Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society

2 Ως εξάρτηση ορίζεται:.… οτιδήποτε έξω από εμένα με κάνει άρτιο, ολοκληρωμένο, οτιδήποτε ‘’εξωτερικό’’, που χωρίς αυτό, δεν μπορεί να σκεφτεί το μυαλό μου, να εκφραστεί το συναίσθημα μου, να λειτουργήσει το σώμα μου…..

3 ΣωματικήΨυχική Εξάρτηση

4  έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας  ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας  παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή διακοπή της χρήσης της ουσίας  ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά της χρήσης  εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων (κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών)  εμμονή στη χρήση της ουσίας παρά το γεγονός ότι προκαλεί στο άτομο σοβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε σημαντικούς τομείς της ζωής του

5 Εξαρτησιογόνος ουσία: είναι κάθε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

6 Νόμιμες Παράνομες Ψυχότροπα Φαρμακα Εισπνεόμενες ουσίες

7 Δεν μεσολαβεί η πρόσληψη κάποιας ουσίας, καθώς το αποτέλεσμα ευφορίας που προσλαμβάνει ο εξαρτημένος προέρχεται από ουσίες, που παράγει το ίδιο το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας.

8  Τζόγος  Κινητό τηλέφωνο  Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές  Σεξ  Αγορά προϊόντων

9  Shopping Therapy  Σύνδρομο Αγοραστικής Μανίας

10  Το άτομο έχει πρόβλημα με τα οικονομικά του.  Το άτομο ψωνίζει πράγματα πολύ ακριβότερα από την πραγματική αγοραστική του δυνατότητα.  Το άτομο νιώθει τύψεις και ενοχές κάθε φορά που ψωνίζει, και συχνά καταφεύγει και πάλι στα μαγαζιά για να ξεχαστεί.  Το άτομο ψωνίζει όλη την ώρα.

11  Αγοράζει για να ξεχάσει τα άσχημα συναισθήματά του.  Μεγάλο μέρος της ζωής του περιστρέφεται γύρω από την αγορά προϊόντων. Σκέπτεται όλη την ώρα πώς και τι θα καταναλώσει.  Επιλέγει πράγματα που δεν χρειάζεται ή δεν του κάνουν. Αγοράζει προϊόντα που δεν σχεδίαζε να αγοράσει.  Αγοράζει κρυφά ή κρύβει τα ψώνια του, και λέει ψέματα για τις τιμές τους κλπ.

12  Περνάει πολύ χρόνο στα μαγαζιά, τον οποίο θα «κλέβει» από τους φίλους και την οικογένειά μας.  Έχει στις ντουλάπες του πάρα πολλά ρούχα, τόσα που δεν χωράνε ή ξεχνάει να τα φορέσει ή υπάρχουν σακούλες από ψώνια που δεν έχει ανοίξει.  Θεωρεί τον εαυτό του εθισμένο αγοραστή. Έχει την αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο όσον αφορά τις αγορές.  Οι άλλοι θεωρούν το άτομο εθισμένο στα ψώνια. Παραπονιούνται για τις υπερβολές του.

13

14  H ανάγκη κάλυψης του συναισθηματικού κενού που τον διακατέχει  Η απόδραση από τα πραγματικά εσωτερικά του προβλήματα  Η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων  Η ανάγκη να νιώσει άμεσα και γρήγορα ικανοποίηση  Η επιθυμία του να προσφέρει χαρά στον εαυτό του, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος γύρω του να του την προσφέρει.

15  Η ανάγκη του ατόμου για την «τέλεια εικόνα»  Η τόνωσης της αυτοπεποίθησης  Οι αγορές τραβούν την προσοχή από όλα τα δυσάρεστα που δεν θέλει να σκέπτεται το άτομο  Βελτίωση της διάθεσης  Μίμηση  Αρνητική Εικόνα εαυτού  Προβολή εικόνας  Το καινούριο  Η στέρηση του παρελθόντος

16

17  Προσβάλλει σήμερα 1 στους 20 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο  6% του Αμερικάνικου πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή(ήταν περίπου το ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες (5,5% και 6% αντίστοιχα)  Ξέρατε ότι στις ΗΠΑ τα εμπορικά κέντρα είναι περισσότερα από ότι τα λύκεια???

18 Οι γυναίκες αγοράζουν:  ρούχα σε ποσοστό 95%,  παπούτσια σε ποσοστό 75%  ακολουθούν οι τσάντες και τα κοσμήματα σε ποσοστό 40%,  τα καλλυντικά 30%  και τελευταία τα διακοσμητικά αντικείμενα σπιτιού σε ποσοστό 20%.

19 Οι άντρες, αντίστοιχα ψωνίζουν:  ρούχα σε ποσοστό 80%,  ηλεκτρονικά είδη σε ποσοστό 70%  εργαλεία σε μικρότερο ποσοστό

20

21  Η Carolyn Langmead έκλεψε £150.000 από το αφεντικό της μόνο για να αγοράσει ρούχα σχεδιαστών. Η εμμονή αυτή της Γραμματέως για ψώνια την οδήγησε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.( για την αγορά Prada και GUCΙ).  Ginger Logan-Cannon ξοδεψε χρήματα σε 13 γούνινα παλτό, 400 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες με χρέος περίπου $ 120,000.

22  Μια γυναίκα στη Βρετανία βρέθηκε θαμμένη ζωντανή κάτω από βαλίτσες και κουτιά γεμάτα από ψώνια. Το σπίτι, το γκαράζ και το αυτοκίνητο της ήταν υπερφορτωμένα με ειδή ένδυσης. Χρειάστηκαν 12 αστυνομικοί και δύο ημέρες ώστε να διασχίσουν το σπίτι και να την ανακαλύψουν αφού είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη.  Μια άλλη γυναίκα αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη διαταραχή αφού πρώτα ξόδεψε £ 200.000 σε τέσσερα χρόνια και αφού την εγκατέλειψαν ο σύζυγος και τα άτομα του περιβάλλοντος της.

23

24  Βγαίνουμε βόλτα στην αγορά χωρίς πολλά χρήματα και χωρίς πιστωτικές κάρτες. Ο περιορισμός των πιστωτικών καρτών περιορίζει και τα χρέη μας.  Συντάσσουμε πάντα λίστα με αυτά που χρειαζόμαστε. Η λίστα είναι απαραίτητη για να μην παρασυρθούμε, γι' αυτό και την τηρούμε με συνέπεια.  Κρίνουμε αυστηρά τις διαφημίσεις και δεν παρασυρόμαστε.  Δεν πετάμε χρήσιμα είδη επειδή πέρασε η μόδα τους.

25  η ευτυχία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά!!!!  ας επενδύσουμε χρόνο στη σχέση μας με τον εαυτό μας και στην επικοινωνία μας με τους άλλους !!!!

26

27 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!


Κατέβασμα ppt "Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google