Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE»
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων «BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE» « ΒΥΖΑΝΤΙΟ- Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ» ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΜΗΜΑ : Β΄4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ, Φιλόλογος-Ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων 3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

2 Η αρχη του βυζαντινου κρατουσ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Η αρχη του βυζαντινου κρατουσ Σύμφωνα με τον αφηγητή το Βυζάντιο χτίστηκε πάνω στις μνήμες τού παγανιστικού παρελθόντος. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ ιδρύθηκε η πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους, η Κωνσταντινούπολη, από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Την ημέρα εκείνη έλαβε χώρα μια μεγάλη τελετή, κατά την οποία, ο Κωνσταντίνος και μια ομάδα ανθρώπων έθαψαν συμβολικά κάτω από ένα κίονα μια μεγάλη συλλογή κειμηλίων. Ο κίονας ονομάστηκε «Καρφί του Χριστού». Το κράτος αυτό έμελλε να κυριαρχήσει από την Ισπανία έως την Συρία. .

3 εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Διέθετε μεγαλοπρεπή κτίσματα όπως, την Αγιά Σοφία, τη Χρυσή Πύλη από όπου περνούσαν όταν νικούσαν εχθρούς, την Κύρια Οδό, το Ιερόν Παλάτιον και τον Ιππόδρομο που είχε δύο οβελίσκους από την Αίγυπτο, οι οποίοι μας φανερώνουν την επίδραση που δέχτηκε το Βυζάντιο από τον πολιτισμό αυτόν. Ακόμα εκεί ο λαός έβλεπε το βασιλιά γι’ αυτό ήταν η καρδιά του Βυζαντίου. Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε για να είναι το κέντρο του Χριστιανισμού. Για να προστατεύεται η Πόλη από τους εχθρούς, οι αυτοκράτορες έχτισαν τα μεγαλύτερα τείχη του κόσμου.

4 εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες, όχι μόνο επειδή ίδρυσε την πρωτεύουσα του Βυζαντίου αλλά και εξαιτίας όλων των έργων που άφησε πίσω του. Ο Κωνσταντίνος σκότωνε για 40 χρόνια φίλους και εχθρούς και οι άνθρωποι τον φοβούνταν τόσο πολύ που μετά τον θάνατό του κανείς δεν τόλμησε να τον αγγίξει για μία ολόκληρη εβδομάδα.

5 Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η αγορά ήταν το κέντρο της οικονομικής ζωής όλων των βυζαντινών πόλεων. Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονταν δίπλα στην Κύρια Οδό. Το φαγητό ήταν άφθονο. Παρόλο που υπήρχε ποικιλία φαγητών, οι περισσότεροι Βυζαντινοί τρέφονταν, γενικά, απλά. Τα κυριότερα τρόφιμα των Βυζαντινών ήταν : Τα δημητριακά, τα φρέσκα λαχανικά, το τυρί, το κρασί και οι ελιές. Το ελαιόλαδο αποτελούσε το καύσιμο της αυτοκρατορίας. Στις γιορτές συνήθιζαν να γλεντούν με πολύ φαγητό, ποτό, χορούς και τραγούδια.

6 Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΔΩΡΑ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΔΩΡΑ Ο Ιουστινιανός αποτέλεσε και αυτός όπως και ο Κωνσταντίνος, έναν από τους σπουδαιότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Ήταν ο άνθρωπος που έχτισε την Αγιά Σοφία και διέδωσε το Χριστιανισμό. Δεν έδειχνε ποτέ το θυμό του και ήταν πολύ εργατικός. Το δυνατότερό του σημείου ήταν η διοίκηση και έκανε πολλές αλλαγές στη νομοθεσία. Το άλλο μισό ,όμως, του Ιουστινιανού ήταν η γυναίκα του, Θεοδώρα. Τον συμπλήρωνε σαν χαρακτήρα και ήταν η πιο αξιόλογη γυναίκα της περιόδου. Μετά το θάνατό της ο Ιουστινιανός δεν ξαναπαντρεύτηκε και την επισκεπτόταν συχνά στον τάφο της.

7 εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγιά Σοφιά είναι σίγουρα το σημαντικότερο κτίριο του Βυζαντίου. Αρχιτέκτονές του ήταν ο Ανθέμιος και Ισίδωρος και ο ρυθμός της βασιλική με τρούλο. Χτίστηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού και είναι μέχρι σήμερα ένας θρύλος. Η Αγιά Σοφιά διαθέτει τον μεγαλύτερο τρούλο και στο εσωτερικό της συναντάμε πολλούς κίονες. Τα χρυσάφια , τα μάρμαρα και τα γυαλιά που περιείχε χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Η Αγιά Σοφιά είναι το όνειρο και η φιλοδοξία κάθε αυτοκράτορα σε υλική μορφή.

