Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το χρήμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το χρήμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το χρήμα

2 Το χρήμα Είναι το σύνολο των οικονομικών αξιών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αποπληρωμή δανείων και οτιδήποτε γίνεται γενικά αποδεκτό ως μέσο ανταλλαγής από τα άτομα μιας κοινωνίας.

3 Ιστορία του χρήματος Αντιπραγματισμός: Ο αντιπραγματισμός ή ανταλλακτική οικονομία ή ανταλλακτικό εμπόριο σύμφωνα με την οικονομολογία ορίζεται η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος.

4 Ιστορική αναδρομή Οβελοί: Θεωρούνται πρόδρομος των ταλάντων. Ήταν σιδερένιοι έμοιαζαν με σούβλες και το πάχος του καθενός ήταν τέτοιο ώστε ανθρώπινο χέρι να μπορεί να κρατά μαζί έξι από αυτούς.

5 Ιστορική αναδρομή Τάλαντα: Για να πληρώνουν άρχισαν να χρησιμοποιούν τον χρυσό, το ασήμι και τον μπρούντζο. Αυτά τα μέταλλα τα ζύγιζαν και τα έκοβαν σε μικρά κομμάτια διαφορετικής αξίας και τα ονόμαζαν τάλαντα.

6 Ιστορική αναδρομή Οι Ρωμαίοι επηρεασμένοι και αυτοί από τους έλληνες έκοψαν το δικό τους νόμισμα, το ασημένιο δηνάριο το οποίο παρέμενε ίδιο σ’ όλη τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποτελώντας έτσι παράγοντα οικονομικής σταθερότητας.

7 Ιστορική αναδρομή Κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ο σόλιδος το βυζαντινό χρυσό νόμισμα αποτελεί έκφραση της οικονομικής κυριαρχίας του Βυζαντίου στους λαούς της επικράτειας του και κυριαρχεί στο Ευρωπαϊκό εμπόριο.

8 Ο Όρος νόμισμα < αρχαία ελληνική νόμισμα < νομίζω < νόμος
Θεσμός, έθιμο, το καθιερωμένο. Το νόμιμο, αναγνωρισμένο μέτρο ή μονάδα. Το χρήμα, ως κάτι που δεν έχει αξία αυτό καθεαυτό, αλλά που την αποκτά από τους νόμους, από αυτό που η κοινωνία θεσπίζει, συνηθίζει, αναγνωρίζει, θεώρει.

9 Ο Όρος νόμισμα < αρχαία ελληνική νόμισμα < νομίζω < νόμος

10 Ιστορική αναδρομή Το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους, το οποίο έκοψε ο κυβερνήτης Καποδίστριας , ήταν ο Φοίνικας. Ονομάστηκε έτσι γιατί απεικονιζόταν σε αυτό το μυθικό πουλί , ο φοίνικας, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και είχε έντονα συμβολικό και μυστικιστικό χαρακτήρα, καθώς ήταν σύμβολο της Φιλικής Εταιρείας.

11 Ιστορική αναδρομή Ο φοίνικας επέζησε μέχρι της αρχές του 1833, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη δραχμή του Όθωνα. Η δραχμή μπήκε στη ζωή των Ελλήνων στις 8 Φεβρουαρίου του 1833 με διάταγμα της Αντιβασιλείας. Με Βασιλικό διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», η δραχμή αντικαθιστά τον φοίνικα, νόμισμα που επιχείρησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828.

12 Ιστορική αναδρομή Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω που σημαίνει κρατώ. Στην αρχαιότητα η λέξη <<δραξ>> (δράκα) που σημαίνει την ποσότητα που μπορεί να κρατήσει κανείς στη χούφτα του, χρησιμοποιείτο για να περιγράψει τους έξι οβελούς (μικρές σούβλες) που μπορούσε να κρατήσει κάποιος και να τους χρησιμοποιήσει στις εμπορικές ανταλλαγές του. Ο βασιλιάς του Άργους Φείδων ήταν αυτός που στις αρχές του 7ου π.χ. αιώνα απέσυρε τους οβελούς και τους αντικατέστησε με την αργυρή δραχμή (1 δραχμή = 6 οβελοί).

