Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Εισηγητής Βαγγέλης Στεφανής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Εισηγητής Βαγγέλης Στεφανής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Εισηγητής Βαγγέλης Στεφανής

2 Ως εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί οφείλουμε να αξιολογούμε διαρκώς και να αποκωδικοποιούμε την εκπαιδευτική πραγματικότητα, όπως αυτή μορφοποιείται. Σήμερα, ενώπιον ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου η εκπαιδευτική αυτή πραγματικότητα οριοθετείται σε σημαντικό βαθμό εάν χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία τα ακόλουθα δεδομένα-ερωτήματα: • Πώς μπορεί να επιτευχθούν οι επιθυμητοί μαθησιακοί στόχοι; • Πώς είναι εφικτή η ποιοτική βελτίωση των εμπειριών των μαθητών; • Πώς είναι δυνατή η αποτελεσματική οργάνωση αυτών των εμπειριών και τελικά… • Πώς μεθοδεύεται μια στρατηγική καταπολέμησης της αποτυχίας στις εξετάσεις;

3 Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προϋποθέτουν τον επαναπροσδιορισμό του όρου ποιοτική προετοιμασία του μαθητή. Εναρκτήρια βάση αυτής της νέας προσέγγισης θα πρέπει να θεωρηθούν οι εκπαιδευτικοί σκοποί τους οποίους καλείται να υπηρετήσει η προετοιμασία του μαθητή. Η ίδια η ιστορική πραγματικότητα υπογραμμίζει με αδιάψευστο τρόπο μια βασική αρχή: χωρίς σκληρή δουλειά και παραγωγή γνωστικών εμπειριών και χωρίς τη δημιουργία γνωστικού έργου η κριτική σκέψη των μαθητών είναι μετέωρη, επιδερμική.

4 Χωρίς βάθος χρόνου και έργου δεν ομογενοποιείται η πνευματική συγκρότηση ενός μαθητή, ο οποίος δε φιλοδοξεί να συμμετέχει στις εξετάσεις ως απλός θεατής αλλά ως πρωταγωνιστής. Όλες οι προηγούμενες σκέψεις, απαλλαγμένες από συντεχνιακές "ευαισθησίες" και αποδεσμευμένες από σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες θεωρήσεις εδράζονται στην ανάγκη για να διατυπώσουμε ξεκάθαρα το αίτημα για πνευματική – γνωστική – συναισθηματική δημιουργικότητα. Αυτό είναι το αίτημα των καιρών.

5 Με αυτόν τον προσανατολισμό κατά νου οι Έλληνες φροντιστές παρουσιάζουν συγκροτημένα τη δική τους εκπαιδευτική πρόταση: "Ο διετής κύκλος προετοιμασίας" ή αν θέλετε διετής κύκλος επιτυχίας. Οι απόψεις για την αναγκαιότητα της διετούς προετοιμασίας είναι ξεκάθαρες. Πρόκειται για μια συστηματική και συνδυασμένη προσπάθεια που ξεκινάει αμέσως μετά το πέρας της Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ προς της Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, γιατί τότε ο μαθητής θεμελιώνει με οργανωτική αυτονομία μια δυναμική στάση έναντι των γνωστικών αντικειμένων. Δε θα ήταν άστοχη η αναφορά σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για το μαθητή και την οικογένειά του οι οποίοι τότε, στο καλοκαίρι της Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, πρέπει να δημιουργήσουν οι ίδιοι την τύχη τους.

6 Σας καλώ να μοιραστείτε μαζί μου λίγες σκέψεις για αυτό που θα ονόμαζα Τακτική της Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Γιατί αυτό είναι ο διετής κύκλος προπαρασκευής, δηλαδή μια αποφασιστική κίνηση του μαθητή και της οικογένειάς του.

