Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεAndrea Minga Τροποποιήθηκε πριν 10 χρόνια
1
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου σε τρόφιμα
3
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 3 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Λαδόκολλα ΥΛΙΚΑ Ανίχνευση λιπών σε τρόφιμα
4
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 4
5
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 5 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Γουδί •Δοκιμαστικοί σωλήνες •Σταγονόμετρο •ΝαΟΗ ή ΚΟΗ •CuSO 4 •Προστατευτική μάσκα για τα μάτια ΥΛΙΚΑ Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα
6
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 6
7
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 7 Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα Πολτοποιούμε τις τροφές στο γουδί και δημιουργούμε εναιώρημα (~ 2 ml)
8
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 8 Προσθέτουμε ΝαΟΗ
9
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 9 Προσθέτουμε CuSO 4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) (Οι πρωτεΐνες σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu ++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας))
10
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 10 Ασπράδι Κρόκος ΑΥΓΟ Γάλα
11
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 11 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Γουδί •Δοκιμαστικοί σωλήνες •Σταγονόμετρο •Διάλυμα Βενεδικτίνης (Benedict) •Ποτήρι ζέσεως •Λύχνο ή γκαζάκι •Ζυγό •Ρολόι Ανίχνευση σακχάρων σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ
12
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 12 Δημιουργούμε εναιώρημα των τροφών (~ 2 ml)
13
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 13 Προσθέτουμε 2 ml διαλύματος Benedict (υδατικό διάλυμα κιτρικού νατρίου Na 2 CO 3 και θειικού χαλκού CuSO 4 ) και ανακινούμε
14
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 14 Τοποθετούμε τα σωληνάρια σε ποτήρι ζέσεως με νερό που βράζει για 1-2 min
15
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 15 Πράσινο ή καφέ ίζημα CuSO 4 ύπαρξη σακχάρου
16
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 16 Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri •Βάμμα ιωδίου •Σταγονόμετρο
17
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 17 •Τοποθετούμε την τροφή στον ύαλο ωρολογίου •Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου •προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες βάμματος ιωδίου
18
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 18
19
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 19
20
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 20 βάμμα ιωδίου
21
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 21 •Να σημειώσετε στον παρακάτω πίνακα τα αποτελέσματα του πειράματος: Α/ΑΤροφήΛίπηΣάκχαραΆμυλοΠρωτείνες 1 2 3 4 5 6 7
22
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr 22 Καλή διασκέδαση!!!
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.