13 Ιστορική αναδρομή Την 1η Ιανουαρίου 2002 μετά από 168 χρόνια ζωής, ως νόμισμα του Ελληνικού Κράτους, η δραχμή θα αποχωρήσει δίνοντας τη θέση της στο ευρώ, με το οποίο θα συνυπάρχει μέχρι τις

14 Ιστορική αναδρομή Η ισοτιμία της δραχμής προς το Ευρώ είναι: 340,750 δρχ. = 1 Ευρώ.

15 Ιστορική αναδρομή Τόσο το όνομα όσο και το σύμβολο του Ευρώ προέρχονται από τη λέξη << ΕΥΡΩ-ΠΗ>>, δηλ. από το όνομα της ηπείρου μας. Το σύμβολο του Ευρώ, δημιουργήθηκε παίρνοντας το αρχικό της λέξης Ευρώπη <<Ε>> και προσθέτοντας του δύο οριζόντιες γραμμές που συμβολίζουν τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό που συμβαίνει και με το δολάριο των Η.Π.Α. Το όνομα και το σύμβολο του νέου νομίσματος αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης το Δεκέμβρη του 1995.

16 Νόμιμο χρήμα Ως Νόμιμο χρήμα ορίζεται κάθε μέσο πληρωμής το οποίο, βάσει νόμου, πρέπει να γίνεται αποδεκτό για την αποπληρωμή χρηματικών οφειλών .

17 Βρώμικο χρήμα Με τον όρο βρώμικο χρήμα, ή μαύρο χρήμα και ευρύτερα μαύρα, καθιερώθηκε να χαρακτηρίζεται, περισσότερο δημοσιογραφικά, οποιοδήποτε είδος εσόδου από παράνομη πράξη, ή ακόμη και έσοδο από νόμιμη πράξη το οποίο στη συνέχεια δεν δηλώνεται, κατά παράβαση της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας. Και στις δύο περιπτώσεις ανάγεται σε οικονομικό έγκλημα.

18 Λειτουργίες του χρήματος
Το χρήμα είναι μέτρο της αξίας των εμπορευμάτων, ή, ορθότερα, η ανταλλακτική αξία των εμπορευμάτων εκφράζεται σε χρήμα.

19 Λειτουργίες του χρήματος
Το χρήμα είναι μέσο πληρωμών, γιατί όλοι οι συναλλασσόμενοι δέχονται να αποκτήσουν το αντίτιμο τον εμπορεύματος που προσφέρουν σε χρήμα.

20 Λειτουργίες του χρήματος
Τέλος, το χρήμα είναι μέσο αποταμίευσης της αξίας, γιατί η απόκτηση χρήματος από την πώληση ενός εμπορεύματος επιτρέπει τη διαφοροποίηση του χρόνου πώλησης και του χρόνου αγοράς.

21 Ιδιότητες χρήματος Πρέπει να είναι κοινώς αποδεκτό, δηλαδή αποδεκτό από όλους τους συναλλασσόμενους, από το σύνολο του πληθυσμού.

22 Ιδιότητες χρήματος Η ανταλλακτική του αξία πρέπει να είναι τόση, ώστε να εξυπηρετεί τις περισσότερες συναλλαγές που γίνονται καθημερινά

23 Ιδιότητες χρήματος Δεν πρέπει να υπόκειται σε ταχεία φυσική φθορά ή σε αλλοίωση. Αν το χρήμα υπόκειται σε φθορά ή σε αλλοίωση δημιουργούνται προβλήματα αποδοχής του από το σύνολο των συναλλασσόμενων.

24 Ιδιότητες χρήματος Το χρήμα θα πρέπει να υποδιαιρείται σε μικρότερες μονάδες, ώστε να καλύπτει όλες τις πιθανές συναλλαγές.

25 Περιεκτικό Είναι το χρήμα οι λειτουργίες του οποίου ως μέσου συναλλαγών και ως μέτρου αξίας των εμπορευμάτων έχει ίση αξία με την εμπορευματική του αξία (βόδια, χρυσός, όστρακα, πολύτιμο μέταλλο). Περιεκτικό χρήμα ΗΤΑΝ όλα τα είδη και προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως χρήμα και τα οποία έχουν χρήσεις άλλες από εκείνες του χρήματος.

