Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;

2  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο.  Βασική ιδέα του Webquest είναι η ενεργή έρευνα μιας ενδιαφέρουσας τοποθέτησης /ερώτησης με τη βοήθεια του διαδικτύου. Γι’ αυτό αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’90 ένας ειδικός τύπος παρουσίασης των εργασιών αναζήτησης το Webquest. (http://edweb.sdsu.edu/courses/edtec596/about _webquests.html)

3  Το σχεδίασμα, η ιδέα για το Webquest προέρχεται από τον καθηγητή Bernie Dodge, του Πανεπιστημίου της πόλης του San Diego.  Ο ίδιος ο Dodge περιγράφει τη βασική του ιδέα ως εξής: «WebQuest είναι μια ερευνητικά προσδιοριζόμενη δραστηριότητα, που όλες ή οι περισσότερες πληροφορίες, που χρησιμοποιεί ο μαθητής, προέρχονται από το διαδίκτυο».

4 Ο σκοπός και τα στάδια εργασίας των WebQuests  Σκοπός των WebQuests είναι η επίγνωση ή εμβάθυνση γνωστικών αντικειμένων, έχοντας σαν βάση την ανάθεση μίας συγκεκριμένης εργασίας.  Δεδομένα αναζητούνται, ταξινομούνται, γίνεται αξιολόγηση αυτών και τα αποτελέσματα καταγράφονται.  Η αποκτηθείσα γνώση τεκμηριώνεται και κοινοποιείται σε άλλους, εάν είναι δυνατόν και στο διαδίκτυο

5 Το WEBQUEST έχει μια σαφή διάρθρωση. Έξι είναι τα βασικά βήματα της δημιουργίας ενός webquest:  1) Εισαγωγή (Introduction): Οι μαθητές μαθαίνουν με τι θα ασχοληθούν στο συγκεκριμένο Webquest και ταυτόχρονα κινείται το ενδιαφέρον τους.

6  2) Στόχος (Task): Δίδονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν και περιγράφεται η μορφή με την οποία θα το ολοκληρώσουν.

7  3) Διαδικασία (Process): Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ξεχωριστά κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές, το οποίο είναι ενδεδειγμένο και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της εργασίας τους.

8  4) Υλικό (Resources): Οι μαθητές βρίσκουν εδώ μία λίστα από Ιστοσελίδες, τις οποίες ερεύνησε ο εκπαιδευτικός. Έτσι θα αποφευχθεί η άσκοπη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές, π.χ. βιβλία, εγκυκλοπαίδειες κ. ά.

9  5) Αξιολόγηση (Evaluation): Η αξιολόγηση εισήχθη σχετικά πρόσφατα στη θεωρία των Webquests και εμφανίζεται σε μερικές μόνο. Εξυπηρετεί τη διασφάλιση της ποιότητας των Webquests και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων.

10  6) Συμπέρασμα (Conclusion): Εδώ έχουμε να κάνουμε κυρίως με προσωπικές εμπειρίες των μαθητών κατά την απασχόλησή τους με το συγκεκριμένο Webquest: ◦Ποιες εμπειρίες αποκόμισαν, πού δυσκολεύτηκαν, …. ◦Σκοπός είναι να αναλογιστούν οι μαθητές τις γνώσεις που αποκόμισαν και να τους ενθαρρύνουμε ως προς τις στρατηγικές εργασίας τους. [http://webquest.org/index.php]

11 Γιατί να χρησιμοποιήσετε τα webquests Διότι βοηθούν τους μαθητές:  να αποκτήσουν νέες γνώσεις  να χρησιμοποιήσουν κριτική σκέψη και να ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία εργασιών  να εργαστούν σε ομάδες  να κρατηθούν μέσα στο θέμα της εργασίας απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

12 Tips για τη δημιουργία επιτυχημένων webquests  Βρείτε εσείς τις κατάλληλες σελίδες. Χρησιμοποιήστε τις σύνθετες τεχνικές αναζήτησης.  Σώζετε ό,τι βρίσκετε με αντιγραφή και επικόλληση των διευθύνσεων (URLs) σε ένα έγγραφο του Word ή με αποθήκευσή τους στα Αγαπημένα σας.  Οργανώστε ομαδικές εργασίες και μοιράστε ρόλους

13 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΣΗΣ WEBQUEST ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

14


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google