7 ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

8 Η διετής προετοιμασία: 1. Αποτελεί μια κατ΄ εξοχήν ανακαλυπτική διδακτική μεθοδολογία με κύριους άξονες: α) στην ενθάρρυνση των μαθητών σε ψυχοκινητικό και συναισθηματικό επίπεδο β) την ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων γ) την απόκτηση ευρετικής ικανότητας δ) τη μετατόπιση των κινήτρων μάθησης από εξωτερικά σε εσωτερικά 2. Αποτελεί μια μαθητοκεντρική δημιουργική διαδικασία με βασικές παραμέτρους: διαρκής συμμετοχή του μαθητή στην απόκτηση μόνιμης ή καλύτερα μονιμότερης στοχευμένης γνώσης μεθόδευση στην τακτική της εύκολης ανάκλησης των γνώσεων σύνδεση των επιστημονικών εννοιών που διδάσκονται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή και διαδικασίες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις έννοιες αυτές λειτουργικά. εισαγωγή των μαθητών σε μια κατάσταση εξερεύνησης, ερωτήσεων, επαγωγικής σκέψης κτλ Αυτό οδηγεί σταδιακά στη συγκρότηση μιας βιωματικής γνωστικής στρατηγικής.

9 3. Αποτελεί βασική δομική παράμετρο που θα επηρεάσει την εξισορρόπηση και κυρίως την αυτορύθμιση της γνωστικής δομής Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει: εξοικείωση με τη διαδικασία παρατήρησης, περιγραφής ερμηνείας και πρόβλεψης λύσεων ή αντιμετωπίσεων απόκτηση δυναμικής στάσης έναντι των γνωστικών αντικειμένων ανακάλυψη και συνειδητοποίηση των ορίων και των δυνατοτήτων  δυνατότητα διορθωτικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων θα μπορούσαμε ίσως υπερβαίνοντας τις τετριμμένες διατυπώσεις να κάνουμε λόγο για τη μετατροπή του μαθητή σε ένα «μικρό επιστήμονα»

10 Εμείς σε αυτό τον τύπο μαθητή πιστεύουμε. Εμείς, οι Έλληνες φροντιστές αυτό το μαθητή οραματιζόμαστε. Το μαθητή που θα μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται τη γνώση, τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες του. Το μαθητή που δίνει με αξιοπρέπεια τις μάχες και τις κερδίζει.

11 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

12 Η διετής προετοιμασία στα θεωρητικά μαθήματα θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικός μηχανισμός σε πολλά επίπεδα για το μαθητή, είτε αυτός προσανατολίζεται για θεωρητική είτε για άλλη κατεύθυνση. Οι στόχοι του διετούς κύκλου προπαρασκευής εστιάζονται στις ακόλουθες προτεραιότητες: α] εξασφάλιση βαθμολογικής επάρκειας β] δημιουργία κριτικής σκέψης γ] παραγωγική σκέψη: ταχύτητα – αποτελεσματικότητα στην προσέγγιση κάθε θέματος ειδικά στην Έκθεση δ] εξοικείωση με σύστημα ολικής προσέγγισης γνωστικών δεδομένων.

13 Ειδικότερα, ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα: 1ο Ερώτημα: Πρέπει να προετοιμασθώ στα ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ;

14 Απάντηση: ΝΑΙ διότι συντελούν στη βαθύτερη γνώση της γλώσσας και στη διεύρυνση του γλωσσικού κώδικα. Αρκεί και μόνο 1 ώρα φροντιστηριακής υποστήριξης την εβδομάδα για να εξασφαλίσει ο μαθητής της Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ μια καλή βαθμολογία στο μάθημα των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Και επειδή, ίσως φαίνεται πολύ ρομαντικό ή έστω επειδή ίσως κάποιος θεωρήσει ότι τα όσα λέγονται οφείλονται στην ιδιότητά μου ως φροντιστής, επιτρέψτε μου να παραθέσω τα εξής: Όταν εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε την πλάτη στον αρχαίο λόγο, οι γερμανοί, για παράδειγμα αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για τα αρχαία. Ιδού το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της "Ντοϊτσε Βέλε".

