Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Στην Αστρονομία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Στην Αστρονομία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Στην Αστρονομία.
ΑΚΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ

2 ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΕ A.U
ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΕ A.U ΕΜΗΣ 0.39 ΑΦΡΟΔΙΤΗ 0.72 ΓΗ 1.0 ΑΡΗΣ 1.5 ΔΙΑΣ 5.2 ΚΡΟΝΟΣ 9.5 ΟΥΡΑΝΟΣ 19.2 ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 30.1 ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ 39.5

3 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ Η κατασκευή διαστημικών τροχιακών σταθμών δεν είναι ο μοναδικός στόχος στην πορεία κατάκτησης του διαστήματος. Ο επόμενος στόχος είναι η εγκατάσταση μιας βάσης στο έδαφος της Σελήνης. Το βασικό κίνητρο για τη δημιουργία της είναι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης. Οι πρώτες ύλες που θα εξορύσσονται από το υπέδαφος της Σελήνης ενδέχεται να δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης ορισμένων ορυκτών πόρων της Γης. Επιπλέον, πιστεύεται ότι θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης των διαστημικών σταθμών και αποικιών της Σελήνης. Παράλληλα με αυτήν την ιδέα έχει αρχίσει ο σχεδιασμός παρόμοιων βάσεων στον Άρη, σαν δεύτερο βήμα εποικισμού. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των αποστολών που άρχισαν το με τη ρομποτική συσκευή Pathfinder Mars και το δορυφόρο Global Surveyor, και θα κορυφωθούν ίσως το με την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Αρη.

4 Ποια όμως θα είναι η δομή αυτών των γιγαντιαίων σταθμών;
Τα πρώτα σχέδια ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος έκανε ο Βέρνερ φον Μπράουν ήδη από τη δεκαετία του Σύμφωνα με τους σχεδιαστές διαστημικών αποικιών της NASA, αυτές θα αποτελούνται από σύστημα ανεξάρτητων περιστρεφόμενων κυλίνδρων ή δακτυλίων. Οι κατοικήσιμες περιοχές θα είναι φτιαγμένες από γυαλί και μέταλλο, ενώ θα υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενου γήινου εδάφους. Οι κλιματολογικές συνθήκες θα ρυθμίζονται από τους αποίκους, ενώ οι περιοχές υψηλής ή χαμηλής βαρύτητας της αποικίας θα χρησιμοποιούνται κατάλληλα στη βιομηχανική παραγωγή. Το κόστος κατασκευής μιας τέτοιας αποικίας ατόμων ανέρχεται στα 100 τρισεκατομμύρια δραχμές σε τιμές του 1990 και για την αποπεράτωση της χρειάζονται 10 χρόνια περίπου. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ότι θα έχει αποσβεστεί στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της! Πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι όλη η τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή μιας διαστημικής αποικίας είναι σήμερα γνωστή. Τα σημεία στα οποία πρέπει να τοποθετηθούν οι διαστημικές αποικίες έχουν βρεθεί ήδη το 17ο αιώνα από το Γάλλο μαθηματικό Lagrange. Πρόκειται για τα σημεία ισορροπίας Lagrange, δηλαδή εκείνα τα σημεία ενός συστήματος σωμάτων (π.χ. Ήλιος - Γη), στα οποία μηδενίζεται η συνισταμένη των ελκτικών δυνάμεων και της φυγόκεντρης δύναμης. Κάθε σώμα που τοποθετείται στα σημεία αυτά βρίσκεται σε ισορροπία.

5 Τα οπτικά τηλεσκόπια χωρίζονται σε διοπτρικά και κατοπτρικά
Τα οπτικά τηλεσκόπια χωρίζονται σε διοπτρικά και κατοπτρικά. Υπάρχουν επίσης τα ραδιοτηλεσκόπια, τα τηλεσκόπια υπερύθρου, τα τηλεσκόπια υπεριώδους και τέλος τα τηλεσκόπια ακτίνων χ και γ.

6 Η Γη εκτελεί δύο κινήσεις
Η Γη εκτελεί δύο κινήσεις. Μία ελλειπτική γύρω από τον Ήλιο και μία περιστροφική γύρω από τον άξονα της.

7 Η κατεύθυνση του άξονα της Γης διατηρείται πρακτικά σταθερή ανά χρόνο.
Ισχύουν τα εξής: Αν ο άξονας περιστροφής της Γης είναι κάθετος ή παράλληλος με το επίπεδο τροχιάς της κανένα φαινόμενο (π.χ. χειμερινό ηλιοστάσιο) δεν θα μπορούσε να παρατηρηθεί. Όμως και εξαιτίας της σταθερής οξείας γωνίας με το επίπεδο της τροχιάς της μπορούν να εξηγηθούν τόσο το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο όσο και οι ισημερίες.

8 Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

9 Διαστημικοί Σταθμοί Επανδρωμένοι τεχνητοί δορυφόροι. Ενδιάμεσες βάσεις για μακρινές διαστημικές αποστολές Εγκατάσταση διαφόρων διαστημικών οργάνων Αποτελούνται από 6 βασικές μονάδες: Μονάδα υποστήριξης ζωής Μονάδα χώρων κατοικίας Μονάδα αποθήκευσης ζωτικών προϊόντων Μονάδα επιστημονικών εργαστηρίων Μονάδα ελλιμενισμού διαστημικών οχημάτων. Μονάδα προσαρτημένων εξέδρων όπου εγκαθίστανται επιστημονικά όργανα.

10 Γεωπλασία Πρόκειται για την τεχνητή αλλαγή των φυσικών συνθηκών ενός πλανήτη με απώτερο σκοπό να επιτραπεί η κατοίκησή του. Το πρώτο σενάριο γεωπλασίας διατύπωσε ο Carl Sagan για την Αφροδίτη. Πλέον η NASA έχει δρομολογήσει την γεωπλασία του Άρη η οποία θα διαρκέσει περίπου 160 χρόνια.


Κατέβασμα ppt "Εργασία Στην Αστρονομία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google