Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανελκυστήρας ή ανυψωτήρας ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ανύψωση βαρών, προσώπων ή πραγμάτων. Σήμερα έχει επικρατήσει ο γαλλικός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανελκυστήρας ή ανυψωτήρας ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ανύψωση βαρών, προσώπων ή πραγμάτων. Σήμερα έχει επικρατήσει ο γαλλικός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανελκυστήρας ή ανυψωτήρας ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ανύψωση βαρών, προσώπων ή πραγμάτων. Σήμερα έχει επικρατήσει ο γαλλικός όρος ασανσέρ για τον ανελκυστήρα που χρησιμοποιείται στα πολυώροφα κτίρια.

2 Σύντομη Ιστορία Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε ψηλά κτίρια αντιμετώπισε το πρόβλημα της κάθετης διακίνησης ανθρώπων και φορτίων. Ανατρέχοντας στην ιστορία των αρχαίων Ρωμαίων θα διαπιστώσουμε ότι πρώτοι αυτοί είχαν κατασκευάσει ειδικές πλατφόρμες , οι οποίες ανέβαιναν σε αρκετό ύψος με τη βοήθεια σχοινιών , τα οποία έσυραν δούλοι ειδικευμένοι στην εργασία αυτή. Η ιδέα για τη χρησιμοποίησης τέτοιας εγκατάστασης ξεκινάει από πολύ παλιά. Ήδη από το 236 π.Χ., όπως μας εξιστορεί ο ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούκιος, υπήρχαν διάφορα παρόμοια συστήματα σε βασιλικά ανάκτορα.

3 Σύντομη Ιστορία Αν αφήσουμε τη Ρώμη και πάμε στο Θιβέτ ή στη χώρα μας θα παρατηρήσουμε τους πρώτους ανελκυστήρες, οι οποίοι έχουν τη μορφή καλαθιών, τα οποία ανεβάζουν στα ύψη των Μετεώρων ανθρώπους και εμπορεύματα. Τόσο οι πλατφόρμες , όσο και τα καλάθια των καλογέρων των Μετεώρων αποτελούν απλά την αρχή των ανελκυστήρων.

4 Σύντομη Ιστορία Τα πρωτόγονα αυτά μέσα κατακόρυφης μεταφοράς είχαν ένα σημαντικό μειονέκτημα, πως αν έσπαγε το σχοινί, οι διακινούμενοι έπεφταν χωρίς πιθανότητα σωτηρίας. Οι υποτυπώδεις αυτοί ανελκυστήρες οδήγησαν τον άνθρωπο στη σκέψη κατασκευής των μοντέρνων και ασφαλών ανελκυστήρων.

5 Σύντομη Ιστορία Η ιστορία του σύγχρονου ανελκυστήρα αρχίζει με την εφαρμογή της ασφαλιστικής διάταξης αρπάγης, που αποκλείει την περίπτωση ελεύθερης πτώσης του θαλαμίσκου.

6 Σύντομη Ιστορία Το 1852, στην Αμερική, ο Ε.G.OTIS μπρος στα έντρομα μάτια των παρατηρητών, έκοψε τα σχοινιά της πλατφόρμας πάνω στην οποία στεκόταν. Η πλατφόρμα άρχισε να πέφτει και ξαφνικά σταμάτησε ακαριαία. Είχε λειτουργήσει η συσκευή αρπάγης. Από τότε η τεχνολογία στον τομέα των ανελκυστήρων έκανε τεράστια άλματα.

7 Σύντομη Ιστορία Το 1857 εγκαθίσταται στη Ν. Υόρκη ο πρώτος ανελκυστήρας για χρήση από το κοινό. Κινούνταν με ατμομηχανή, που έκαιγε κάρβουνο. Το 1867 ο Γάλλος Leon Edoux παρουσίασε στο Παρίσι τον πρώτο ανελκυστήρα ο οποίος εκμεταλλευόταν την ενέργεια του νερού υπό πίεση που προερχόταν από το δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

8 Σύντομη Ιστορία Συστήματα Ατμοκίνητων Υδραυλικών Ανελκυστήρων

9 Σύντομη Ιστορία Το 1870 λειτούργησαν στην Νέα Υόρκη οι πρώτοι υδραυλικοί ανελκυστήρες στους οποίους η εξέδρα ήταν στερεωμένη σε ένα έμβολο που κινούνταν μέσα σε έναν κύλινδρο βυθισμένο στο έδαφος κάτω από το φρεάτιο και σε βάθος ίσο με το ύψος του φρεατίου. Μια ατμοκίνητη αντλία ασκούσε πίεση στο υγρό, μέσα στον κύλινδρο με συνέπεια την άνοδο της πλατφόρμας. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός τροχαλιών για τον πολλαπλασιασμό της διαδρομής του οχήματος και τη μείωση της βύθισης του εμβόλου.