15 Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, από μια μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, από τους μάνατζερ που κατευθύνουν σήμερα τη γερμανική οικονομία το 60% συνιστά στα γυμνασιόπαιδα να μάθουν λατινικά και το 10% να μάθουν αρχαία ελληνικά. «Η επόμενη γενιά των Η/Υ θα χρησιμοποιεί ως σύστημα επικοινωνίας τα αρχαία ελληνικά» όπως δήλωσε ο Bill Gates. Ας σημειώσουμε εδώ ότι είναι η μόνη νοηματική γλώσσα (δηλαδή όπου το σημαίνον και το σημαινόμενο έχουν πρωτογενή σχέση, π.χ. Γεωμετρία  γη + μετρώ) και μάλιστα μη οριακή.

16 Κυρίες και κύριοι, οι μαθητές που προέρχονται από ανώτερες κοινωνικά τάξεις (παιδιά γιατρών, δικαστικών, επιχειρηματιών, διοικητών οργανισμών κλπ) έχουν ήδη κάνει τις επιλογές τους και δε διστάζουν να προσθέσουν 1 ώρα / εβδομάδα για να μάθουν αρχαία ελληνικά. Πρέπει και εσείς να κάνετε τη δική σας.

17 2ο Ερώτημα: Πρέπει να πάω φροντιστήριο στην Ιστορία γενικής παιδείας;…και μάλιστα αφού είναι ένα μάθημα που διαβάζεται;

18 Απάντηση: Αρχικά θα παρατηρήσω ότι με το νέο σύστημα η ιστορία θα αναδειχθεί σε μάθημα κλειδί στο βαθμό κατά τον οποίο η επιλογή της ως 6ο μάθημα επιτρέπει σε υποψηφίους άλλων κατευθύνσεων πλην της θεωρητικής να επιλέξουν τα παιδαγωγικά τμήματα, τις σχολές που σύμφωνα και με τις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα (10/4/2005, σελ. Α 30) προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν άμεση αποκατάσταση.

19 Κατά δεύτερο λόγο θα καταθέσω στην κρίση σας την απορία: Μήπως φαντάζεσθε έναν τελειόφοιτο λυκείου ανιστόρητο; Μήπως φαντάζεσθε έναν οικονομολόγο, έναν μάνατζερ, έναν πολιτικό, ένα διευθυντικό στέλεχος χωρίς σφαιρική κουλτούρα; Ή μήπως πιστεύετε ότι ένα παιδί παρακολουθώντας μία και μόνο ώρα Ιστορίας στη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ θα χάσει το χρόνο του; Όχι βέβαια. Αντίθετα θα κερδίσει: σε γνώσεις, σε διεισδυτική ικανότητα, σε αφαιρετική και συνθετική προσέγγιση των πραγμάτων, σε δύναμη κατανόησης του κόσμου που τον περιβάλλει και τελικά και σε βαθμολογία.

20 Ας έρθουμε τώρα στους μαθητές οι οποίοι τελειώνοντας την Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ επιλέγουν να πάνε στη θεωρητική κατεύθυνση. Εδώ ο διετής κύκλος προετοιμασίας γίνεται σίγουρα διετής κύκλος επιτυχίας. Τα μαθήματα στα οποία πρέπει να "επενδύσουν" είναι: ΑΡΧΑΙΑ (γνωστό + άγνωστο) ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΕΚΘΕΣΗ η οποία αποτελεί κοινό μάθημα για όλες τις κατευθύνσεις.

21 ΑΡΧΑΙΑ Ο διετής κύκλος σπουδών εξασφαλίζει: • σαφή και σε βάθος γνώση και αφομοίωση συντακτικών φαινομένων τα οποία με ακρίβεια πέφτουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάθε χρόνο • ιδιαίτερα χρήσιμη η διετής διδασκαλία του συντακτικού, έτσι ώστε να προσεγγισθούν συνθετότερα φαινόμενα όπως:  ευθύς και πλάγιος λόγος  ανάλυση μετοχών  σύμπτυξη προτάσεων σε μετοχές  ενεργητική και παθητική σύνταξη και μετατροπές

