Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

2 Σκεπτικό Στόχος μας στο συγκεκριμένο μάθημα, δεν είναι να αποκτήσουν οι μαθητές κάποιες γνώσεις, αλλά να καλλιεργήσουν μια στάση ζωής απέναντι στο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα φλέγον θέμα και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στα σχολεία μας δεν είναι ο καταλληλότερος. Λανθασμένη προσέγγιση του θέματος από τους εκπαιδευτικούς. Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι ανιαρές, αφού στέκονται μόνο στη θεωρία, χωρίς να δίνουν πρακτικά παραδείγματα στα παιδιά. Η απλή έκθεση φωτογραφιών, που παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί, δεν ενδείκνυται. Οι μαθητές είναι καλύτερα να κάνουν μια βόλτα έξω από το σχολείο και να παρατηρήσουν οι ίδιοι το τι συμβαίνει. Ολόχρονο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος του σχολείου, στο οποίο η τάξη μας θα είναι υπεύθυνη να επιβλέπει όλους τους μαθητές του σχολείου. Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ανακύκλωση . Η συγκεκριμένη ενότητα δεν μπορεί να καλυφθεί σε ένα μόνο μάθημα, αλλά χρειάζεται περισσότερα.

3 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Περιβαλλοντικά θέματα
Τίτλος μαθήματος: Φτάνει πια τόσα σκουπίδια! Τάξη: Ε΄ Χρόνος: 1Χ80 Αριθμός μαθητών: 20 Μέσα/Υλικά: Βίντεο, πίνακας, σχολικό εγχειρίδιο μαθήματος, εικόνες, DLP και φύλλα εργασίας που έχει ετοιμάσει ο δάσκαλος, γυάλινο και πλαστικό μπουκάλι, τενεκεδάκια, μπαταρία, καρφοβελόνα, σπρέι.

4 Επιδιώξεις: Να αναγνωρίσουν την προσωπική ευθύνη του καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της παρατήρησης. (Εμπειρίες με το φυσικό κόσμο) Να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον. (Ανάπτυξη θετικών στάσεων) Να περιγράψουν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον που σχετίζονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος. (Εννοιολογική κατανόηση) Να κατανοήσουν την σημασία της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος. (Ανάπτυξη θετικών στάσεων)

5 Στόχοι: Οι μαθητές με το τέλος του μαθήματος πρέπει:
Να κατανοήσουν μέσω παρατήρησης την κατάσταση που επικρατεί στο φυσικό περιβάλλον όσο αφορά τη ποσότητα σκουπιδιών Να ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο Να έρθουν σε επαφή με τους όρους ρύπανση, μόλυνση και ανακύκλωση Να γνωρίζουν τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης και να εφαρμόζουν απλές πρακτικές ανακύκλωσης στην καθημερινή τους ζωή.

6 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ Προπειραματικό

7 Αφόρμηση: Ο/Η εκπαιδευτικός προβάλλει στα παιδιά ένα βίντεο σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ακολουθεί συζήτηση (αιτίες και συνέπειες) στην τάξη για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία η εκπαιδευτικός εξηγεί και τους όρους που έχουν σχέση με το θέμα (μόλυνση και ρύπανση).

8 Δραστηριότητα 1 Τα παιδιά βγαίνουν έξω στην αυλή του σχολείου με τη συνοδεία του/της εκπαιδευτικού, κάνουν τις παρατηρήσεις τους όσον αφορά τα σκουπίδια στο χώρο του σχολείου τους και ακολουθεί ολιγόλεπτη καθαριότητα.

9 Δραστηριότητα 2 Στη συνέχεια, τα παιδιά επιστρέφουν στην τάξη και γίνεται συζήτηση. Λένε τα παιδιά τις παρατηρήσεις τους και ζητείται από αυτά να προτείνουν λύσεις για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Αναμένεται να αναφέρουν και την ανακύκλωση. Εξηγεί ο/η εκπαιδευτικός τι είναι ανακύκλωση και γίνεται συζήτηση για τη σημαντικότητά της για το περιβάλλον και απλές πρακτικές εφαρμογές που μπορούν τα παιδιά να κάνουν στην καθημερινή τους ζωή. Δίνεται έπειτα ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανακύκλωση, καθώς επίσης και το φύλλο εργασίας 1 .

10 Δραστηριότητα 3 Στις ομάδες μοιράζονται τα υλικά που έχουν φέρει τα παιδιά από το σπίτι τους (ζητήθηκε από αυτά στο προηγούμενο μάθημα) ,καθώς και ορισμένα υλικά που έχει φέρει ο/η εκπαιδευτικός. Καλούνται τα παιδιά να τα εξετάσουν και να τα κατηγοριοποιήσουν με κριτήριο το υλικό κατασκευής τους (π.χ. γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο). Κάθε ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματά της, γράφονται στον πίνακα τα υλικά κατηγοριοποιημένα και γίνεται διευκρίνιση για το ποια ανακυκλώνονται και ποια όχι. Έπειτα, δίνεται στα παιδιά να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 2 .

11 Επαναφορά-Ολοκλήρωση:
Γίνεται ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων σημείων του μαθήματος και τους δίνεται ένα θέμα προς συζήτηση για το επόμενο μάθημα και τα μετέπειτα μαθήματα. (παράρτημα-φύλλο εργασίας 3).

12 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Σημειώνεται ότι στην αρχή έχουν συμπληρώσει προπειραματικό δοκίμιο σχετικά με το σημερινό θέμα για να ελέγξουμε τις προυπάρχουσες γνώσεις τους ή τυχόν παρανοήσεις και στο επόμενο μάθημα θα συμπληρώσουν το ίδιο φυλλάδιο ως μεταπειραματικό δοκίμιο για σκοπούς αξιολόγησης.

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google