Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας
εφηβεία Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας

2 Τι είναι η εφηβεία; Είναι μια « ουδέτερη ζώνη » ;
Είναι μια « ουδέτερη ζώνη » ; Είναι ένα τούνελ όπου εξαφανίζονται οι νέοι άνθρωποι για λίγα χρόνια ;

3 « Αν παρομοιάσουμε τη ζωή με ένα μεγάλο εξερευνητικό ταξίδι με σταθμούς και χρονοδιαγράμματα , τότε πρέπει να παραδεχτούμε πως η εφηβεία είναι το λιγότερο προγραμματισμένο και οριοθετημένο κομμάτι του ταξιδιού.» Martin Herbert Καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Leicester , Αγγλία

4 Η εφηβεία είναι μια ξεχωριστή αναπτυξιακή φάση που τοποθετείται χρονικά μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ωριμότητας, με ραγδαίες βιοσωματικές και νοητικές αλλαγές και εξελίξεις στην ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου.

5 Η εφηβεία  στα κορίτσια αρχίζει γύρω στο 12ο έτος της ηλικίας και τελειώνει γύρω στο 18ο  στα αγόρια αρχίζει γύρω στο 14ο έτος της ηλικίας και τελειώνει γύρω στο 20ο οφείλεται στις ορμόνες του φύλου που παράγονται σε μικρές αρχικά, αλλά σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες : τεστοστερόνη στα αγόρια οιστραδιόλη στα κορίτσια προκαλούν μια ορμονική έκρηξη που μετατρέπεται σε αναπτυξιακές και βιολογικές εκρήξεις με επεκτάσεις στην ψυχολογία του ατόμου

6 Στην εφηβεία πραγματοποιούνται : Βιοσωματικές αλλαγές Νοητικές αλλαγές
Συναισθηματικές αλλαγές Ο πιο σημαντικός αναπτυξιακός στόχος της εφηβείας είναι η ανάγκη του ατόμου να διαμορφώσει την ταυτότητά του.

7 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εφήβου;
Είναι αρνητικοί για όλα και τους ’φταίνε τα πάντα’. Επιζητούν την αυτονομία τους: οι έφηβοι αναζητούν να βρουν ποιοι είναι και που πάνε, θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους Έχουν μία τάση για απομόνωση: θέλουν την ησυχία τους, κλείνονται στο δωμάτιο με τις ώρες και δεν συμμετέχουν σε οικογενειακές εκδηλώσεις. Είναι υπερευαίσθητοι, θίγονται και προσβάλλονται πολύ εύκολα Είναι ισχυρογνώμονες και πεισμώνουν πολύ: συνήθως όμως τα θέματα για τα οποία επιμένουν δεν είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή τους, παρά έχουν να κάνουν με το πώς θα κόψουν τα μαλλιά τους, εάν θα φορέσουν σκουλαρίκι ή εάν θα καθαρίσουν ή όχι το δωμάτιο τους. Είναι ρομαντικοί: έχουν οράματα και σχέδια για ένα κόσμο πιο δίκαιο, έντιμο και καλό. Για αυτό και αρκετά συχνά ασχολούνται με το γράψιμο, τη σύνθεση, με τη μουσική ως τρόπους έκφρασης αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων τους.

8 Που πηγαίνω και τι ζητάω από αυτή τη ζωή;
Αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας. Ποιος είμαι; Τι αξίζω; Που πηγαίνω και τι ζητάω από αυτή τη ζωή; Η ταυτότητα είναι ο τρόπος που ο έφηβος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, και συμπεριλαμβάνει την αυτοεκτίμηση του και τους προσωπικούς του στόχους. Ο έφηβος διέρχεται από μια κρίση ταυτότητας μέχρι να ανακαλύψει ποιος είναι.

9 Χαρακτηριστικά της κρίσης ταυτότητας είναι:
η σύγχυση των ρόλων η υιοθέτηση αναγκών και επιθυμιών που συχνά επιβάλλονται από την οικογένεια ή τους φίλους. έντονες μεταπτώσεις στη διάθεση του εφήβου υπερευαισθησία κλείσιμο στον εαυτό τους νεύρα παθητικότητα, ανία μελαγχολία ονειροπόληση.

10 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ
Άγχος κατάθλιψη

11 Καταχρήσεις Κάπνισμα Κατανάλωση αλκοόλ Χρήση ουσιών

12

13 Αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων.
Κυκλοθυμία έντονα συναισθήματα ανασφάλεια ισχυρή ευαισθητοποίηση για τα γύρω τους ζητήματα και για τα παγκόσμια γεγονότα αμφισβήτηση των γονέων τους επιζήτηση επαφής με τους συνομηλίκους τους.

14 Ζήστε την εφηβεία σας !

15 Για΄μας η εφηβεία έχει ……………….

16 Κόκκινο χρώμα Χαρά, έρωτας

17 κόκκινο Χαρά, έρωτας

18 γαλαζοπράσινο όπως τα όνειρά μας

19 Όσα και τα συναισθήματά μας

20 μοβ μοβ και χαρά και λύπη και χαρά

21 τιρκουάζ Όπως η ελευθερία όπως η ελευθερία

22 λευκόλευκό λευκό όπως η ελπίδα

23 Είναι ……………….. ανθισμένο χωράφι

24 είναι ……………… καταιγίδα

25 Είναι ………………………….. ονειροπαγίδα

26 Είναι……………... ρυάκι που κυλά

27 θάλασσα Είναι ……………….

28 ή άνοιξη Είναι ………… άνοιξη

29 Η εφηβεία είναι …….. καλοκαίρι
Είναι ……………….. ελευθερία, ξεγνασιά

30 τρέλα όνειρα φως διχασμός εμπειρία λύπη έρωτας


Κατέβασμα ppt "Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google