22 • πολύτιμη κυριολεκτικά η αξία του διετούς κύκλου σπουδών για το λεξιλογικό εξοπλισμό του μαθητή. Με άλλα λόγια:  μαθαίνει από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ εκατοντάδες λέξεις και την ετυμολογία τους  συνειδητοποιεί τις ομοιότητες και διαφορές της καθομιλουμένης με την αρχαία ελληνική • μεγάλη τέλος συμβολή θα έχει ο διετής κύκλος προπαρασκευής για τη μεταφραστική ικανότητα του μαθητή. Πιο συγκεκριμένα:  από τη μελέτη απλούστερων κειμένων ο μαθητής θα οδηγηθεί σταδιακά στην κατανόηση και ερμηνεία πιο σύνθετων κειμένων, όπως αυτά που διδάσκονται στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ  πολλαπλασιάζεται κατακόρυφα η ικανότητά του να μεταφέρει αρχαία ελληνικά κείμενα στη νέα ελληνική  και τέλος βιώνει αυτό που οι παλιοί δάσκαλοι των φροντιστηρίων ονόμαζαν "φιλοσοφία του αρχαίου λόγου".

23 ΛΑΤΙΝΙΚΑ Αν αναρωτηθεί κανείς, γιατί είναι απαραίτητη η διδασκαλία των Λατινικών η απάντηση είναι απλή & εύκολη: η εκμάθησή τους αρχίζει ουσιαστικά από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ και ολοκληρώνεται στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τη συνέχεια των Λατινικών στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου χρησιμοποιώντας το ίδιο βιβλίο του οποίου η ύλη διασπάται στα δύο (Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: κείμενα 1-20 & Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: κείμενα 21-50) & εξετάζεται στις δύο αυτές χρονιές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στην ύλη της Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ συμπεριλαμβάνεται & εξετάζεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η ύλη της Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, αφού θεωρείται ως φυσική της συνέχεια. 1

24 Η Γραμματική & το Συντακτικό των Λατινικών απαιτούν μεγάλη εξάσκηση & εξοικείωση με τα ζητούμενα αντικείμενα  απαραίτητη λοιπόν, για τη διευκόλυνση του μαθητή η 2ετής προετοιμασία τους. Η λογική λειτουργία τους & τα τυπολογικά χαρακτηριστικά τους (Γραμματική & Συντακτικό, αλλά και μέρος του Λεξιλογίου τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική)  όπως λοιπόν, οι περισσότεροι μαθητές προετοιμάζονται για τα αρχαία ελληνικά από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τα Λατινικά. Π.χ. Πώς ένας μαθητής της Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ να μάθει την Υποτακτική & Προστακτική των Ρημάτων, όταν δεν έχει διδαχθεί στη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ την Οριστική έγκλιση; 2 3

25 Επίσης, τα κείμενα της Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά και να μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια ξένη γλώσσα. Άρα, για να επιτευχθεί ευχέρεια και άνεση στο λατινικό λόγο ζητείται η βαθιά γνώση των Λατινικών. Αυτή δεν είναι δυνατόν να αποκτηθεί με τις γνώσεις που αποκομίζει ένας μαθητής μόνο στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ. Παραθέτουμε τον πίνακα που ακολουθεί ο οποίος είναι αποκαλυπτικός για την χρησιμότητα της διετούς προετοιμασίας στο μάθημα των Λατινικών. Πρόκειται για ένα γράφημα το οποίο δείχνει ότι το μάθημα των Λατινικών ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση στις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του επιστημονικού πεδίου των (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών). 4 5

26 Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι προκαλεί μείωση 107,56 μόρια για σχολές με βαθμολογίες 18-20, 58,89 μόρια για σχολές με βαθμολογίες από 15-18 και 31,80 μόρια για σχολές με βαθμολογίες από 12-15.