26 Παραστατικό Είναι το χρήμα του οποίου η αναγραφόμενη αξία αντιστοιχεί σε αξία μεγαλύτερη από την αξία του υλικού που το αποτελεί. Το παραστατικό χρήμα είναι στοιχείο του νεώτερου πολιτισμού και προϋποθέτει την ύπαρξη μιας πλήρως εμπορευματικής οικονομίας, μεγάλο αριθμό συναλλαγών, υψηλό καταμερισμό της εργασίας.

27 Είδη χρήματος Το μεταλλικό χρήμα Το χαρτονόμισμα Συναλλαγματική
Επιταγή Οι πιστωτικές κάρτες

28 Το μεταλλικό χρήμα Είναι περιεκτικό χρήμα, που σε αντίθεση με άλλες ιστορικές περιόδους, δεν κατασκευάζεται απο πολύτιμα μέταλλα. διευκολύνει τις μικρές καθημερινές συναλλαγές των ανθρώπων.

29 Το χαρτονόμισμα Είναι παραστατικό χρήμα, εκδίδεται απο την Κεντρική Τράπεζα που έκανε υποχρεωτική την κυκλοφορία του, ως μέσο συναλλαγών (αναγκαστική κυκλοφορία).

30 Πιστωτικό χρήμα ΕΠΙΤΑΓΗ: είναι μορφή χρήματος που δίνει εντολή στην τράπεζα να πληρώσει το ποσό που αναγράφεται στον κάτοχό της. ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ: είναι ιδιωτική ρύθμιση πληρωμής μεταξύ δυο ατόμων. Αποτελεί υπόσχεση πληρωμής, του συγκεκριμένου ποσού σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

31 Οι πιστωτικές κάρτες Είναι το λεγόμενο πλαστικό χρήμα και εκδίδονται απο τις εμπορικές τράπεζες. Η χρήση της κάρτας επιτρέπει τις αγορές χωρίς μετρητά και να πληρώσει αργότερα το σύνολο των αγορών στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα. Όταν πληρώνει μέρος των οφειλών, πληρώνει και έναν τόκο στην τράπεζα.

32 Εμπειρική έρευνα

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47 ΑΡΧΑΙΑ Σκαιών το πλουτείν κ’ άλλο μηδέν ειδέναι. Ευριπίδης,  π.Χ. Αρχαίος τραγικός μτφ: είναι φοβερό να πλουτίζεις και να μην ξέρεις τίποτε άλλο. Ουδέποτε απορία χρημάτων εγέννησεν ασωτίαν. Πλούταρχος,  μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός μτφ: η έλλειψη χρημάτων ποτέ δεν προκάλεσε την σπατάλη και την ασωτία. Εστίν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης. Θουκυδίδης,  π.Χ. Αθηναίος ιστορικός απόδοση: το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα αλλά τα χρήματα που δαπανώνται

48 Nervus rerum [ή belli], pecuniam.
ΛΑΤΙΝΙΚΑ Nervus rerum [ή belli], pecuniam. Κικέρων,  π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικόςμτφρ: η ψυχή των πραγμάτων (ή του πολέμου) είναι τα λεφτά ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ Σ' αυτή τη ζωή πρέπει να διαλέξει κανείς αν θα βγάζει λεφτά ή αν θα τα ξοδεύει. Δεν υπάρχει χρόνος και για τα δύο. Edouard Bourdet,  , Γάλλος θεατρικός συγγραφέας. Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σ’ ένα σωρό, βρωμάνε απαίσια. Φραγκίσκος Βάκων,  , Άγγλος φιλόσοφος Στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο. Mark Hanna,  , Αμερικανός πολιτικός Ο πλούτος δεν αλλάζει τους ανθρώπους, απλώς ρίχνει τις μάσκες τους. Ταλεϋράνδος,  , Γάλλος διπλωμάτης

49 Spike Milligan, 1918-2002, Ιρλανδός κωμικός ΘΥΜΟΣΟΦΕΣ ΡΗΣΕΙΣ
ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, μπορούν όμως να φέρουν μια πιο ευχάριστη μορφή δυστυχίας. Spike Milligan,  , Ιρλανδός κωμικός  ΘΥΜΟΣΟΦΕΣ ΡΗΣΕΙΣ Ο φιλάργυρος για να γενεί πλούσιος, μας κάνει τον φτωχό. Ο σπάταλος για να μας κάνει τον πλούσιο, καταντά φτωχός. Ανώνυμος  ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Το χρήμα κάνει ρήτορα κι η φτώχεια κακομοίρη. Ελληνική Παροιμία

