Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Tο θέατρο στο μεσαίωνα…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Tο θέατρο στο μεσαίωνα…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Tο θέατρο στο μεσαίωνα…
Παρουσίαση θεατρικού έργου τον 19ο αιώνα…

2 Ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από την έντονη θρησκευτικότητά του
Ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από την έντονη θρησκευτικότητά του. Το θεατρικό είδος που αναπτύσσεται είναι το είδος των "Μυστηρίων". Τα στάδια που μεσολάβησαν για την ανάπτυξή του, διαμορφώνονται μέσα στο χώρο των ναών.

3 Αρχικά τα θέματά του ήταν παρμένα μόνο από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Αργότερα η ανάγκη για ψυχαγωγία στο μοναχικό βίο, οδήγησε διάφορους μοναχούς, με πρωτοπόρο τη θαρραλέα Ροσβίτα, να γράψουν μερικές πολύ μικρές κωμωδίες. Με την πάροδο του χρόνου το θεατρικό αυτό είδος ξεφεύγει περισσότερο από τον κλήρο. Γράφεται σε κατανοητή γλώσσα και ερμηνεύεται από ηθοποιούς και απλούς ανθρώπους. Τα θέματά του πλουτίζονται με κάποια κωμικά και ρεαλιστικά στοιχεία χωρίς όμως να απομακρύνονται από το θρησκευτικό πλαίσιο. Στη βυζαντινή περίοδο το θέατρο παραμένει στάσιμο. Αγία Ροσβιτά

4 Βυζαντινά θεατρικά έργα δεν υπάρχουν εκτός από το θρησκευτικό δράμα Ο Χριστός Πάσχων, άγνωστου συγγραφέα. Οι ανάγκες του βυζαντινού λαού για θέαμα καλύπτονταν από τον Ιππόδρομο. Κατά το 16ο αιώνα ο κρητικός πολιτισμός, που διαμορφώνεται μέσα από συνεχείς εξεγέρσεις και επαναστάσεις, αναπτύσσει τα γράμματα και τις τέχνες. Οι λόγιοι της Κρήτης, επηρεασμένοι από την ιταλική και γενικότερα τη δυτική λογοτεχνία, δημιουργούν σπουδαία έργα στον τομέα του δράματος και της κωμωδίας. Τα αξιολογότερα έργα της θεατρικής παραγωγής είναι το βουκολικό δράμα "Ο Γύπαρις", το μυστήριο "Η θυσία του Αβραάμ", οι τραγωδίες "Ερωφίλη" και "Ζήνωνας" και οι κωμωδίες "Φορτουνάτος", "Στάθης" και "Κατζούρμπος".

5 Εικόνες : Σαίξπηρ

6 Ντύσιμο της εποχής

7 Ντύσιμο της εποχής

8 Η σκηνή της εποχής

9 Αντίγραφα μασκών της εποχής
Αντίγραφα μασκών της εποχής

10 Νικηφόρος Ρήγας- Απόλλων Πιτσούλης
Πηγές : Νικηφόρος Ρήγας- Απόλλων Πιτσούλης


Κατέβασμα ppt "Tο θέατρο στο μεσαίωνα…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google