8 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΙΔΩΛΑ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου. Για να πετύχει όμως αυτή η νέα θρησκεία έπρεπε να εξαπλωθεί γρήγορα.Την ίδια περίοδο με το Χριστιανισμό «ανακαλύφτηκαν» και τα χειρόγραφα βιβλία. Έτσι η εξάπλωση αυτή επιτεύχθηκε με τα εικονογραφημένα βιβλία. Οι άνθρωποι της εποχής είχανε μανία με την εύρεση ιερών συμβόλων.Τα ιερά σύμβολα ήταν πολύ σημαντικά.Κάθε βυζαντινή πόλη έκρυβε ιερά είδωλα-σύμβολα και πολλοί άνθρωποι πέθαιναν για να τα διασώσουν.

9 Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Το Βυζάντιο άρχισε σιγά σιγά να παρακμάζει. Οι Βυζαντινοί έχαναν πολλά εδάφη. Μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε χολέρα και χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά. Το 636 μ.Χ.στο Γκολάν της Συρίας οι Βυζαντινοί εξοντώθηκαν από τους Άραβες και λίγο αργότερα το μέρος της αυτοκρατορίας στην Ισπανία και τη Συρία κυβερνήθηκε από Κούρδους Άραβες. Ακόμα, οι Σλάβοι κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη που ήταν η μόνη αυτοκρατορική πόλη που δεν είχε κατακτηθεί. Το Βυζάντιο είχε μετατραπεί από αυτοκρατορία πόλεων σε αυτοκρατορία φρουρίων. Πολλά άλλαξαν στις συνήθειες των ανθρώπων του Βυζαντίου μετά την παρακμή. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έτρωγαν άλλαξε. Το ελαιόλαδο έπαψε να είναι το καύσιμο της αυτοκρατορίας και αντί αυτού χρησιμοποιήθηκαν κεριά.

10 Η εικονομαχια και οι επιπτωσεις τησ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Η εικονομαχια και οι επιπτωσεις τησ Τον 8ο προς 9ο αιώνα δημιουργήθηκε μια διαμάχη που άλλαξε ριζικά το Βυζάντιο, η Εικονομαχία. Ο λόγος που ξέσπασε η διαμάχη ήταν το ερώτημα εάν έπρεπε να λατρεύονται οι ιερές εικόνες. Αυτοί που ήταν υπέρ των εικόνων ονομάστηκαν εικονόφιλοι, ενώ αυτοί που ήταν κατά πήραν το όνομα εικονομάχοι ή εικονοκλάστες. Οι συνέπειες της Εικονομαχίας ήταν μεγάλες αφού σημαντικός αριθμός βιβλίων , εικόνων, μωσαϊκών και ζωγραφιών καταστράφηκαν.

11 Η ΠΤΩΣΗ Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Η ΠΤΩΣΗ Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Η μέρα Δευτέρα 28 Μαΐου 1453 ήταν και η τελευταία για το Βυζάντιο. Από τότε η σημαία με το δικέφαλο δεν κυμάτισε ξανά στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης. Η Πόλη κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Σύμφωνα με τον αφηγητή, οι στρατιώτες την μέρα εκείνη πήγανε στην Αγιά Σοφιά και προσευχήθηκαν. Ακόμα, λέγεται ότι λίγο πριν την άλωση η Παναγία κατέβηκε στην Πόλη και πήρε την εικόνα της στον ουρανό.

12 εργασία στη Βυζαντινή Ιστορία-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Ερμηνεια ΤΑΙΝΙΑσ Η ταινία είναι πολύ σωστά και έξυπνα σκηνοθετημένη αφήνοντάς μας να προβληματιστούμε και να πάρουμε τη θέση του αυτοκράτορα και γενικά των ανθρώπων της εποχής. Η ταινία δείχνει σε πολλά σημεία τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη και ο αφηγητής κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στην τότε εποχή και το σήμερα για να δούμε διαφορές, ενώ μας προτρέπει αρκετές φορές να φανταστούμε πως ήταν τότε. Γενικά, η ταινία αναδεικνύει το μεγαλείο μιας πολύ σημαντικής αυτοκρατορίας που έχει επίδραση μέχρι και σήμερα. Προσωπικά, πιστεύω πως το Βυζάντιο είναι από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που υπήρξαν ποτέ, αφού παρά τις κάποιες άσχημες περιόδους που πέρασε, όλα αυτά που έχει αφήσει πίσω του είναι μοναδικά και αξεπέραστα.


Κατέβασμα ppt "«BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google