Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη

3  Μπορείς να σκεφτείς με ποιον τρόπο δηλώνουμε στα νέα προσδοκία ή προτροπή; Προσπάθησε να φτιάξεις προτάσεις που να δηλώνουν : α) προτροπή β) προσδοκία γ) άρνηση

4  Ας μην βρέξει αύριο για να γίνει ο αγώνας!  Να βγείτε λιγάκι απόψε.  Όχι, να μην βγείτε καθόλου απόψε. Βρες τι δηλώνουν οι παραπάνω προτάσεις (προσδοκία, προτροπή, άρνηση)

5  ἀναλάβωμεν (=ας αναλάβουμε) ἐξ ἀρχῆς τίς ἡ κατηγορία ἐστίν.  Ὃ σύ μισεῑς, ἑτέρῳ μή ποιήσῃς (να μην κάνεις).  Ἓνεκα χρημάτων μηδένα θεῶν ὀμόσῃς (για χρήματα σε κανένα θεό να μην ορκιστείς). Μπορείς να βρεις τα ρήματα που βρίσκονται σε Υποτακτική; Τι δηλώνουν (προσδοκία, προτροπή); Τι παρατηρείς για τις καταλήξεις των ρημάτων;

6  Οι καταλήξεις της Υποτακτικής είναι ω και η Το «ο» και το «ου» της Οριστικής γίνεται «ω», το «ε» γίνεται «η», και το «ει» γίνεται « ῃ » Με βάση τα παραπάνω αντικατάστησε τις καταλήξεις της Οριστικής στο ρήμα λύω με αυτές της Υποτακτικής.

7 λύ- ω λύ- εις λύ- ῃ ς λύ- ει λύ- ῃ λύ- ομεν λύ- ωμεν λύ- ετε λύ- ητε λύ- ουσι(ν) λύ- ωσι(ν)

8  Τώρα που μάθαμε την Υποτακτική στον Ενεστώτα ας δούμε πώς σχηματίζεται και στους άλλους χρόνους  Στον Αόριστο το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι υπάρχει ένα «σ» πριν τις καταλήξεις του Ενεστώτα  Π.χ. λύ-ω λύ-σ-ω  Μας θυμίζει τον Μέλλοντα στην Οριστική;  Ποιες νομίζετε ότι είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Οριστική Μέλλοντα και την Υποτακτική Αορίστου;  Θυμηθείτε τις καταλήξεις του Μέλλοντα

9  Ας σχηματίσουμε την Υποτακτική Αορίστου: λύ-ω λύ-σ-ω λύ- ῃ ς λύ-σ- ῃ ς λύ- ῃ λύ-σ- ῃ λύ-ωμεν λύ-σ-ωμεν λύ-ητε λύ-σ-ητε λύ-ωσι(ν) λύ-σ-ωσι(ν)

10  Η Υποτακτική στον Παρακείμενο σχηματίζεται με 2 τρόπους: 1) Βάζοντας τις καταλήξεις της Υποτακτικής που μάθαμε στο θέμα του Παρακειμένου 2) Χρησιμοποιώντας την μετοχή Παρακειμένου και το βοηθητικό ρήμα ε ἰ μί (=είμαι) στην Υποτακτική, που σχηματίζεται ακριβώς με τις καταλήξεις που μάθαμε.  Με βάση τα παραπάνω, όσα μάθαμε και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας να σχηματίσετε την Υποτακτική Παρακειμένου και με τους 2 τρόπους.


Κατέβασμα ppt "Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google