10 Σύντομη Ιστορία Το 1880 ο Γερμανός εφευρέτης Werner von Siemens εισάγει το ηλεκτρικό μοτέρ στην κατασκευή του ανελκυστήρα. Το 1889 στο κτίριο DEMAREST της Νέας Υόρκης λειτούργησε ο πρώτος ηλεκτρικός ανελκυστήρας με τύμπανο περιέλιξης.

11 Σύντομη Ιστορία Η εισαγωγή του ηλεκτρισμού οδήγησε σε δύο ακόμη εξελίξεις: το 1894 παρουσιάστηκαν τα χειριστήρια με κουμπιά καταργώντας την ανάγκη χειριστών (OTIS) και το 1895 εκτέθηκε στην Αγγλία μια ανυψωτική συσκευή στην οποία η ισχύς παρεχόταν σε μια αυλακωτή τροχαλία στην κορυφή του φρεατίου. Τα βάρη του θαλάμου και του αντίβαρου αρκούσαν για την εξασφάλιση έλξης. Με την κατάργηση των μειονεκτημάτων του τυμπάνου περιέλιξης, ο κινητήριος μηχανισμός έλξης επέτρεψε την κατασκευή υψηλότερων φρεατίων και την επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων. Το 1900 παρουσιάστηκε η πρώτη κυλιόμενη κλίμακα στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων.

12 Σύντομη Ιστορία Το 1904 επιτεύχθηκε η λειτουργία χωρίς μειωτήρα, με την άμεση προσαρμογή της κινητήριας τροχαλίας στον άξονα του δρομέα του ηλεκτροκινητήρα και με την καινοτομία αυτή επιτεύχθηκε πρακτικά απεριόριστη ταχύτητα. Μετά την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας, ταχύτητας και ύψους, η προσοχή στράφηκε προς την άνεση και την οικονομία.

13 Σύντομη Ιστορία Το 1915 παρουσιάστηκε η αποκαλούμενη αυτόματη ισοστάθμιση και επιπλέον, οι πόρτες έγιναν ηλεκτροκίνητες. Με την αύξηση του ύψους των κτιρίων, οι ταχύτητες των ανελκυστήρων αυξήθηκαν ως τα 365 μέτρα ανά λεπτό σε εγκαταστάσεις εξπρές, όπως αυτές που προορίζονταν για τους τελευταίους ορόφους του Empire State Building (1931) και έφτασαν στα 549 μέτρα ανά λεπτό στο John Hancock Center στο Σικάγο το 1970 και 61 μέτρα ανά λεπτό στο κτίριο «Λιακάδα 60» στο Τόκιο το 1978.

14 Σύντομη Ιστορία Σήμερα οι δυο ταχύτεροι ανελκυστήρες του κόσμου λειτουργούν στο υψηλότερο κτίριο το «Taipei 101» στην Taipei. Πρόκειται για ένα κτίριο 101 ορόφων και ύψους 508 μέτρων. Οι ανελκυστήρες αυτοί κάνουν μια διαδρομή 382 μέτρων σε 39 δευτερόλεπτα με ταχύτητα 1010 μέτρων ανά λεπτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι διαθέτουν σύστημα ρύθμισης της ατμοσφαιρικής πίεσης μέσα στον θάλαμο.

15 Σύντομη Ιστορία Το τελευταίο μέρος της ιστορίας, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, γράφεται καθημερινά ακολουθώντας τα τεράστια άλματα της τεχνολογικής επανάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανελκυστήρας για το διάστημα (Space Elevator). Ένας επαναστατικός τρόπος για να μεταβαίνουμε από τη Γη στο διάστημα ο οποίος σχεδιάζεται ήδη από τη NASA. Πρόκειται για ένα διαστημικό ανελκυστήρα, που περιλαμβάνει ένα σύρμα φτιαγμένο από νανοσωλήνες άνθρακα με τη μία του άκρη να συνδέεται σταθερά με μια θαλάσσια πλατφόρμα στον Ειρηνικό ωκεανό, στο ύψος του ισημερινού και το άλλο του άκρο να βρίσκεται στο διάστημα πάνω από τη σύγχρονη γεωστατική τροχιά (σε ύψος km).