27 ΕΚΘΕΣΗ Είναι γνωστό ότι η Έκθεση είναι το διαχρονικό εκείνο μάθημα – πιλότος το οποίο αφορά όλους τους μαθητές. Λένε πως η έκθεση είναι συχνά ζήτημα ταλέντου, έμφυτης ικανότητας που την έχουν οι λίγοι. Αυτό όμως δε σημαίνει καθόλου πως οι πολλοί – δηλαδή η πλειοψηφία των μαθητών – δεν μπορούν ν΄ αποκτήσουν την ικανότητα να γράφουν και να διατυπώνουν τις σκέψεις τους με σαφήνεια, ακρίβεια, πληρότητα και παραστατικότητα.

28 Πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Μα, φυσικά με τη διαρκή επαφή του μαθητή με τον γραπτό λόγο. Θα επισημάνω τις ακόλουθες παραμέτρους του θέματος: 1. 1.ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο τρόπος διαμόρφωσης της ύλης του μαθήματος της «Έκφρασης – Έκθεσης» μοιράζεται από το Υπουργείο Παιδείας στις 3 τάξεις του Λυκείου  αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται ότι ο μαθητής εισάγεται σταδιακά στη λογική του μαθήματος που ολοκληρώνεται μετά από 3ετή προετοιμασία.

29 2. ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Τα θέματα, επίσης, των Πανελλαδικών λειτουργούσαν και θα λειτουργούν σαν αφορμή για συγκριτικές αφορμίσεις αλυσιδωτά, κυρίως για τη Β΄ & Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ (π.χ. η διδασκαλία θεμάτων που σχετίζονται με τον Καταναλωτισμό στη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ και τη Διαφήμιση στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ή θέματα που σχετίζονται με την Παιδεία & την Εκπαίδευση και υπάρχουν συγχρόνως και στις δύο τάξεις). 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Το γεγονός ακόμη ότι υφίσταται αρκετά μεγάλη συρρίκνωση του λεξιλογίου και δυσκολία στην έκφραση των περισσοτέρων μαθητών – κυρίως στο γραπτό λόγο – απαιτεί συνεχή και διαρκή εξάσκησή τους  αυτό δεν μπορεί να «γίνει ως δια μαγείας» μόνο στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, αλλά αποτελεί σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά από την Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.

30 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ – ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Η συστηματική μελέτη στο γραπτό λόγο βοηθά στη μεγαλύτερη βαθμολογική απόδοση των μαθητών. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι από το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλθηκε πως, από το σχολικό έτος 2005-2006 δε θα εισάγονται στα ΑΕΙ ή στα ΤΕΙ μαθητές που δε συγκεντρώνουν τη βάση (δηλαδή το 10)  απαιτείται περισσότερος κάματος εκ μέρους των μαθητών για την επίτευξη του στόχου τους, άρα περισσότερος του ενός χρόνου προετοιμασία του κάθε μαθητή ξεχωριστά. 5. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η σωστή φροντιστηριακή προετοιμασία από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολύ μεγάλης βαθμολογικής αξίας: Ενδεικτικά αναφέρω:

31  Παραγραφοποίηση  κάθε χρόνο αποτελεί θέμα στις Πανελλαδικές  Περίληψη: το ¼, δηλαδή το 25% της βαθμολογικής επιτυχίας του μαθητή στην Έκθεση εστιάζεται στην περίληψη.  Λεξιλογικές ασκήσεις.  Μεθοδολογία επεξεργασίας κάθε θέματος. Εδώ ας υπογραμμισθεί πως μια κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να εξασφαλίσει στο μαθητή τη μοναδικά εκείνη ικανότητα που λέγεται παραγωγή ιδεών σε βάθος και πλάτος.  Θα ολοκληρώσω την αναφορά μου στην "Έκθεση" τονίζοντας το αξεπέραστο πλεονέκτημα των Φροντιστηρίων έναντι κάθε άλλης προετοιμασίας στην έκθεση: Αυτό θα το ονομάσουμε κοινωνικοποίηση της γνώσης του μαθητή.

32 Η φροντιστηριακή προετοιμασία στην Έκθεση από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ προσφέρει: o συνεχή εξάσκηση και έλεγχο της γνωστικής επάρκειας, o διαρκή αξιολόγηση των γνώσεων, o δυνατότητα ψυχολογικού πειραματισμού και προσαρμογής στο χρόνο εξέτασης o και τελικά το αίσθημα της σιγουριάς, της αυτοπεποίθησης.

