Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1 Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 - 2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1 Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 - 2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1 Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 - 2014

2 Ονομασία  Ονομάζεται έτσι στην αρχιτεκτονική μια οριζόντια συνήθως διακοσμητική ζώνη ενός κτιρίου.

3 Αρχαίοι κλασσικοί χρόνοι  Στην ειδική περίπτωση των αρχαίων κλασσικών ναών ζωφόρος είναι η ζώνη μεταξύ επιστύλιου και γείσου,διακοσμημένη συχνά με παραστάσεις ανάλογες με την εποχικέ τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του οικοδομήματος.

4 Δωρική ζωφόρος  Στο δωρικό ρυθμό η ζωφόρος απουσιάζει και στη θέση της βρίσκεται ένα διάζωμα που αποτελείται από εναλλασσόμενα τρίγλυφα (κάθετες γλυφές) και μετόπες (ορθογώνιες πλάκες που στολίζονται συχνά με ανάγλυφα).

5 Ιωνική ζωφόρος  Διαμορφώθηκε στους ναούς της Ιωνίας και είναι αντίθετα από την δωρική, μια συνεχής, χωρίς διακοπές, διακοσμητική ταινία που αναπτύσσεται στους τοίχους του σηκού. Στους ιωνικούς ναούς της κυρίως Ελλάδας η συνεχής ζωοφόρος τοποθετήθηκε στο θριγκό και υιοθετήθηκε ακόμα και από ορισμένους ναούς δωρικού ρυθμού

6 Κατασκευή και διακόσμηση  Οι ζωφόροι και των δυο ρυθμών, που αρχικά ήταν πήλινες και αργότερα πέτρινες ή μαρμάρινες, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις παραστάσεις τους με θέματα κυρίως μυθολογικά και ηρωικά. Σημαντικές είναι επίσης και οι ζωοφόροι των ναών της Ετρουρίας και της Ρώμης.

7 Η ζωφόρος σήμερα  Η σύγχρονη αρχιτεκτονική δίνει συχνά λύσεις γεωμετρικές με κάθετες ή οριζόντιες ζώνες που θυμίζουν αρχαίες ζωοφόρους.

8 Πηγές  Εγκυκλοπαιδικές πηγές: Νέα δομή εκδόσεις > Αθήνα σελ.128,129.

9 Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1 Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 - 2014


Κατέβασμα ppt "Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1 Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 - 2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google