Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ (RAM – ROM) (RAM – ROM). RAM – ROM •Διευθύνσεις •Δεδομένα •Ενεργοποίηση data address address data.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ (RAM – ROM) (RAM – ROM). RAM – ROM •Διευθύνσεις •Δεδομένα •Ενεργοποίηση data address address data."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ (RAM – ROM) (RAM – ROM)

2 RAM – ROM •Διευθύνσεις •Δεδομένα •Ενεργοποίηση data address address data

3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΝΗΜΗΣ RAM CPU θέλει να γράψει στην θέση μνήμης με διεύθυνση 09 τον αριθμό ( ή το byte) 45 τότε:  Στέλνει στην ειδική είσοδο διευθύνσεων τον αριθμό 09 (μέσω του Address Bus)  Ενεργοποιεί (CE) και στέλνει σήμα εγγραφής Write (κάνει την θύρα δεδομένων είσοδο)  Στέλνει στην θύρα δεδομένων την λέξη 45 (μέσω του Data Bus) Με αυτή την διαδοχή από λειτουργίες, η οποίες γίνονται συγχρονισμένα μέσω ενός ρολογιού, στην θέση με διεύθυνση 09 γράφεται ο αριθμός 45.

4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Αν η CPU θέλει να επιβεβαιώσει την ορθότητα της εγγραφής τότε:  Στέλνει στην ειδική είσοδο διευθύνσεων τον αριθμό 09 (μέσω του Address Bus)  Ενεργοποιεί (CE) και στέλνει σήμα ανάγνωσης Read (κάνει την θύρα δεδομένων έξοδο)  Διαβάζει στην θύρα δεδομένων το περιεχόμενο της διεύθυνσης 09 (μέσω του Data Bus) Αν το περιεχόμενο είναι ίσο με 45 τότε η προηγούμενη εγγραφή έγινε σωστά. γράφεται ο αριθμός 45.

5 RAM (Random Access Memory) Υπάρχουν δύο είδη μνήμης RAM: Υπάρχουν δύο είδη μνήμης RAM: Η Στατική (static) RAM ή SRAM είναι πολύ γρήγορη, λειτουργεί σε ψηλές και πολύ υψηλές συχνότητες (GHz) αλλά καταναλώνει αρκετή ισχύ. Δεν παράγεται σε μεγάλα μεγέθη αλλά στην περιοχή των εκατοντάδων kbytes ή λίγων Mbytes. Η cache (L1, L2, L3 cache) μνήμη των Η/Υ είναι SRAM. Η Δυναμική (dynamic) RAM ή DRAM είναι ποιο αργή, καταναλώνει λίγη ισχύ, παράγεται σε μεγάλα μεγέθη της τάξης των εκατοντάδων Mbytes ή Gbytes, αλλά απαιτεί περιοδική ανανέωση εγγραφής (refreshing). Υπάρχουν οι εξης τύποι DRAM:  FPM DRAM (Fast Page Mode DRAM) με ταχύτητα έως 176 Mbps,  EDO DRAM (Extended Data Out DRAM) με ταχύτητα έως 264 Mbps,  SDRAM (Synchronous DRAM) με ταχύτητα έως 528 Mbps,  DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) με ταχύτητα έως 1.064 Mbps  RDRAM (Rambus DRAM) με διαφορετική αρχιτεκτονική και ταχύτητα 1.600 Mbps  VRAM (Video RAM) ή MPDRAM (Multi Port DRAM) σε video adaptors και 3D accelerators.

6 ROM (Read Only Memory) Η εγγραφή των δεδομένων στην ROM γίνεται μόνο από τον κατασκευαστή της. Κατά την διάρκεια της χρήσης της η μνήμη ROM δεν μπορεί να γραφτεί ούτε να προγραμματιστεί. Η μνήμη ROM εξελίχθηκε και παρήχθησαν οι εξής τύποι:  Η PROM (Programmable ROM) είναι μνήμη ROM η οποία μπορεί να προγραμματιστεί από τον χρήστη μία φορά μέσω μιας ειδικής συσκευής που λέγεται PROM Programmer ή PROM Burner.  Η EPROM (Erasable PROM) είναι τύπος μνήμης PROM που μπορεί να προγραμματιστεί από τον χρήστη πολλές φορές αφού για κάθε φορά μπορεί να σβηστεί ο προηγούμενος προγραμματισμός. Το σβήσιμο γίνεται με έκθεση του chip μνήμης σε υπεριώδες φως.  Η EEPROM (Electrically Erasable PROM) είναι τύπος μνήμης EPROM που μπορεί να σβηστεί ηλεκτρικά (πχ. μέσω του υπολογιστή), χωρίς την ανάγκη έκθεσης σε υπεριώδες φως. Η EEPROM είναι όμοια με την μνήμη Flash, με τη βασική διαφορά ότι η EEPROM γράφεται ή διαβάζεται ένα-ένα byte ενώ η Flash επιτρέπει την εγγραφή ή ανάγνωση δεδομένων σε blocks.  Η Flash ή όπως μερικές φορές λέγεται Flash EEPROM, είναι ειδικός τύπος EEPROM ο οποίος γράφεται και διαβάζεται σε blocks γι’ αυτό είναι ταχύτερη από την EEPROM. Η μνήμη Flash χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα στους υπολογιστές (Flash BIOS), σε όσες συσκευές χρειάζονται συχνές αναβαθμίσεις (updates), στα memory sticks κλπ.

7 ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

8 ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΩΝ – ΜΝΗΜΗΣ CACHE L1&L2 – ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΈΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


Κατέβασμα ppt "ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ (RAM – ROM) (RAM – ROM). RAM – ROM •Διευθύνσεις •Δεδομένα •Ενεργοποίηση data address address data."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google