16 Σύντομη Ιστορία Όσο απίστευτο όμως κι αν ακούγεται, η NASA επιχειρεί την υλοποίησή του διαστημικού ανελκυστήρα με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου διαστημικού πύργου. Ισχυρίζονται δε πως μπορούν να κατασκευάσουν μια διάταξη όπου ένα μακρύ ηλεκτροδυναμικό σύρμα θα συνδέει δύο αντικείμενα σε τροχιά και θα επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από το ένα σώμα στο άλλο με σκοπό την κίνηση ενός διαστημικού σκάφους χωρίς καύσιμα. (

17 Ο Μαγικός Ανελκυστήρας

18 Παρακαλώ περιμένετε εδώ! Θα κάνω check-in και θα γυρίσω.

19 Είναι πολύ καλοί άνθρωποι.
Είναι ένα ζευγάρι από τη Μελανησία. Ταξίδεψαν με αεροπλάνο για πρώτη φορά στη ζωή τους. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι.

20 Είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με το μοντέρνο κόσμο
Είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με το μοντέρνο κόσμο. Μη στενοχωρείστε όμως είναι καθαροί.

21 Τι είναι ο ανελκυστήρας?
Δεν έχω ιδέα!

22

23

24

25

26 Γυναίκα, Τώρα η σειρά σου!!!

27 Διάκριση Ανελκυστήρων
Ανελκυστήρες Ηλεκτροκίνητοι Αυτόματοι Απλοί Ατόμων Φορτίων Εργοστασίων Γκαράζ Μικρών Φορτίων Φαγητών Ασθενοφόροι Υδραυλικοί

28 Μέρη Ανελκυστήρα

29 Μηχανοστάσιο Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένος, ο πίνακας κίνησης και φωτισμού, ο πίνακας χειρισμού του ανελκυστήρα , ο κινητήριος μηχανισμός του ανελκυστήρα , ο ρυθμιστής ταχύτητας και σε παλαιότερες κατασκευές ο μηχανισμός του οροφοδιαλογέα. Το μηχανοστάσιο κατασκευάζεται συνήθως στο δώμα πάνω από το φρεάτιο.

30 Κινητήριος Μηχανισμός
Ο κινητήριος μηχανισμός αποτελείται από τον ηλεκτρικό κινητήρα, το μειωτήρα στροφών, την τροχαλία τριβής και την ηλεκτρομαγνητική πέδη. Τοποθετείται πάνω σε μεταλλική βάση και όλο το συγκρότημα πάνω σε βάση από σκυρόδεμα μεταξύ των δύο βάσεων παρεμβάλλονται αντιδονητικά συστήματα.

31 Ηλεκτρικός Κινητήρας Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι συσκευή που παρέχει την απαιτούμενη μηχανική ενέργεια για την κίνηση του ανελκυστήρα. Η τροφοδοσία του με ηλεκτρική ενέργεια γίνεται από τον πίνακα κίνησης. Η περιστροφική κίνηση του δρομέα μεταφέρεται μέσω του μειωτήρα στροφών στην τροχαλία τριβής , η οποία με τη σειρά της, μέσω των συρματόσχοινων ανάρτησης κινεί το θάλαμο.

32 Μειωτήρας Στροφών Η τροχαλία έλξης στους ανελκυστήρες περιστρέφεται με μικρό αριθμό στροφών. Είναι προφανές ότι αν η τροχαλία ελάμβανε κίνηση απ’ ευθείας από τον κινητήρα ,τότε θα έπρεπε ο κινητήρας αυτός να είναι ολιγόστροφος. Ολιγόστροφος κινητήρας σημαίνει κινητήρας με πολλούς πόλους άρα πολύ μεγάλο μέγεθος και ακριβή κατασκευή. Οι εγκαταστάσεις όμως απαιτούν μικρούς και οικονομικούς κινητήρες. Για να γίνει δυνατή η χρησιμοποίηση τους, μεταξύ κινητήρα και τροχαλίας παρεμβάλεται ο μειωτήρας στροφών.

