Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Το λεγόμενο νερό, στην ελληνική δημοτική γλώσσα, ή 'ὕδωρ' στην καθαρεύουσα , είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, καλύπτοντας το 70,9% του πλανήτη μας. Στις «συνηθισμένες συνθήκες» (δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C ) βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία υγρού - αερίου, με κύρια φάση την υγρή. Το καθαρό νερό είναι άγευστο και άοσμο και σχεδόν άχρωμο,ενώ το καλό πόσιμο νερό έχει ευχάριστη γεύση, που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα και αέρια.Το νερό είναι υγρό,διαυγές κυανίζον σε μεγάλους όγκους.Πολλές ουσίες διαλύονται στο νερό και γι' αυτό συχνά αποκαλείται «συμπαντικός διαλύτης»Το μόριο του νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου.

3

4 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ Σημείο τήξης 0 °C Σημείο βρασμού 100 °C
Το νερό έχει φυσικές,αλλά και χημικές ιδιότητες, (1.Οι πάγοι επιπλέουν στο νερό και δρουν ως μονωτικά, εμποδίζοντας το νερό που βρίσκεται από κάτω να παγώσει. 2.Σχηματίζει "ενώσεις διά προσθήκης" με πολλά άλατα, καθώς και με πολλά μόρια άλλων ουσιών.)

5 ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ i)Υδρατμοί:Το νερό ως γνωστό εκτεθειμένο στον αέρα εξατμίζεται.Oι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια νερού προκαλώντας βροχή και ομίχλη.Ο ατμοσφαιρικός αέρας ενδέχεται ακόμη να μη περιέχει υδρατμούς όταν είναι πολύ ψυχρός. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ξηρές περιοχές. Αλλά και το νερό σε αέρια κατάσταση που προκύπτει από παροχή θερμότητας και βρασμό που χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανική χρήση ονομάζεται γενικά ατμός.

6 ii)Πάγος: Ονομάζεται το καθαρό νερό το οποίο βρίσκεται σε στερεά μορφή, είναι δηλαδή η κατάσταση στην οποία μετατρέπεται το νερό όταν βρεθεί σε θερμοκρασία 0 °C. Ένα χαρακτηριστικό του πάγου είναι ότι έχει μικρότερη πυκνότητα σε σχέση με τη ρευστή του μορφή.Έτσι, ο πάγος επιπλέει στο νερό, ένα φαινόμενο που είναι πολύ σημαντικό για την περιβαλλοντική ισορροπία στη Γη.Ο καθαρός πάγος τήκεται στους 0° Κελσίου και η θερμοκρασία αυτή λαμβάνεται ως βάση της κλίμακας των θερμομέτρων..

7 iii)Υγρή Μορφή:Το νερό αποτελεί το 50 – 75% του σωματικού μας βάρους

8 Που συναντάμε νερό: i) Ποτάμια:Είναι το υδάτινο ρεύμα που χαρακτηρίζεται από μια σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας.Το σημείο στο οποίο γεννιέται ένας ποταμός ονομάζεται πηγή του ποταμού.

9 ii)Λίμνες:Ο υγροβιότοπος που αποτελείται από μάζες νερού, γλυκού ή αλμυρού, αλλά και γενικότερα μάζες υγρού, συγκεντρωμένες σε κοιλότητες της επιφάνειας της γης, φαινομενικά στάσιμες και χωρίς άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα.

10 iii)Παγόβουνα:Χαρακτηρίζεται όγκος πάγου που αποσπάται από τους παγετώνες και επιπλέει στη θάλασσα.Σπάνια υπερβαίνουν το μήκος των 1000 μέτρων όπου τότε αντιπροσωπεύουν βάρος εκατομμυρίων τόνων.

11 iv)Ιαματικές Πηγές:Ονομάζονται οι πηγές των οποίων τα νερά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια.

12 v)Θάλασσα & Ωκεανός:Μια μεγάλη έκταση αλμυρού ύδατος και η έννοια συνδέεται με κάποιον ωκεανό ή μια μεγάλη λίμνη, συνήθως με αλμυρό νερό που δεν έχει φυσική έξοδο.Ωκεανός αποκαλείται η πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια. Ο όρος καθιερώθηκε από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο.

13 vi)Ομίχλη: Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας, που αποτελείται από πολύ μικρά υδροσταγονίδια προερχόμενα από την συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας.

14 vii)Πάχνη:Είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος συμπυκνώνονται κατ΄ ευθείαν σε μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους.

15 viii)Δρόσος:Είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού που καλύπτουν κάθε αντικείμενο.

16 ix)Θερμοπίδακας: Είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρήγνυνται" και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, γι΄ αυτό και αποκαλούνται επίσημα και "διαλείπουσες θέρμες".

17 Συντακτική Ομάδα: Παναγιώτης Μακρής Δημήτρης Λαμπιρίδης Παρουσίαση:
Στέφανος Κούνουπας Χάρης Κουτρούμπας Αλέξανδρος Ντινόπουλος ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google