Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΠΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ • Η Απεραντοσύνη του Θεού. • Η δημιουργία των απέραντων Συμπάντων Εργασία της κοινωνικής λειτουργού του ΚΑΠΗ Έρση Μπλιάγκου-Στεφάνου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΠΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ • Η Απεραντοσύνη του Θεού. • Η δημιουργία των απέραντων Συμπάντων Εργασία της κοινωνικής λειτουργού του ΚΑΠΗ Έρση Μπλιάγκου-Στεφάνου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΠΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ • Η Απεραντοσύνη του Θεού. • Η δημιουργία των απέραντων Συμπάντων Εργασία της κοινωνικής λειτουργού του ΚΑΠΗ Έρση Μπλιάγκου-Στεφάνου

2 Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι είχαν την πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και κέντρο του σύμπαντος. Από τον Ζ’ π.Χ. αιώνα, σοφοί παρατηρητές ανέτρεψαν την άποψη αυτή. Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος κι έπειτα ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Περίπου δυο αιώνες αργότερα, ο Αριστοτέλης επιβεβαίωσε και πειραματικά τις φιλοσοφικές θέσεις των προγενέστερων, όπως άλλωστε αργότερα και ο Αρχιμήδης.

3 • Στα μέσα του Β’ μ.Χ. αιώνα, ο Πτολεμαίος Κλαύδιος συστηματοποίησε τις ως τότε αντιλήψεις παρασιωπώντας τις θέσεις των Πυθαγόρειων φιλοσόφων. Γι’ αυτόν, η Γη είναι μια ακίνητη σφαίρα στο κέντρο του κόσμου κι όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω της. Οι φανατικοί κληρικοί δέχτηκαν πως το σύστημα του Πτολεμαίου συμφωνούσε με τις γραφές και πολέμησαν λυσσαλέα κάθε αντίθετη άποψη. Για περίπου 1500 χρόνια, όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την ακινησία του πλανήτη μας, εθεωρείτο αιρετικός κι αντιμετώπιζε το ανάθεμα της Εκκλησίας.

4 • Ο Νικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στην Πολωνία, στις 19 Φεβρουαρίου του 1473. Στο βιβλίο του «Η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων» υποστήριξε ότι η Γη δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πλανήτη, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο. Και ότι όλοι οι πλανήτες έχουν αυτή τη διπλή περιστροφή.

5 • 121 χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Γαλιλαίος (1564) ο οποίος κατέληξε σύντομα στα ίδια συμπεράσματα με τον Κοπέρνικο. Η Ιερά Εξέταση τον καταδίκασε σε θάνατο και εκείνος ύστερα από φρικτά βασανιστήρια απαρνήθηκε την θεωρία του. Λέγεται όμως πως, την ίδια στιγμή, μουρμούρισε: «Και όμως, γυρίζει».

6 • Λίγο αργότερα ο Ιωάννης Κέπλερ διατύπωνε τους τρεις θεμελιώδεις νόμους του και εξηγούσε ότι η Γη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Και λίγα χρόνια αργότερα, ο Ισαάκ Νεύτoν (1642 - 1727) διατύπωνε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης.

7 • Σήμερα, ξέρουμε πως ούτε ο Ήλιος στέκει ακίνητος στο κέντρο του Σύμπαντος. Είναι κι αυτός ένα μέρος του όλου, ένα απειροελάχιστο σημάδι στην απεραντοσύνη του Διαστήματος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε ένα δευτερόλεπτο ο Ήλιος διανύει απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Που σημαίνει περίπου 1200 χλμ. το λεπτό ή 72.000 χλμ. την ώρα. Για τα ανθρώπινα μέτρα, ταχύτητα φανταστική, που παρασέρνει και τη Γη κι όλα όσα υπάρχουν στο πλανητικό μας σύστημα. Από ποια αφετηρία ξεκινήσαμε; Προς ποιο τέρμα κινούμαστε; Πού αρχίζει, πού τελειώνει το Σύμπαν και τι υπάρχει πέρα από αυτό;

8 • Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ηλιακό μας σύστημα ανήκει σε έναν γαλαξία. • Οι γαλαξίες είναι τεράστιες συγκεντρώσεις αστέρων (αριθμούν δισεκατομμύρια από αυτά) και πολλοί από αυτούς είναι ορατοί με τα τηλεσκόπια από τον πλανήτη μας.

9 • Ο Γαλαξίας μας περιέχει ένα αστρονομικό αριθμό πλανητών, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια, από τους οποίους περίπου 500 εκατομμύρια βρίσκονται στην λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» (ούτε πολύ κρύοι, ούτε πολύ καυτοί), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, οπότε δε φαντάζει υπερβολική πια η ιστορική φράση του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν για «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους».

10 • Ας δούμε τώρα σε φωτογραφίες και ας αντιληφθούμε το πόσο μικροί είμαστε μέσα στο σύμπαν!!!

11 Αυτή είναι η γη μας

12 Και αυτό είναι το ηλιακό μας σύστημα. Βλέπεις ήδη πόσο μικρή είναι η γη μέσα στο ηλιακό σύστημα ε; Ωραία. Συνεχίζουμε…

13 Αυτά είναι τα 45 ηλιακά συστήματα μέσα στα οποία κάπου εκεί βρίσκεται και το δικό μας ηλιακό σύστημα

14 Αυτός είναι ο γαλαξίας μας. Milky way ο λεγόμενος. Βλέπεις ένα μικρό κόκκινο σημαδάκι στην φωτογραφία; Ε αυτοί είμαστε εμείς. Όχι η γη (Αυτή πλέον δεν φαίνεται). Η γειτονιά που λέγαμε παραπάνω….

