Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL
Ελένη Στυλιανοπούλου Υπηρεσία Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

2 Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος χαρακτηρίζει τα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Σκοπός του ECOLABEL είναι η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναπτύξουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και η αναγνώριση των προϊόντων αυτών, με τη χρήση του σήματος, από τους καταναλωτές Καλύπτονται τα αγαθά καθημερινής χρήσης (με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φάρμακα) και υπηρεσίες. Το σύστημα είναι εθελοντικό.

3 Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος
Κανονισμός (Ε.Κ) 1980/2000 Ισχύει στην Κύπρο από την Αρμόδια Αρχή η Υπηρεσία Περιβάλλοντος Ιδρύεται Συμβουλευτική Επιτροπή για την Απονομή του Οικολογικού Σήματος (ΣΕΑΟΣ).

4 Συμβουλευτική Επιτροπή για την Απονομή του Οικολογικού Σήματος (ΣΕΑΟΣ)
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Συμβουλευτική Επιτροπή για την Απονομή του Οικολογικού Σήματος (ΣΕΑΟΣ) Υπηρεσία Περιβάλλοντος Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας Κρατικό Χημείο Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ΚΕΒΕ ΟΕΒ Πανεπιστήμιο Κύπρου

5 Διαδικασία απονομής ECOLABEL Απονομή ECOLABEL
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Καθήκοντα ΣΕΑΟΣ Διαδικασία απονομής ECOLABEL Απονομή ECOLABEL Προώθηση και προβολή του ECOLABEL Οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης Αναπροσαρμογή των τελών Προώθηση των σκοπών του ECOLABEL

6 Διαδικασία Υποβολής Αίτησης
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Διαδικασία Υποβολής Αίτησης Η αίτηση από τον οργανισμό γίνεται στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Καταβολή του τέλους αίτησης από τον οργανισμό. Ελεγχος από την Αρμόδια Αρχή κατά πόσο ο οργανισμός πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις των κριτηρίων της συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων. Επιτόπια εξέταση. Εξέταση της αίτησης από την ΣΕΑΟΣ. Εισήγηση προς τον Υπουργό για απονομή ή όχι του σήματος. Ενημέρωση της διοίκησης του οργανισμού σχετικά με την απόφαση. Ενημέρωση της Ε.Ε.

7 Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος
ΤΕΛΗ: Απόφαση της Ε.Ε. Αρ. 728/2000 Ορίζεται ελάχιστο τέλος αίτησης σε 300 ευρώ. Ορίζεται μέγιστο τέλος αίτησης σε ευρώ. Μείωση του τέλους αυτού κατά 25% στην περίπτωση ΜΜΕ και υπηρεσιών. Το ετήσιο τέλος θα είναι 0,15% του ετήσιου όγκου πωλήσεων του οργανισμού εντός της Κοινότητας. Ελάχιστο ετήσιο τέλος 500 ευρώ και μέγιστο ευρώ. Μείωση του τέλους αυτού κατά 25% στην περίπτωση ΜΜΕ και υπηρεσιών Το ετήσιο τέλος είναι μειωμένο κατά 15% για όσους έχουν EMAS ή ISO

8 Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος
ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 1. Προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσης και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής. 2. Απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων. 3. Απορρυπαντικά για πλύσιμο χεριών. 4. Απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων. 5. Πλυντήρια πιάτων. 6. Ηλεκτρικοί λαμπτήρες. 7 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (PC) 8. Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 9. Ψυγεία.

9 Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος
ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 10. Τηλεοράσεις 11. Παπούτσια 12. Ηλεκτρικές σκούπες 13. Πλυντήρια ρούχων 14. Χαρτί φωτοαντιγραφικό και γραφής 15. Χαρτί εκτύπωσης 16. Χαρτί τουαλέττας 17. Στρώματα κρεβατιών 18. Σκληρά πατώματα 19. Βελτιωτικά εδάφους 20. Προϊόντα από υφάσματα 21. Υφάσματα 22. Υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων 23. Υπηρεσίες για κατασκηνωτικούς χώρους

10 Οφέλη για τον παραγωγό:
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Οφέλη για τον παραγωγό: Υπάρχει η εγγύηση ότι το προϊόν είναι περιβαλλοντικά φιλικό. Το προϊόν έχει εξεταστεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική ποιότητα αλλά και η τεχνική απόδοση και ανθεκτικότητα. Προτίμηση του προϊόντος από ΜΚΟ και καταναλωτές Το προϊόν είναι προτεραιότητα για πράσινες αγορές Οφέλη από τις δραστηριότητες προβολής των Αρμόδιων Αρχών και της Επιτροπής.

11 Οφέλη για την λιανική πώληση: Ικανοποιούνται οι ανάγκες των πελατών.
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Οφέλη για την λιανική πώληση: Ικανοποιούνται οι ανάγκες των πελατών. Εύκολος τρόπος για να διαφημιστούν τα πράσινα προϊόντα λόγω του λογότυπου. Οφέλη από τις γενικότερες εκστρατείες προβολής.

12 Οφέλη για τον καταναλωτή:
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Οφέλη για τον καταναλωτή: Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με την αγορά πράσινων προϊόντων. Εύκολος τρόπος λόγω του λογότυπου για αναγνώριση του περιβαλλοντικά φιλικού προϊόντος. Ασφαλή προϊόντα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία. Η ίδια ποιότητα αλλά με αυξημένα περιβαλλοντικά οφέλη.

13 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ECOLABEL
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ECOLABEL

14 ■ Αποτελεί κύρια ευθύνη της Αρμόδιας Αρχής.
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ■ Αποτελεί κύρια ευθύνη της Αρμόδιας Αρχής. ■ Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την εφαρμογή του.

15 Σε ποιους απευθύνεται η εκστρατεία προώθησης;
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Σε ποιους απευθύνεται η εκστρατεία προώθησης; ■ Στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών όπου υπάρχουν κριτήρια. ■ Εχει επιδειχθεί ενδιαφέρον στους τομείς του τουρισμού, στρωμάτων, απορρυπαντικών, βερνικιών και βαφών.

16 ■ OEB (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) ■ ΕΤΕΚ
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ■ OEB (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) ■ ΕΤΕΚ ■ Συνδέσμοι τομέων της βιομηχανίας ■ Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί ■ Συνδέσμοι Ξενοδόχων ■ Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ■ Διευθύνσεις Υπουργείων και Τμημάτων ■ Συμβουλευτικές εταιρείες Και άλλοι φορείς

17 Εκστρατεία προώθησης: Ενημέρωση Κίνητρα
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Εκστρατεία προώθησης: Ενημέρωση Κίνητρα

18 Ενημερωτικά σεμινάρια
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Ενημέρωση: Φυλλάδια Ενημερωτικά σεμινάρια Ιστοσελίδα: Προσωπικές συναντήσεις.

19 Κίνητρα: Οικονομικά κίνητρα στον προϋπολογισμό του 2006
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Κίνητρα: Οικονομικά κίνητρα στον προϋπολογισμό του 2006 Πράσινες δημόσιες αγορές. Τεχνική βοήθεια Προβολή των οργανισμών που έχουν πάρει το σήμα.

20 Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία Περιβάλλοντος κα Ελένη Στυλιανοπούλου
Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία Περιβάλλοντος κα Ελένη Στυλιανοπούλου Τηλ.: Φαξ: Ηλ. Διευθ: Ιστοσελ.:


Κατέβασμα ppt "ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google