Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μονή Κύκκου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μονή Κύκκου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μονή Κύκκου

2 Μονή Κύκκου ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ

3 Μ ο ν ή Κ ύ κ κ ο υ Σ Τ Ο Χ Ο Ι Οι μαθητές να μπορούν να : Αναφέρουν
Μ ο ν ή Κ ύ κ κ ο υ Σ Τ Ο Χ Ο Ι Οι μαθητές να μπορούν να : Αναφέρουν πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι του Κύκκου από που πήρε την ονομασία του την ιστορία γύρω από την ίδρυση της Μονής γιατί ονομάζεται « Β α σ ι λ ι κ ή και Σ τ α υ ρ ο π η γ ι α κ ή » μονή που είναι αφιερωμένο το μοναστήρι του Κύκκου ποιός φιλοτέχνησε την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου πότε γιορτάζει η Μονή το ρόλο της Μονής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα της Αγγλοκρατίας το ιστορικό γύρω από το «θρονί της Παναγίας» ή « θρονί».

4 Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου
Είναι το πιο φημισμένο μοναστήρι της Κύπρου Βρίσκεται στη δυτική πλευράς της κοιλάδας της Μαραθάσας σε ένα υψόμετρο 1150 μέτρων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον ερημίτη Ησαΐα προς το τέλος του 11ου αιώνα. Το μοναστήρι κτίστηκε με την συνδρομή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού Από που πήρε την ονομασία του το μοναστήρι; Εκδοχή 1 Από ένα θάμνο που βλαστάνει στην περιοχή και λέγεται κόκκος Εκδοχή 2 Από τα λάλημα ενός πουλιού ( Κικ-κο,Κικ-κο)

5 Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου
Η Μονή του Κύκκου ονομάζεται Βασιλική γιατί κτίστηκε με βασιλικά χρήματα και βασιλικές δωρεές. Η Μονή του Κύκκου ονομάζεται Σταυροπηγιακή γιατί ως θεμέλιος λίθος της έχει τοποθετηθεί ο Σταυρός. Σταυροπηγιακές μονές κτίζονταν αυτές που θεωρούνταν σημαντικές. Αυτοδιοικούνται και υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου ανεξάρτητα από την επαρχία που βρίσκονται. Την εικόνα της παναγίας ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς. Η Παναγία κρατά το Χριστό στα δεξιά της.

6

7 Ποιος έχει ταφεί στο θρονί του Κύκκου;
Ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ υπηρέτησε στη μονή Κύκκου ως δόκιμος και αργότερα έγινε ηγούμενός της. Κατόπιν επιθυμίας του, μετά τον θάνατo του το 1977, θάφτηκε στο θρονί που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από το μοναστήρι.

8

9

10 ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

11 ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΤΙΣΣΑ
Μονή Μαχαιρά

12 Μονή Μαχαιρά Σ Τ Ο Χ Ο Ι Οι μαθητές να μπορούν να : Αναφέρουν
πότε ιδρύθηκε η «Μονή Μαχαιρά» και που είναι αφιερωμένη από που πήρε την ονομασία της η Μονή το ιστορικό γύρω από την ίδρυση της Μονής γιατί ονομάζεται Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή ποιος ήταν ο Νείλος και ποια η σχέση του με το Μοναστήρι ποιό είναι το σημαντικότερο κειμήλιο στην Μονή Μαχαιρά το ρόλο του Μοναστηριού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας ποιος ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα – 1959 θυσιάστηκε σε πλαγιά κοντά στο Μοναστήρι του Μαχαιρά.

13 ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ Είναι αφιερωμένο στη Παναγία τη Μαχαιριώτισσα Βρίσκεται 42 χιλ. νότια της Λευκωσίας σε υψόμετρο 630 μέτρα Από πού πήρε το όνομα του Από το μαχαίρι που βρέθηκε στην ίδια σπηλιά μαζί με την εικόνα της παναγίας ή Από τους πολύ κρύους άνεμους που φυσούν στην περιοχή ( σαν μαχαίρι!!) Ιδρυτές του μοναστηριού Οι δύο ασκητές Ιγνάτιος και Προκόπιος Ενώ προσεύχονταν είδαν ένα φως να βγαίνει από ένα θάμνο και εκεί βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα της παναγίας Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Κομνηνός βοήθησε να κτιστεί ένα μικρό παρεκκλήσι και στη συνέχεια το 1175 μ.χ. ο Νείλος που είχε οριστεί Ηγούμενος έκτισε μεγάλη εκκλησία με κελιά για μοναχούς.

14 Το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από πυρκαγιές και λεηλασίες
Κατά την τουρκοκρατία ήταν κέντρο παιδείας Σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από το μοναστήρι βρίσκεται το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. κατά τον αγώνα του 1955 – 59 Στο μοναστήρι βρίσκονται πολλά προσωπικά του αντικείμενα Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου Σημαντικότερο κειμήλιο του μοναστηριού είναι η τυπική διάταξη του Νείλου

15 Μοναστήρι Αγίου Ηρακλειδίου

16 Μοναστήρι Αγίου Ηρακλειδίου
Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ταμασού, κοντά στο χωριό Πολιτικό, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. Το πρώτο μοναστήρι κτίστηκε τον 4ον. Το 1963 λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι. Ο Άγιος Ηρακλείδιος γεννήθηκε στην Λαμπαδού, χωριό που πιστεύεται ότι βρισκόταν κοντά στη Γαλάτα/Κακοπετριά. Βαπτίστηκε από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. Όταν ο Βαρνάβας ήλθε για δεύτερη φορά στην Κύπρο χειροτόνησε τον Ηρακλείδιο Μητροπολίτη, και τον έβαλε υπεύθυνο της εκκλησίας στην Ταμασσό, όπου εκεί πέθανε και θάφτηκε.

17 Από ανασκαφές που έγιναν αποκάλυψαν τάφο σε κρύπτη
όπου πιστεύεται ότι είναι εκείνος του Αγίου Ηρακλειδίου. Η τίμια κάρα του φυλάγεται στην εκκλησία. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε για κάμποσο καιρό και το ανάλαβαν πρόσφατα Ελληνίδες Καλόγριες. Ο Άγιος γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται και πανηγύρι.

18 Τι έχουμε μάθει σήμερα…
Μονή Παναγίας Κύκκου Μοναστήρια επαρχίας Λευκωσίας Μονή Αγίου Ηρακλειδίου Μονή Παναγίας Μαχαιρά


Κατέβασμα ppt "Μονή Κύκκου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google