15 Τώρα δείτε τον γαλαξίας μας. (κόκκινο χρώμα) μέσα στο τοπικό γκρουπ γαλαξιών.

16 Νομίζετε πως τελειώσαμε; Κάνετε λάθος! Δείτε τώρα Το Υπερσμήνος Γαλαξιών της Παρθένου που εμπεριέχει και το δικό μας τοπικό γκρουπ γαλαξιών.

17 Αλλά και το τοπικό γκρουπ γαλαξιών της Παρθένου χάνεται μπροστά στα αμέτρητα τοπικά Υπερσμήνη Γαλαξιών που υπάρχουν στο σύμπαν. Τώρα τι λέτε; Πόσο μικροί είμαστε μέσα στο σύμπαν;

18 Αυτό είναι το ορατό σύμπαν Κι εκεί που λέμε “ορατό” είναι που σε πιάνουν και τα γέλια (ή τα κλάματα). Γιατί ναι, αυτό το αχανές που βλέπεις να παρουσιάζεται μπροστά σου σε εικόνες τόση ώρα είναι μέρος του ορατού σύμπαντος. Του κομματιού του σύμπαντος που έχουμε μπορέσει ως τώρα να παρατηρήσουμε έστω λίγο.

19 • Σήμερα οι σύγχρονοι συμπατολόγοι πιστεύουν πως υπάρχουν αμέτρητα σύμπαντα που ασφαλώς ο άνθρωπος ποτέ δεν θα μπορέσει να εξερευνήσει. • Μη ξεχνάτε πως ο άνθρωπος μέχρι σήμερα έχει φτάσει μέχρι τον Άρη…. Δήλαδη μέχρι ούτε καν στη μύτη του…(!!!)

20 Ας δούμε κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας το Ποιος δημιούργησε τα χαώδη Σύμπαντα • Αρχικά ήταν ο Λόγος. Και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος. 2.Αυτός ήταν αρχικά προς τον Θεό. 3.Όλα έγιναν μέσω αυτού, και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έγινε.

21 • Ο Δημιουργός των Συμπάντων είναι συνεπώς ο Ζωντανός και Απέραντος Θεός. Ο οποίος είναι Ο ΚΑΤΑΒΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ και ο Οποίος είπε στους μαθητές Του: Εν τη οικία του Πατρός μου, μοναί πολλαί είσιν» (Ίω. 4,1)Εν τη οικία του Πατρός μου, μοναί πολλαί είσιν» (Ίω. 4,1)

22 Η αξία του ανθρώπου μέσα στα σύμπαντα • Ο άνθρωπος αν και αμελητέα ύλη μέσα στο σύμπαν, παρόλα αυτά έλαβε την εξουσία από τον Θεό δια μέσου της Θείας Λειτουργίας τι να κάνει; -Ὅτι σὺ εἶ ὁ εὐλογῶν καὶ ἁγιάζων τὰ σύμπαντα. -Να αγιάζει τα σύμπαντα διά του Χριστού!!! • Ας προσέξουμε τον πληθυντικό αριθμό που χρησιμοποιεί εδώ και αιώνες η Εκκλησία «Τα σύμπαντα»

23 Ο Απέραντος Θεός έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς • Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας • Δηλαδή: Και ο Υιός και Λογος του Θεού έγινε άνθρωπος κατά υπερφυσικόν τρόπον και κατεσκήνωσεν με οικειότητα εν τω μέσω ημών και ημείς είδαμεν την μεγαλειώδη δόξαν του, δόξαν όχι ανθρωπίνην, αλλά θείαν και απέραντον, την οποίαν είχεν ως φυσικήν του κατάστασιν από τον Πατέρα, σαν Υιός του Θεού μονογενής, γεμάτος χάριν και αλήθειαν.

24 • Βλέπετε τώρα την απεραντοσύνη των Συμπάντων; Βλέπετε όμως και πόση αξία έδωσε σε μας ο Απέραντος Θεός; Αυτός που είπε και έγιναν τα πάντα!!!! Αυτός που χαμήλωσε από την Δόξα του για να συναντήσει εμάς τους «αόρατους» μέσα στα απέραντα όπως είδαμε σύμπαντα!!! • Εμείς παρόλα αυτά τον σταυρώσαμε και εκείνος αντί για τιμωρία τι κάνει; -Μας δίνει ευλογία και θέωση!

25 • Η Ανάσταση του Θεανθρώπου όντως λοιπόν αγιάζει τα σύμπαντα τα οποία ο Απέραντος Θεός κρατά στη χούφτα Του. Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, οι λόγοι μου όμως δε θα παρέλθουν μας λέει ο Χριστός ως άριστος «συμπαντολόγος» Αφού άλλωστε είναι και ο Δημιουργός τους. Αΰτω ή δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων" αμήν.

26


Κατέβασμα ppt "ΚΑΠΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ • Η Απεραντοσύνη του Θεού. • Η δημιουργία των απέραντων Συμπάντων Εργασία της κοινωνικής λειτουργού του ΚΑΠΗ Έρση Μπλιάγκου-Στεφάνου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google