Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι χαρακτηριστικ ά έχουν τα Υλικά Σώματα;. • Μοντέλο ερμηνείας • Χάρτης Εννοιών • Περισσότερα στοιχεία • Διαδραστικές Δραστηριότητες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι χαρακτηριστικ ά έχουν τα Υλικά Σώματα;. • Μοντέλο ερμηνείας • Χάρτης Εννοιών • Περισσότερα στοιχεία • Διαδραστικές Δραστηριότητες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι χαρακτηριστικ ά έχουν τα Υλικά Σώματα;

2 • Μοντέλο ερμηνείας • Χάρτης Εννοιών • Περισσότερα στοιχεία • Διαδραστικές Δραστηριότητες

3 παγάκι Ας παρατηρήσουμε το παγάκι! Ας μικρύνουμε ένα δισεκατομμύριο φορές!

4 Το παγάκι αποτελείται από σωματίδια.

5 Τα μεγαλύτερα σωματίδια ονομάζονται μόρια. Μοντέλο μορίου

6 Τα μόρια αποτελούνται από άτομα. Μοντέλο μορίου

7 Τα άτομα αποτελούνται από πυρήνες και ηλεκτρόνια. Μοντέλο ατόμου

8 Οι πυρήνες αποτελούνται από πρωτόνια και νετρόνια. Μοντέλο πυρήνα

9 Τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται από κουάρκ. Μοντέλο πρωτονίου Μοντέλο νετρονίου

10 Τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ δεν αποτελούνται από άλλα σωματίδια. Είναι στοιχειώδη! Μοντέλο ηλεκτρονίου Μοντέλο κουάρκ down Μοντέλο κουάρκ up

11 Τα υλικά σώματα αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια: τα μόρια, τα άτομα, τους πυρήνες, τα πρωτόνια, τα νετρόνια, τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ.

12 Τι διαφορά έχει ο πάγος από νερό;

13 Τα μόρια του πάγου κινούνται κοντά το ένα στο άλλο σε μόνιμες θέσεις. Μοντέλο πάγου Ο πάγος είναι στερεό σώμα.

14 Τα μόρια του νερού κινούνται κοντά το ένα στο άλλο, όμως αλλάζουν θέσεις. Μοντέλο νερού Το νερό είναι υγρό σώμα.

15 Τα μόρια του νερού της ατμόσφαιρας κινούνται ελεύθερα και μακριά το ένα από το άλλο. Μοντέλο αερίου Το νερό της ατμόσφαιρας είναι αέριο σώμα.

16 Ο τρόπος που κινούνται τα μόρια ενός σώματος, δείχνει αν το σώμα είναι στερεό, υγρό ή αέριο. δείχνει αν το σώμα είναι στερεό, υγρό ή αέριο. Ο τρόπος που κινούνται τα μόρια ενός σώματος, δείχνει αν το σώμα είναι στερεό, υγρό ή αέριο. δείχνει αν το σώμα είναι στερεό, υγρό ή αέριο.

17 Σε τι διαφέρει ένα παγάκι από ένα παγόβουνο;

18

19 Αποτελούνται από το ίδιο είδος μορίων. Όμως το παγόβουνο αποτελείται από περισσότερα μόρια. Έχει μεγαλύτερη μάζα.

20 Η μάζα είναι το ποσό της ύλης που αποτελεί ένα σώμα. Είναι το σύνολο των μαζών των μορίων του σώματος. Η μάζα είναι το ποσό της ύλης που αποτελεί ένα σώμα. Είναι το σύνολο των μαζών των μορίων του σώματος.

21 Τι αλλάζει στο παγάκι αν το πάμε στο διάστημα;!

22 Τα μόρια του πάγου δεν άλλαξαν όταν το πήγαμε στο διάστημα. Η μάζα έμεινε ίδια. Όμως το παγάκι έγινε πιο ελαφρύ, γιατί άλλαζε το βάρος του, δηλαδή η δύναμη που του ασκεί η Γη.

23 Το βάρος είναι η δύναμη που ασκεί η Γη σε ένα σώμα. Όταν το σώμα απομακρύνεται από τη Γη, το βάρος μικραίνει. Η μάζα όμως δεν αλλάζει.

24 Τα μόρια του πάγου κινούνται σε ένα χώρο. Αυτό το χώρο τον ονομάζουμε όγκο.

25 Ο όγκος ενός σώματος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το σώμα. Είναι ο χώρος όπου βρίσκονται και κινούνται τα μόριά του. Ο όγκος ενός σώματος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το σώμα. Είναι ο χώρος όπου βρίσκονται και κινούνται τα μόριά του.

26 Τα δύο σώματα έχουν τον ίδιο όγκο. Σε τι διαφέρουν;

27 Στο ένα κινούνται πιο πολλά μόρια, δηλαδή είναι πιο πυκνό.

28 Η πυκνότητα ενός σώματος δείχνει πόση μάζα υπάρχει στον όγκο του. Όσο πιο κοντά είναι τα μόρια του ενός σώματος μεταξύ τους ή όσο πιο μεγάλα είναι, τόσο πιο μεγάλη είναι η πυκνότητα. Η πυκνότητα ενός σώματος δείχνει πόση μάζα υπάρχει στον όγκο του. Όσο πιο κοντά είναι τα μόρια του ενός σώματος μεταξύ τους ή όσο πιο μεγάλα είναι, τόσο πιο μεγάλη είναι η πυκνότητα.

29 Η μάζα, ο όγκος και η πυκνότητα είναι χαρακτηριστικές ιδιότητες των υλικών σωμάτων.

30 To υδρογόνο και το οξυγόνο είναι δύο διαφορετικά υλικά σώματα. Όμως όλα τα σώματα αποτελούνται από τα ίδια σωματίδια, δηλαδή από κουάρκς και ηλεκτρόνια. Αφού όλα τα κουάρκς και τα ηλεκτρόνια όλου του κόσμου είναι ίδια, τι είναι αυτό που κάνει το υδρογόνο να διαφέρει από το οξυγόνο; To υδρογόνο και το οξυγόνο είναι δύο διαφορετικά υλικά σώματα. Όμως όλα τα σώματα αποτελούνται από τα ίδια σωματίδια, δηλαδή από κουάρκς και ηλεκτρόνια. Αφού όλα τα κουάρκς και τα ηλεκτρόνια όλου του κόσμου είναι ίδια, τι είναι αυτό που κάνει το υδρογόνο να διαφέρει από το οξυγόνο;

31 Μοντέλο πυρήνα υδρογόνου

32 Μοντέλο πυρήνα οξυγόνου

33 Αυτό που κάνει ένα άτομο διαφορετικό από ένα άλλο είναι το πόσα πρωτόνια έχει στον πυρήνα του.

34 Ο χρυσός έχει 79 πρωτόνια στον πυρήνα των ατόμων του, ενώ ο χαλκός 29. Κοίτα τι διαφορά κάνουν λίγα πρωτόνια! Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!

35 Τι δημιουργείται όταν ενωθούν δύο άτομα υδρογόνου με ένα άτομο οξυγόνου; Σύμβολο οξυγόνου Σύμβολο υδρογόνου

36 Μια χημική ένωση που ονομάζεται νερό! Σύμβολο νερού

37 Οι ενώσεις διαφορετικών ατόμων ονομάζονται χημικές ενώσεις.


Κατέβασμα ppt "Τι χαρακτηριστικ ά έχουν τα Υλικά Σώματα;. • Μοντέλο ερμηνείας • Χάρτης Εννοιών • Περισσότερα στοιχεία • Διαδραστικές Δραστηριότητες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google