Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1974-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1974-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται εξόριστος να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Γιατί αυτός? Επειδή αποτελεί αναμφισβήτητα εξέχουσα μορφή της τότε πολιτικής ζωής της χώρας. Από τη δεκαετία του ’50 άλλωστε, είναι ο Πρωθυπουργός που ορθώνει την Ελλάδα από τα ερείπιά της με σημαντικά έργα υποδομής.

2 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1974-1979)
Αποκαθίστανται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Διοργανώνει δημοψήφισμα με το οποίο καταργείται η Βασιλεία. Δικάζονται οι δικτάτορες. Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα. Νομιμοποιείται το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος. Η Ελλάδα μπαίνει στην Ε.Ο.Κ και στο ΝΑΤΟ.

3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ ( ) Ανέλαβε την πρωθυπουργία όταν ο Κ. Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η μετριοπάθεια του εισήγε ένα ξεχωριστό ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου. Η δυναμική όμως προσωπικότητα του αντιπάλου του (Ανδρέα Παπανδρέου) του στοίχισε τη νίκη στις εκλογές του ’81.

4 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1981-1989)
Κερδίζει τις εκλογές με 48% και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδος. Χαράσσει καινούρια πορεία στην εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας ανοιχτά τον Αραφάτ και τον Καντάφι. Γι’αυτόν άλλωστε το λόγο, θα κατηγορηθεί ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία. Ιδρύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Καταργεί τους καταλόγους φρονημάτων που διατηρούσε η Ασφάλεια. Προωθεί πολλά μέτρα υπέρ των αγροτών. Θα κατηγορηθεί παρόλα αυτά για εμπλοκή σε πολλά σκάνδαλα με κυριότερο το σκάνδαλο Κοσκωτά.

5 ΤΖΑΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ (Ιούλιος-Οκτώβριος 1989)
Προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε κατόπιν συμφωνίας της Ν.Δ και των ενωμένων δυνάμεων της Αριστεράς. Ο λόγος αυτής της συνεργασίας ήταν να μην παραγραφούν τυχόν ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα.

6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1990-1993)
Σχηματίζει κυβέρνηση μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις. Προωθεί πολιτική ιδιωτικοποιήσεων προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Υπογράφεται η σύμβαση για το Αθηναϊκό Μετρό. Παίρνει πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική για την αποφυγή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, ξεσπάει το «Μακεδονικό ζήτημα». Στη σύσκεψη της Λισαβόνας, πετυχαίνει την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων από την Ευρώπη. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με Η.Π.Α και Ρωσία.

7 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1993-1996)
Τα προβλήματα υγείας του Πρωθυπουργού θα τον αναγκάσουν να παραιτηθεί, λίγο καιρό πριν πεθάνει από καρδιά.

8 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (1996-2004)
Κρίση των Ιμίων. Τούρκοι κατεβάζουν την ελληνική σημαία για να υψώσουν τη δική τους σε ερημονήσι του Α. Αιγαίου που ανήκει στην Ελλάδα. 3 έλληνες αξιωματικοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου. Η μετριοπαθής στάση της κυβέρνησης αποτρέπει τον πόλεμο, ενθαρρύνει όμως τους Τούρκους να μιλούν για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. H Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη του Ευρώ. Νέου τύπου ταυτότητες όπου δεν αναγράφεται το θρήσκευμα. Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ολυμπιακή προετοιμασία και μεγάλα έργα υποδομής. (νέο αεροδρόμιο, τραμ και μετρό της Αθήνας, Εγνατία και Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου). Πολιτική λιτότητας στην οικονομία. Με τον Σημίτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ χάνει τον σοσιαλιστικό του χαρακτήρα. Η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για πολλά σκάνδαλα με κυριότερο αυτό του Χρηματιστηρίου.

9 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (2004-…)
Επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Προωθεί αλλαγές στην Εκπαίδευση (ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων) που ξεσηκώνουν μεγάλες αντιδράσεις. Καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ηλεία Αποτρέπεται η ένταξη των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ. Σημαντική ελληνορωσική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σύσφιξη των σχέσεων με Γαλλία και ευρωκεντρική εξωτερική πολιτική. Πολιτική λιτότητας / Αρκετά σκάνδαλα πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης με κυριότερο εκείνο του «Βατοπεδίου».


Κατέβασμα ppt "1974-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google