιπενία των νέων δεν οφείλεται μόνο στα Greeklish και στην τηλεόραση αλλά και στην έλλειψη διαβάσματος. Θα έπρεπε οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι νέοι, να καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Γιατί η γλώσσα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η εθνική μας ταυτότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «σώσουμε» τη γλώσσα μας, από τα greeklish.

52 Να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε, και ας κάνουμε ορθογραφικά λάθη, από τα λάθη μαθαίνουμε. Με αυτόν τρόπο θα κρατάμε ζωντανή την επαφή μας με την ελληνική γλώσσα καθημερινά. Έτσι δεν θα την «ξεχάσουμε».

53 Πρέπει επιτέλους να δράσουμε ενάντια αυτής της ξενομανίας και να μην κατακρίνουμε τις απόψεις περί προστασίας της Ελληνικής γλώσσας ως ακραίες εθνικιστικές ενέργεις. Γιατί όπως προανέφερε η γλώσσα είναι ο τρόπος σκέψης του λαού. Άμα «πεθάνει» μια γλώσσα «πεθαίνει» μαζί της ένας πολιτισμός, μια φιλοσοφία ενός λαού.

54

55 Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου
Κάναμε την δικιά μας έρευνα πάνω στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής: Πιστεύετε πώς το κινητό είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά μας; Νομίζετε ότι τα πλεονεκτήματα του κινητού είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματα; Ή το αντίστροφο; Πιστεύετε ότι το κινητό επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη ζωή μας; Πιστεύετε πώς άμα δεν υπήρχαν τα κινητά θα ήταν καλύτερα ή όχι;

56 Πιστεύετε πώς μπορείτε να πάθετε εξάρτηση από την υπερβολική χρήση;
Πιστεύετε πώς τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν την οδήγηση; Πιστεύετε πώς το κινητό θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας; Πιστεύετε πως βοηθούν τα καινούργια ‘smart phones’; Πιστεύετε πως το κινητό επηρεάζει την αλλοίωση της γλώσσας μας;

57 Και πήραμε τις εξής απαντήσεις:
1η Ερώτηση 95% Ναι , 5% Όχι 2η Ερώτηση 15% Ναι , 85% Όχι 3η Ερώτηση 99% Ναι , 1% Όχι 4η Ερώτηση 50% Ναι , 50% Όχι 5η Ερώτηση 98% Ναι , 2% Όχι 6η Ερώτηση 89% Ναι, 11% Όχι 7η Ερώτηση 2% Ναι , 98% Όχι 8η Ερώτηση 100% Ναι , 0% Όχι 9η Ερώτηση 60% Ναι , 40% Όχι

58

59 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή
σας! Ομάδα: Όλυμπος!


Κατέβασμα ppt "Ιστορία της κινητής τηλεφωνίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google