33 ΙΣΤΟΡΙΑ Παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία που καταδεικνύει την κορυφαία αξία της προετοιμασίας για το μάθημα της Ιστορίας, θα μου επιτρέψετε να παρουσιάσω 2 πίνακες: α) ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2002 «Κατανομή βαθμολογιών σε δείγμα 500 γραπτών. Παρατηρείται συσσώρευση βαθμολογιών κάτω από τη βάση στην περιοχή του 07. Το σχετικά υψηλό ποσοστό στην περιοχή 18-20 αντανακλά (…!) τις καλύτερες επιδόσεις των απόφοιτων παρελθόντων ετών που διαγωνίστηκαν ξανά»

34

35 β) ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2003 «Κατανομή βαθμολογιών σε δείγμα 600 γραπτών. Και εδώ τα δεδομένα επαναλαμβάνονται: Το σχετικά υψηλό ποσοστό στην περιοχή 18-20 αντανακλά τις καλύτερες επιδόσεις των απόφοιτων παρελθόντων ετών…»

36 Αυτό, κυρίες και κύριοι, Σημαίνει απλά ότι η επιτυχία στην Ιστορία θέλει βάθος χρόνου. Και θα θέσω υπόψη σας μια άλλη πτυχή: Προφανώς θα ξέρετε ότι στα θέματα Ιστορίας των Πανελλαδικών εξετάσεων 40-45 μονάδες, καλύπτονται από 2 ερωτήσεις που αφορούν τις "Πηγές".

37 Θα μπορούσε λοιπόν να αναρωτηθεί κάποιος: - πότε θα μάθει ο μαθητής τη διαδικασία επεξεργασίας και αποκωδικοποίησης των πηγών αν δεν έχει προετοιμασθεί από τη Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ; - πότε θα ασκήσει τον προβληματισμό και την κριτική του σκέψη; - πότε θα αναπτύξει ιστορική σκέψη και συνείδηση για να επισημάνει τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος, να συνδέει τα επιμέρους γεγονότα, να ανασυνθέτει και να ερμηνεύει την ανθρώπινη δράση; - πότε θα εξοικειωθεί με το ειδικό λεξιλόγιο και την ορολογία της ιστορικής επιστήμης; - πότε θα οικοδομήσει την ωριμότητα και τη σφαιρικότητα με την οποία θα προσεγγίσει τα θέματα της ιστορίας;

38 Θα μπορούσα, να παραθέσω πολλά τέτοια ερωτήματα. Σε όλα αυτά τα "πότε" η απάντηση είναι "τώρα", δηλαδή από το καλοκαίρι του 2005 οι μαθητές μπορούν να θεμελιώσουν την επιτυχία τους. Και ξέρουν ότι την προσπάθειά τους εγγυάται: η γνώση η πολύχρονη εμπειρία το μεράκι το ταλέντο η σοβαρότητα η υπευθυνότητα του Έλληνα φροντιστή

39 Και εδώ στη Θεσσαλική μητρόπολη οι Έλληνες φροντιστές έχουν μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους τους. Η Λάρισα διαθέτει φροντιστηριακό δυναμικό που έχει δείξει τη δουλειά του. Εδώ στην πόλη αυτή υπάρχουν φροντιστές, που έβγαλαν πανελλήνιες πρωτιές, που έβγαλαν χιλιάδες επιστήμονες από τα χέρια τους. Αυτοί οι φροντιστές θα οδηγήσουν και τα δικά σας παιδιά, τις νέες γενιές μαθητών στην επιτυχία. Σας ευχαριστώ, και διατηρώ ακέραιη την αίσθηση ότι σας μίλησα για το αυτονόητο. Έχω τη βεβαιότητα ότι σας είπα όσα ήδη ξέρετε.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Εισηγητής Βαγγέλης Στεφανής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google