Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα1 Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα1 Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα1 Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!

2 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα2 Υλικά: 1-2 φράουλες ή ένα ανάλογο κομμάτι από άλλο φυτικό οργανισμό. 2 κουταλάκια διάλυμα εκχύλισης DNA (Για την παρασκευή 500 ml διαλύματος εκχύλισης DNA, που είναι αρκετό για 50 εκχυλίσεις, χρειαζόμαστε: 25 ml απορρυπαντικού πιάτων, 7,5 gr μαγειρικό αλάτι και 450 ml νερό)

3 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα3 1 γάζα κομμένη σε τετράγωνα (20X20 cm περίπου). 1 σακουλάκι που σφραγίζει ή μίξερ. 1 μεγάλο χωνί. Οινόπνευμα παγωμένο (από την κατάψυξη). Ένας δοκιμαστικός σωλήνας. Ένας αναδευτήρας (ξύλινο ή γυάλινο ραβδάκι). Ένα μαύρο χαρτόνι (10cm X 10cm περίπου). Υλικά:

4 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα4 Λιώνουμε (πολτοποιούμε) το υλικό μας, με το σακουλάκι ή το μίξερ ανάλογα με την υφή του. (π.χ. η φράουλα, η μπανάνα, το ακτινίδιο, μπορούν να πολτοποιηθούν στο σακουλάκι ενώ το σπανάκι στο μίξερ).

5 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα5 Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κουταλάκια διαλύματος εκχύλισης DNA.

6 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα6 Πιέζουμε το μίγμα στο χέρι μας για ένα λεπτό. ΑκτινίδιοΜπανάνα

7 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα7 Το απορρυπαντικό δεσμεύει τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης. Κύτταρο Απορρυπαντικό

8 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα8 To DNA μέσα στον πυρήνα του κυττάρου είναι διπλωμένο (πακεταρισμένο) και προστατευμένο από πρωτεΐνες. Η πεψίνη (meat tenderizer) κόβει και απομακρύνει τις πρωτεΐνες από το DNA. (Η πεψίνη δεν είναι απαραίτητη, αφού παίρνουμε τα ίδια “ορατά” αποτελέσματα και χωρίς τη χρήση της)

9 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα9 Τοποθετούμε ένα χωνί σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και βάζουμε μία γάζα μέσα στο χωνί. Ρίχνουμε το μίγμα του απορρυπαντικού με το πολτοποιημένο υλικό μας, στη γάζα και φιλτράρουμε το μίγμα μέσα στο σωλήνα.

10 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα10 Προσθέτουμε με προσοχή το παγωμένο οινόπνευμα στο σωλήνα μέχρι να γεμίσει περίπου ως τη μέση και να σχηματίσει μία δεύτερη στοιβάδα πάνω από το φιλτραρισμένο υλικό, καθώς έχει μικρότερη πυκνότητα από αυτό και επιπλέει σε αυτό.

11 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα11 Κρατάμε το δοκιμαστικό σωλήνα ακίνητο, στο ύψος των ματιών μας, χωρίς να τον μετακινούμε και παρατηρούμε τι συμβαίνει. Τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες κινούνται στον πυθμένα της υδάτινης στοιβάδας, ενώ τα νουκλεϊκά οξέα ανέρχονται από την υποκείμενη στοιβάδα, στη στοιβάδα του αλκοόλ.

12 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα12 Χρησιμοποιώντας μία γυάλινη ή ξύλινη ράβδο, τραβάμε τα νουκλεϊκά οξέα και στρέφοντας αργά τη ράβδο, τα τυλίγουμε γύρο της.

13 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα13 Τέλος απομακρύνουμε τη ράβδο από το υγρό (αλκοόλ).

14 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα14 Απλώνουμε τα νουκλεϊκά οξέα πάνω στο μαύρο χαρτόνι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

15 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα15 Αν διαθέτουμε στερεοσκόπιο παρατηρούμε με μεγέθυνση Χ20 και Χ40.

16 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα16 Το παραπάνω πείραμα μπορεί να γίνει φυσικά και με ανθρώπινα κύτταρα (π.χ. επιθηλιακά από το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας). Υπάρχουν περίπου 2m DNA στο ανθρώπινο κύτταρο. Αν ξεδιπλώναμε το DNA όλων των κυττάρων του σώματός μας, θα κάλυπτε την απόσταση Γης – Ηλίου 1200 φορές περίπου.

17 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα17 To DNA, RNA, που λαμβάνουμε με αυτή τη μέθοδο, αν το ηλεκτροφορήσουμε δεν ξεχωρίζει (παρουσιάζει μια μουτζούρα) γιατί είναι γενομικό. Αριθμός χρωμοσωμάτων σε διάφορα είδη Ηλεκτροφόρηση DNA

18 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα18 Εκτέλεση πειράματος: Μοσχοπούλου Νικολέττα και Πάλλα Γιούλα Φωτογραφίες: Κόλλιας Νίκος, Μοσχοπούλου Νικολέττα και Πάλλα Γιούλα Η παραπάνω διαδικασία είναι η απλούστερη δυνατή και μπορεί να γίνει μέσα σε μία εργαστηριακή ώρα, με σίγουρη επιτυχία!

19 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα19 Τίποτα στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης! ( "Nothing in biology makes sense except in the light of evolution." ) Theodosius Dobzhansky, Geneticist, (1900 – 1975) Και μη ξεχνάτε !!!

20 Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα20


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα1 Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google