33 Τροχαλία Τριβής Η τροχαλία τριβής είναι ο αποδέκτης της μεταφερόμενης μηχανικής ισχύος του κινητήρα. Περιστρέφεται μαζί με την κορώνα του μειωτήρα, παρασύρει τα συρματόσχοινα λόγω τριβής και κινεί το θάλαμο.

34 Ηλεκτρομαγνητική Πέδη
Ο ανελκυστήρας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύστημα πέδησης που να ενεργοποιείται αυτόματα. Το φρένο χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση του ανελκυστήρα. Αποτελείται από έναν ηλεκτρομαγνήτη που λειτουργεί στα 110V ΣΡ, δύο μπράτσα επενδεδυμένα εσωτερικά με φερμουίτ και ένα σύστημα μοχλών. Όταν ο ηλεκτρομαγνήτης δεν τροφοδοτείται, τότε τα μπράτσα εφαρμόζουν μια ροπή πέδησης στο τύμπανο του άξονα και ο ανελκυστήρας ακινητοποιείται. Αυτή η ροπή εξασφαλίζεται με τη βοήθεια δύο ελατηρίων και ενός περικοχλίου (παξιμάδι) ρύθμισης. Όταν ο ηλεκτρομαγνήτης τροφοδοτείται με ρεύμα ανοίγουν τα μπράτσα και ελευθερώνεται το τύμπανο.

35 Φρεάτιο Το φρεάτιο είναι ο χώρος μέσα στον οποίο κινούνται ο θάλαμος και το αντίβαρο του ανελκυστήρα. Εφόσον το φρεάτιο συμβάλλει στην αντιπυρική προστασία του κτιρίου , πρέπει να περιβάλλεται από αδιάτρητα τοιχώματα, δάπεδο και οροφή εκτός των επιτρεπομένων από τη νομοθεσία ανοιγμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις (πανοραμικοί ανελκυστήρες) και εφόσον δεν συντρέχει η παραπάνω δέσμευση, επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτού φρεατίου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

36 Θύρες Φρεατίου Οι θύρες των ανελκυστήρων διακρίνονται σε :
• Χειροκίνητες • Ανοιγόμενες -Ημιαυτόματες • Αυτόματες Οι ανοιγόμενες είναι θύρες του φρεατίου οι οποίες ανοίγουν με το χέρι και κλείνουν με τη βοήθεια ελατηρίων. Οι αυτόματες θύρες χρησιμοποιούνται σε κτίρια με μεγάλη χρήση του ανελκυστήρα, γιατί μειώνουν δραστικά το χρόνο αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών.

37 Θάλαμος Ο θάλαμος είναι το μέρος του ανελκυστήρα που δέχεται τα προς μεταφορά άτομα ή φορτία. Αποτελείται από τον κυρίως θάλαμο και το πλαίσιο του.

38 Θάλαμος - Πλαίσιο Ο θάλαμος επικάθεται και στηρίζεται σε μεταλλικό πλαίσιο διαμορφωμένο από σιδηροδοκούς ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο. Οι διαστάσεις αυτού του πλαισίου είναι ίδιες με τις διαστάσεις του θαλάμου.

39 Αντίβαρο Το αντίβαρο αποτελείται από πολλά τεμάχια κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο ή σκυρόδεμα και τοποθετημένα μέσα σε μεταλλικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό κινείται κατακόρυφα μέσα στα πέδιλα ολίσθησης στους οδηγούς του αντίβαρου, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο κινείται ο θάλαμος αλλά πάντοτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το αντίβαρο σε μια εγκατάσταση ανελκυστήρα ισοσταθμίζουν ένα μέρος του ονομαστικού φορτίου και του απόβαρου. Το βάρος του είναι ίσο με το βάρος του κενού θαλάμου και του φέροντος πλαισίου + το ήμισυ του ωφέλιμου φορτίου.

40 Ηλεκτρικό Μέρος Ανελκυστήρα
Ο πίνακας χειρισμού αποτελεί το μυαλό του ανελκυστήρα. Δέχεται πληροφορίες από την εγκατάσταση για την κατάσταση του ανελκυστήρα , τις επεξεργάζεται και δίνει τις απαραίτητες εντολές για την παραπέρα πορεία του.

41 Διάφορα Εξαρτήματα


Κατέβασμα ppt "Ανελκυστήρας ή ανυψωτήρας ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ανύψωση βαρών, προσώπων ή πραγμάτων. Σήμερα έχει επικρατήσει ο γαλλικός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google