50 Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν. Τρικούπης Χαρίλαος.
ΓΝΩΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ Αυτά που παίρνουμε είναι προς το ζην. Ζωή είναι αυτά που δίνουμε .Τσόρτσιλ Δεν ξέρω εάν το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Το σίγουρο είναι ότι η έλλειψή του φέρνει τη δυστυχία. Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν. Τρικούπης Χαρίλαος. Εάν ο άνθρωπος κυνηγάει τα λεφτά, είναι άπληστος, εάν τα φυλάει είναι τσιγκούνης, αν τα ξοδεύει είναι σπάταλος, αν δεν έχει λεφτά τότε είναι ανίκανος, αν δε θέλει να τα έχει τότε είναι άβουλος. Εάν τα έχει από κληρονομιά είναι χαραμοφάης και αν τα μάζεψε δουλεύοντας σκληρά όλη του τη ζωή οι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν ως βλάκα ο οποίος τίποτε δεν είδε στη ζωή του εκτός από τη δουλειά. Όλιβερ Β.

51 Ουκ δ' αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Λουκιανός
Όπως δεν μπορείς να βαδίζεις ταυτόχρονα και προς την ανατολή και προς τη δύση, έτσι δεν μπορείς να κρατάς στο ίδιο χέρι χρήμα και δόξα. Ταμάν Αμπού Ουκ δ' αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Λουκιανός Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα μεγάλο έγκλημα (At the heart of every great fortune lies a great crime) Φιτζέραλντ Φράνσις Τα νεύρα του πολέμου είναι το χρήμα Πίνδαρος Το χρήμα, είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ' στους ανθρώπους. Γκρεμίζει πολιτείες, γυρίζει το μυαλό τ' ανθρώπου στο κακό, τον σπρώχνει στην απάτη και στο έγκλημα και χάνεται κάθε ντροπή και σεβασμός και ξεπλανεύει συνειδήσεις τίμιες [[Ευριπίδης ["Αντιγόνη"]]

52 Σήμερα ημέρα Πέμπτη 27 Ιουνίου θα θέλαμε με την σειρά μας να αποχαιρετήσουμε τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου. Ευχόμαστε σ΄ όλους τους συμμαθητές μας, ολόψυχα καλή τύχη στο νέο τους ξεκίνημα. Είναι στενάχωρο να αποχαιρετάς ανθρώπους που τους είχες δίπλα σου τόσα χρόνια και πέρασες μαζί τους μοναδικές στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες.

53 Τα πράγματα άλλαξαν βέβαια μετά το χτύπημα του πρώτου διαλείμματος
Κάθε πρωινό ο δρόμος για το σχολείο φάνταζε στα μάτια μας μακρύς και δύσκολος Τα πράγματα άλλαξαν βέβαια μετά το χτύπημα του πρώτου διαλείμματος Τα ξεφωνητά μας και τα γέλια μας αντηχούσαν σ΄ όλους τους χώρους του κτηρίου.

54 Ήμασταν μια αγαπημένη παρέα
Πότε με τις χαρές, Πότε με τις λύπες Αλλά μαζί μεγαλώσαμε Και σε αυτό το σχολείο, Μαζί μάθαμε γράμματα, Τρέξαμε και παίξαμε Στην αυλή του σχολείου μας.

55 Τα χρόνια περνούν και σιγά σιγά ο καθένας φεύγει και ακολουθεί τον δρόμο του και τους στόχους που έχει βάλει ίσως από πολύ μικρή ηλικία. Δάκρυα χαράς αλλά και λύπης τρέχουν από τα μάτια μας. Ευχόμαστε να περνάνε καλά οι συμμαθητές μας και να μας θυμούνται. Στις δύσκολες στιγμές θα είμαστε κοντά τους και θα τους εμψυχώνουμε όλο και περισσότερο σε αυτό το διαλυμένο και θλιβερό παρόν. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο. Η ψυχική δύναμη και η ενότητα προέχει!

56 Οι μαθητές της ερευνητικής εργασίας της Β΄ Λυκείου και η καθηγήτριά τους, σας ευχόμαστε; ‘ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ’


Κατέβασμα ppt "Το χρήμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google